Tort makowy z kremem jajecznymDziś jest dla mnie dzień szczególnie wyjątkowy – rocznica ślubu. A że ślub i wesele były fantastyczne – jest co wspominać. Dlatego na blogu też będzie nieco odświętnie i umieszczam przepis na tort. Tort makowy z kremem jajecznym, który moja teściowa robi od lat. Rustykalna masa jajeczno-maślana, która przypomina starodawne kremy, jest ubijana bardzo długo na parze, dlatego jest całkowicie bezpieczna. Składniki są proste – z pewnością dostaniemy je w każdym sklepie. Tortu nie trzeba nasączać i co istotne jest bez dodatku mąki.

Składniki:

  • 250 g maku (1 i 3/4 szklanki)
  • 220 g cukru pudru (1 i 1/2 szklanki)
  • 8 ekologicznych jajek
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu migdałowego

Krem jajeczno-maślany:

  • 4 ekologiczne jajka
  • 120 g cukru (3/4 szklanki)
  • 300 g masła (1 i 1/2 kostki)
  • 3 łyżeczki gorzkiego kakao
  • dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady

W garnku zagotowujemy ok. 1-1,5 litra wody. Na gotującą się wodę wsypujemy mak i gotujemy około 10 minut. Odsączamy na sitku. Jeśli kupiliśmy mak niezmielony przepuszczamy dwukrotnie przez maszynkę. Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem na pulchną masę, powoli dodajemy po łyżce maku. Ciągle miksując dodajemy bułkę tartą, aromat migdałowy i proszek do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy makowej delikatnie mieszając łyżką. Przekładamy całość do tortownicy o średnicy 24 cm wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy ok. 55-60 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gotowe ciasto studzimy i kroimy tak, aby uzyskać 3 jednakowe blaty makowe.

Tort makowy z kremem jajecznymGdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. Masło wyjmujemy z lodówki. Metalową miskę umieszczamy na garnku z lekko gotującą się wodą (wody nie musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Ubijamy bardzo długo (ok. 20 minut), masa powinna się powoli ogrzewać gorącą parą i stawać się coraz cieplejsza i gęstsza. Szczególną uwagę zwróćmy na dno – gdy będziemy niedokładnie miksować może zrobić się jajecznica – najlepiej co jakiś czas zrobić przerwę i od dna zamieszać masę łyżką. Po takim czasie ubijania miskę zestawiamy z pary i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Z masła odejmujemy jedną łyżkę do polewy, a resztę ubijamy, aż będzie puszyste. Dodajemy po jednej łyżce całkowicie zimnej masy jajecznej i ubijamy do połączenia. Gotową masę rozdzielamy na równe części (można zostawić trochę do dekoracji) i do jednej połowy dodajemy kakao – miksujemy.

Czekoladę rozpuszczamy na parze (w taki sam sposób jak ubijaliśmy jajka) razem z odłożoną wcześniej łyżką masła. Odstawiamy do przestudzenia.

Jeden blat makowy układamy na talerzu lub tortownicy. Smarujemy go równomiernie jasną masą i przykładamy drugim blatem. Wykładamy ciemną masę i przykładamy ostatnim blatem. Cały tort smarujemy roztopioną czekoladą za pomocą długiego noża. Z odłożonej na dekorację masy możemy wycisnąć dowolne wzory za pomocą rękawa cukierniczego. Tort makowy wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Tort makowy z kremem jajecznym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych