Inspiracja na kolację lub lunch prosto z Korei. Placki z kimchi (Kimchi jeon) to takie zagraniczne fuczki, lecz zamiast kapusty kiszonej, główną rolę gra właśnie kimchi. Kimchi coraz łatwiej kupić, ale też można bez problemu przygotować je samemu – ta kiszonka z chilli uchodzi za jedną z najzdrowszych potraw na świecie, więc jeśli lubicie ostre jedzenie, to warto mieć słoiczek w zapasie. Jeśli samo kimchi jest dla Was za ostre, to te placuszki są świetnym sposobem na „przerobienie” kimchi – w placuszkach jest znacznie łagodniejsze. Warto użyć kimchi, które jest mocno ukwaszone – wręcz przeleżane – placuszki będą pracować i będą pulchniejsze. W Korei podjada się je do piwa – znakomicie sprawdzą się na wieczór filmowy!

Placki z kimchi - kimchi jeonPlacki z kimchi (Kimchi jeon) 10-12 sztuk:

  • ¾ szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mąki ryżowej (lub pszennej)
  • ½ szklanki wody
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka kimchi
  • 3-4 łyżki soku z kimchi
  • 1 cebula dymka (białe i zielone części)
  • szczypta soli i cukru

Sos do placków kimchi:

  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki wody
  • 2 łyżeczki octu ryżowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • do smaku: chilli w płatkach/proszku (np.: gochugaru)
  • zielone części dymki do podania

Kimchi (jeśli ma duże kawałki) siekamy na mniejsze części. Dymkę kroimy w kostkę (szczypior siekamy). Mąkę pszenną i ryżową (lub samą pszenną) wsypujemy do miski i dodajemy wodę oraz jajko. Mieszamy. Dodajemy po szczypcie cukru i soli. Dodajemy dymkę i kimchi oraz sok z kimchi. Mieszamy. Na patelni rozgrzewamy cienką warstwę oleju. Smażymy placki (jak ziemniaczane) po 3-4 minuty z każdej strony i osuszamy na ręczniku papierowym (można też usmażyć dwa duże placki i pokroić). Podajemy z sosem, posypane szczypiorem z dymki.

Sos: sos sojowy, wodę, ocet, olej sezamowy i miód mieszamy ze sobą. Dodajemy po szczypcie chilli do satysfakcjonującej dla nas ostrości. Możemy posypać dymką lub sezamem.

Placki z kimchi

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!