Zupa gulaszowa z kurczakiemZupa gulaszowa z kurczakiem to pozycja obowiązkowa w niektórych sytuacjach – szczególnie w zimie. Idealnie rozgrzewa, syci i świetnie smakuje, dlatego gdy wracamy zmarznięci z przystanku, z odśnieżania czy zimowego spaceru warto mieć ją w zanadrzu, by tylko ją szybko odgrzać. Resztki zabierzemy sobie do pracy na lunch – dodatek kurczaka sprawia, że można ją traktować jak lekki obiad. Przepis na ok. 6 porcji.

Zupa gulaszowa z kurczakiem:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 2 średnie cebule
  • 2 liście laurowe
  • 2 czerwone papryki
  • 4 ziela angielskie
  • 300 g małych pieczarek (zwykłych lub brązowych)
  • 1 kartonik/puszka krojonych pomidorów z czosnkiem (390 g)
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 4 duże, kiszone ogórki
  • 4 łyżki śmietanki kremówki (30%)
  • 5 szklanek bulionu warzywnego (ewentualnie wody)
  • 1 łyżka mąki pszennej (można pominąć)
  • natka pietruszki do posypania
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub półplasterki. Pieczarki dokładnie szorujemy lub obieramy i kroimy np. w ćwiartki (jeśli pieczarki są duże – w grube plasterki). Na dużej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła. Gdy tłuszcz będzie gorący podsmażamy cebulę, często mieszając. Po ok. 5 minutach dodajemy pieczarki. Całość delikatnie solimy i podsmażamy razem przez ok. 3 minuty. Posypujemy łyżeczką słodkiej papryki w proszku. Mieszamy, aż warzywa nabiorą koloru od papryki i przekładamy całość do garnka. Patelnię lekko studzimy i przecieramy papierowym ręcznikiem.  Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę i posypujemy solą. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy kolejną łyżkę oleju i masła. Wkładamy kawałki kurczaka na gorący tłuszcz i obsmażamy z każdej strony. Dodajemy paski papryki. Smażymy przez 2-3 minuty często mieszając (jeśli istnieje potrzeba można dodać odrobinę oleju). Na końcu posypujemy kurczaka i paprykę łyżeczką ostrej papryki w proszku, mieszamy i dodajemy do garnka – do cebuli i pieczarek.

Składniki w garnku zalewamy bulionem (ewentualnie wodą). Dodajemy liść laurowy i ziela angielskie. Gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i starte na tarce o grubych oczkach ogórki. Przykrywamy i gotujemy kolejne 10-15 minut. Po tym czasie przyprawiamy solą i pieprzem. Śmietankę rozrabiamy z mąką tak, aby nie było grudek i wlewamy do zupy jednocześnie energicznie mieszając nasz gulasz (jeśli nie chcemy zagęszczać zupy, pomijamy mąkę). Zupę gulaszową podajemy z natką pietruszki.

Zupa gulaszowa z kurczakiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych