Mam problem z wegańskimi ciastami. Większość z nich smakuje podobnie, jednak w smaku – choć dobre – nawet w połowie nie przebijają tradycyjnych, babcinych wypieków. Składniki wychodzą dość drogo, więc i przepisy zazwyczaj są na te mikro tortownice – 15 cm czy 16 cm (nawet nie planuję takiej kupić). Oczywiście mocno generalizuję, może dlatego, że sama ciągle szukam czegoś, co mnie zachwyci. Ostatnio zapamiętałam na dłużej ciasto o nazwie “wegański snickers” – słodycz karmelu, orzeszki ziemne, jaglana masa – połączenie to wyjątkowo mi smakowało. Niestety kawiarnia, w której go serwowano, zaczęła modyfikować recepturę – karmel, zamieniono na czekoladę, masa też nieco inna i… czar prysł.

Aż mnie korciło, żeby odtworzyć beznabiałowego snickersa w domu – i to koniecznie z daktylowym karmelem. Na podobną recepturę napotkałam u Ervegan, jednak brakowało mi kokosa i innego smaku karmelu. Po modyfikacjach udało mi się uzyskać zadowalający efekt. Takie ciacho jest mega sycące i zdrowe – składa się z kaszy jaglanej, orzechów i suszonych owoców. Nie łudźcie się jednak, że jest fit – za sprawą daktyli i orzechów ma sporo kalorii. Na szczęście nie są to puste kalorie i to najbardziej do mnie przemawia. Jeśli uwielbiacie orzeszki ziemne, to wegański snickers aż się prosi, aby go przygotować. Może to być też fajny tort, dla osób uczulonych na nabiał.

Wegański SnickersWegański snickers – spód:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 1 szklanka wiórków kokosowych (ok. 90 g)
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej 100%)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka kakao lub karobu

Wegański snickers – masa:

  • 320 g kaszy jaglanej (ok 1 i 2/3 szklanki)
  • 100 – 125 ml syropu z agawy (ok. pół szklanki, ja dałam ciut mniej)
  • 1 puszka schłodzonego mleka kokosowego (4 łyżki odkładamy do karmelu)
  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • 1 litr wody
  • sok z połowy cytryny

Wegański snickers – karmel daktylowy:

  • 200 g suszonych daktyli bez pestek
  • 4 lekko czubate łyżki śmietanki kokosowej zebranej z mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła orzechowego (najlepiej 100%)
  • 1 szklanka orzeszków ziemnych (ja użyłam niesolonych)

Dzień przed przygotowaniem namaczamy orzechy nerkowca w wodzie (i zostawiamy na całą noc) oraz wstawiamy puszkę mleczka kokosowego do lodówki. Można też przygotować sobie wcześniej spód.

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 5-10 minut. Miksujemy w malakserze (lub blenderze) wraz z masłem orzechowym, olejem kokosowym i kakao (lub karobem w przypadku uczulenia na kakao). Daktyle mogą mieć większe i mniejsze części, nie rozdrabniajmy ich na papkę. Klejącą masę mieszamy z wiórkami kokosowymi. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem (ja wyłożyłam samo dno). Wykładamy masę i dłońmi zwilżonymi w wodzie wyrównujemy, aby uzyskać spód. Wkładamy do lodówki.

Masa: Ze schłodzonej puszki mleczka kokosowego odkładamy 4 lekko czubate łyżki śmietanki kokosowej z wierzchu i odkładamy do rondelka (rondelek odstawiamy – przygotujemy w nim karmel). Pozostałą zawartość puszki wlewamy do garnka, w którym będziemy gotować kaszę. Do mleka w garnku dodajemy litr wody i zagotowujemy. W tym czasie kaszę wsypujemy na sitko i przelewamy wrzątkiem z czajnika, aby pozbyć się goryczki. Gdy woda z mlekiem zacznie się gotować, wsypujemy przelaną kaszę i gotujemy przez 20 minut – kasza powinna “wypić” cały płyn. Zestawiamy ją wtedy z ognia. Namoczone nerkowce odlewamy i miksujemy w malakserze/blenderze (można dodać 2 łyżki ugotowanej kaszy, aby łatwiej się zmiksowały). Zmielone orzechy dodajemy do kaszy i blendujemy całość dodając w trakcie syrop z agawy i sok z cytryny. Zblendowaną masę wlewamy na spód ciasta. Gdy się przestudzi, wstawiamy do lodówki.

Karmel daktylowy: Do śmietanki kokosowej z rondelka dodajemy łyżkę masła orzechowego i pokrojone w małe części daktyle. Zagotowujemy. Gotujemy przez ok. 1-2 minuty mieszając, aż daktyle zaczną się rozpadać. Blendujemy wtedy na gładko. Gdy ciasto w lodówce zastygnie na wierzchu, wykładamy delikatnie karmel daktylowy i rozprowadzamy równo po całej powierzchni. Posypujemy orzeszkami ziemnymi (arachidowymi). Wkładamy jeszcze całość na dwie godziny do lodówki.

Wegański Snickers

Wegański Snickers

Wegański Snickers

Wegański Snickers

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych