Brownies z malinami

Brownies z malinamiBrownies to niskie, ciężkie, mocno czekoladowe ciasto. Można przyrządzić je na tysiąc sposobów – z różnymi dodatkami. A cóż może lepiej pasować do czekolady niż maliny? To już jedne z ostatnich owoców w tym sezonie, dlatego codziennie kupuję koszyczek. Spożytkowanie części z nich do tego ciasta było strzałem w dziesiątkę.

Składniki:

  • 2 tabliczki ciemnej czekolady (200g)
  • 3 jajka
  • 175 g masła
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki sody
  • maliny

Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem na parze lub na małej mocy w mikrofalówce. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Cienkim strumieniem dolewamy do nich czekoladę z masłem – nie przerywając ubijania. Na końcu wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Przelewamy do kwadratowej lub prostokątnej formy wyłożonej pergaminem. Na wierzchu wtykamy maliny. Pieczemy 35-40 minut w 180ºC (powinno być wilgotne). Kroimy po wystygnięciu.

Brownies z malinami

Brownies ma bardzo ważną zaletę: można je z powodzeniem zamrażać.


FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

19 Odpowiedzi na Brownies z malinami

  1. Dzikowiec napisał/a:

    Wspaniale wygląda. Elegancko, z klasą. Bardzo mi się podoba!

  2. Maggie napisał/a:

    A moge skubnac kawalek? 🙂

    • Natalia napisał/a:

      Bardzo proszę 🙂 Ciasto jest syte, więc jeszcze nie pożarłam całej blachy na raz 😉

  3. wulkan-smakuw napisał/a:

    Ale mam ochotę na to ciacho , pięknie wygląda !

  4. oliwek napisał/a:

    nabrałam apetytu na to ciacho 😉

  5. Klaudia napisał/a:

    wykwintnie:)

  6. Samantha napisał/a:

    Brownies z malinami pysznie smakują, wygląda bardzo zachęcająco 🙂

  7. kuchenny bałagan napisał/a:

    moje ulubione 🙂

  8. Ola napisał/a:

    Cięzkie, intensywne w smaku – czyli najlepsze

  9. Majana napisał/a:

    Super! uwielbiam z malinami. Pięknie wygląda u Ciebie. 🙂

  10. KucharzyTrzech napisał/a:

    I jak tu nie korzystać z malin. Cudowne !!

  11. Łasuch w kuchni napisał/a:

    Takie brownie chętnie znalazłoby się w moim brzuszku;-)

  12. Super przepis. Uwielbiam brownie, zrobiłam nawet na Wielkanoc właśnie brownie w postaci babki, albo w formie. Smakowało niesamowicie. Podoba mi się dodatek malin 🙂

  13. iza napisał/a:

    wygląda idealnie, trzeba będzie zrobic takie 😉

  14. Rosemary napisał/a:

    Właśnie przed chwilą upiekłam, pięknie pachnie i jest przepyszne, a łatwe w wykonaniu. Dziękuję za przepis, pozdrawiam! 🙂

  15. kasia napisał/a:

    Kocham ten przepis ♥

  16. Rosemary napisał/a:

    Wczoraj zrobiłam znowu, a z braku malin wrzuciłam plasterki banana, wyszło nieźle- rodzina zaakceptowała 🙂

  17. Arleta napisał/a:

    Czym moge zastapic make pszenna? I w jakiej ilosci? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)