Puszyste ciasto czekoladowe na maślanceNie wiem jak Was, ale mnie w mroźne dni dopada zimowa chandra. Najlepszym lekarstwem na nią jest kawałek ciasta czekoladowego (w poniedziałki to co najmniej  dwa). Ciasto czekoladowe na maślance z tego przepisu jest puszyste, wilgotne i robi się je bardzo prosto. Można udekorować je sezonowymi owocami, wiórkami, orzechami, bitą śmietaną czy kolorowymi posypkami – co lubicie. Idealne do kawy czy na podwieczorek.

Puszyste ciasto czekoladowe na maślance:

  • 1 tabliczka deserowej czekolady lub gorzkiej (100 g)
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady (100 g)
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (lub zwykłego lub ksylitolu)
  • 3 duże, ekologiczne jajka (XL)
  • 2 szklanki mąki pszennej (u mnie 1 pszennej i 1 jasnej orkiszowej)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody
  • 120 g masła (ciut więcej niż pół kostki)
  • 200 ml maślanki (ponad 3/4 szklanki)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub 1 łyżka cukru z wanilią) lub amaretto
  • na polewę: 100 g czekolady deserowej lub gorzkiej
  • na polewę: 6 łyżek śmietanki 30%

Piekarnik nagrzewamy do 170°C (lub do 160°C z termoobiegiem). Do małego garnka wkładamy połamane na kawałki czekolady (mleczną i deserową) oraz pokrojone masło. Podgrzewamy na bardzo małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż składniki rozpuszczą się. Dodajemy wtedy maślankę (oraz ekstrakt lub amaretto, jeśli używamy) i mieszamy do połączenia. Jajka wkładamy na dwie minuty do miski z ciepłą wodą, aby się ogrzały. Rozbijamy je i ubijamy w osobnej misce na puszystą masę mikserem, stopniowo dodając cukier (oraz cukier waniliowy jeśli używamy). Cukier powinien rozpuścić się. Wlewamy masę czekoladową z maślanką do ubitych jajek i miksujemy razem. Wyłączamy mikser. Mąkę przesiewamy wraz z kakao, sodą i proszkiem. Dodajemy do masy i mieszamy do połączenia szpatułką lub łyżką (nie mikserem). Ciasta nie powinno się mieszać zbyt długo. Na dno tortownicy o śr. ok. 24 cm wykładamy duży kawałek papieru do pieczenia. Zapinamy na nim obręcz i nożyczkami ucinamy z grubsza wystający papier. Wlewamy ciasto i od razu wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 40-45 minut (a najlepiej do “suchego patyczka”).

Gdy ciasto będzie upieczone wyjmujemy je i przygotowujemy polewę. Czekoladę drobno siekamy nożem i wrzucamy do małej miseczki. Śmietankę podgrzewamy, aż będzie gorąca (nie zagotowujemy) i zalewamy nią pokrojoną czekoladę. Przykrywamy i zostawiamy na minutę. Potem mieszamy, aż do uzyskania gładkiej polewy. Boki ciasta odkrawamy od tortownicy za pomocą noża. Zdejmujemy obręcz, rozsmarowujemy polewę i dekorujemy ciasto. Przechowujemy w temp. pokojowej do 2-3 dni.

Puszyste ciasto czekoladowe na maślance

Puszyste ciasto czekoladowe na maślance

Puszyste ciasto czekoladowe na maślance

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych