Brownies z malinami

Brownies z malinamiBrownies to niskie, ciężkie, mocno czekoladowe ciasto. Można przyrządzić je na tysiąc sposobów – z różnymi dodatkami. A cóż może lepiej pasować do czekolady niż maliny? To już jedne z ostatnich owoców w tym sezonie, dlatego codziennie kupuję koszyczek. Spożytkowanie części z nich do tego ciasta było strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200g)
  • 3 jajka
  • 175 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • maliny

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem na parze lub na małej mocy w mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem dolewamy do nich czekoladę z masłem – nie przerywając ubijania. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wtykamy maliny. Pieczemy 35-40 minut w 180ºC (powinno być wilgotne). Kroimy po wystygnięciu.

Brownies z malinami

Brownies ma bardzo ważną zaletę: można je z powodzeniem zamrażać.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Brownies z malinami

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Wspaniale wygląda. Elegancko, z klasą. Bardzo mi się podoba!

  2. Maggie napisał/a:

    A moge skubnac kawalek? :)

    • Natalia napisał/a:

      Bardzo proszę :) Ciasto jest syte, więc jeszcze nie pożarłam całej blachy na raz ;)

  3. wulkan-smakuw napisał/a:

    Ale mam ochotę na to ciacho , pięknie wygląda !

  4. oliwek napisał/a:

    nabrałam apetytu na to ciacho ;)

  5. Klaudia napisał/a:

    wykwintnie:)

  6. Samantha napisał/a:

    Brownies z malinami pysznie smakują, wygląda bardzo zachęcająco :)

  7. Ola napisał/a:

    Cięzkie, intensywne w smaku – czyli najlepsze

  8. Majana napisał/a:

    Super! uwielbiam z malinami. Pięknie wygląda u Ciebie. :)

  9. KucharzyTrzech napisał/a:

    I jak tu nie korzystać z malin. Cudowne !!

  10. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Takie brownie chętnie znalazłoby się w moim brzuszku;-)

  11. Super przepis. Uwielbiam brownie, zrobiłam nawet na Wielkanoc właśnie brownie w postaci babki, albo w formie. Smakowało niesamowicie. Podoba mi się dodatek malin :)

  12. iza napisał/a:

    wygląda idealnie, trzeba będzie zrobic takie ;)

  13. Rosemary napisał/a:

    Właśnie przed chwilą upiekłam, pięknie pachnie i jest przepyszne, a łatwe w wykonaniu. Dziękuję za przepis, pozdrawiam! :)

  14. kasia napisał/a:

    Kocham ten przepis ♥

  15. Rosemary napisał/a:

    Wczoraj zrobiłam znowu, a z braku malin wrzuciłam plasterki banana, wyszło nieźle- rodzina zaakceptowała :)

  16. Arleta napisał/a:

    Czym moge zastapic make pszenna? I w jakiej ilosci? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)