Zdrowe lody z awokado i limonkiPrzyłapałam się na tym, że codziennie jem lody. Oblane czekoladą i kaloryczne. Jako że zrobienie domowych lodów zajmuje około dziesięć minut, to ochrzaniłam się w myślach i zabrałam się do roboty. Wystarczy się tylko zmobilizować! Padło na lody cudownie orzeźwiające, zdrowe, o egzotycznym posmaku limonki. Polewę zrobiłam z gorzkiej czekolady i wzbogaciłam ją o Inkę, dla wzmocnienia smaku i dodatkowej porcji błonnika. Awokado sprawia, że lody są sycące – taki deser jest nie tylko pyszny, ale dostarczy nam wyłącznie dobrych kalorii. Pasuje też jako drugie śniadanie w upał – nie tylko dla Lodarian 🙂

Lody o smaku awokado i limonki:

  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 limonki
  • pół niedużego banana
  • 250-300 g jogurtu greckiego
  • 3 łyżki miodu lub syropu z agawy
  • 1 gorzka czekolada (100 g)
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego
  • 2 łyżeczki kawy Inki (u mnie z błonnikiem)
  • wiórki kokosowe

Za pomocą ręcznego lub kielichowego blendera miksujemy ze sobą: dwa obrane awokado, pół banana, sok z dwóch limonek, jogurt naturalny i miód. Przelewamy do foremek na lody (wyjdzie ok. 8 lodów), wbijamy patyczki i mrozimy co najmniej 5 godzin, a najlepiej całą noc. Po tym czasie rozpuszczamy gorzką czekoladę wraz z olejem kokosowym. Do gorącej dodajemy kawę zbożową Inkę i mieszamy. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. W czekoladzie zamaczamy lody na samym czubku i posypujemy wiórkami. Kładziemy na desce lub talerzyku i wkładamy jeszcze na moment do lodówki (najlepiej do komory 0 stopni) na 1 minutę. Lody gotowe!

Przepis inspirowany magazynem Good Food

Zdrowe lody z awokado i limonki

Zdrowe lody z awokado i limonki

Zdrowe lody z awokado i limonki

Zdrowe lody z awokado i limonki

Wpis powstał we współpracy z marką Inka
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych