Drożdżówka ze śliwkami i makiem to rustykalne ciasto, które znalazłam u Łucji. Zachwyciła mnie przede wszystkim nietypowym kształtem, który od razu zwraca uwagę. Taka drożdżówka pięknie się prezentuje, a wcale nie trudno ją zrobić. Wystarczy tylko tortownica o średnicy 26 cm. Zdecydowanie najlepiej smakuje jeszcze ciepła! Masę makową można jeszcze doprawić np. bakaliami, a smak będzie jeszcze lepszy. Sezon śliwkowy w pełni, więc jeśli nie macie pomysłu na te owoce, to warto wypróbować przepis na taką zakręconą drożdżówkę.
Drożdżówka:
- 400 g mąki pszennej (2 i 4/5 szklanki)
- 100 g masła (pół standardowej kostki)
- 150 ml mleka (mniej niż 2/3 szklanki)
- 20 g świeżych drożdży (1/5 kostki)
- 60 g cukru (1/3 szklanki)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- szczypta soli
Masa makowa:
- 100 g maku (3/4 szklanki) *
- 80 ml mleka (1/3 szklanki)
- 50 g cukru (4 i pół łyżki)
- 1 łyżka mielonych migdałów (opcjonalnie)
- 1 kropla aromatu migdałowego
Dodatkowo:
- ok. 700 g śliwek węgierek
- cukier do posypania śliwek
- cukier puder do posypania ciasta
Ciasto drożdżowe: Mąkę wraz z solą wsypujemy do dużej miski. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku razem z cukrem i wylewamy na mąkę. Odstawiamy na kilka minut, aby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodajemy żółtko, jajko oraz roztopione masło. Wyrabiamy przez kilka minut (jeśli ciasto będzie za rzadkie postarajmy się nie dodawać, więcej mąki, tylko dalej wyrabiamy). Gdy ciasto drożdżowe będzie już jednolite odstawiamy je nakryte ściereczką na godzinę.
Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią, aby uwolnić gazy i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30cm x 40cm. Ciasto kroimy wzdłuż na 3 paski. Na każdym pasku rozsmarowujemy masę makową. Każdy pas zwijamy w rulon tak, jakbyśmy robili trzy rolady makowe.
Tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem i obsypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Rulony z makiem układamy w tortownicy formując kształt ślimaka. Zostawiamy małe odstępy, aby powtykać w nie umyte połówki śliwek. Tak przygotowane ciasto zostawiamy na ok. 30-40 minut, aby wyrosło. Przed włożeniem do piekarnika śliwki na cieście posypujemy cukrem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, do suchego patyczka (moje było gotowe po 40 minutach). Gdy ciasto za bardzo się rumieni z wierzchu, przykrywamy górę papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Przed podaniem ciasto warto posypać cukrem pudrem.
* można użyć zwykłego maku, ale jeśli nie lubicie jak chrzęści w zębach, kupcie już zmielony mak w torebkach – można go dostać w większych sklepach.


Faktycznie wygląda obłędnie!:) Piękna. I musi być super smaczna.
Boska. I taka oryginalna:)
Wygląda wspaniale! Zapisuję, na pewno ją kiedyś upiekę 🙂
Taką drożdżówkę? To ja chętnie. Wygląda niesamowicie i jak pięknie skręcona 🙂
PIĘKNA ,POMYSŁOWA I ORYGINALNA !! ZAPRASZAM NA MAŚLANE BUŁECZKI Z MALINAMI:
http://kulinarnyporadnik.blogspot.com/2014/08/wyrastanie-ciasta-drozdzowego-maslane.html
Wspaniałe ciasto Natalia, wyszło idealne 🙂
Bardzo się cieszę że ją upiekłaś 🙂 Pięknie Ci wyszła!
pięknie się prezentuje i zapewne cudownie smakuje 🙂 śliwki i mak to świetnie połączenie!
Łał, ale ogromniaste *.*
Ale pychota!
No i masz ,miałam nie piec ale to cudowne ciasto to już mus .
Zachęcam 🙂
Wiesz, to ciasto wygląda pięknie!
Jesteś moją boginią, wiesz? 🙂
Mam nadzieję, że jeszcze czymś uda mi się Ciebie zaskoczyć 🙂
Moje ulubione ciasto musi mieć zawsze … mak, a jeśli są jeszcze śliwki to jest już wspaniale !!!
woow przepysznie wygląda i super pomysł z wykonaniem
Ale super ciasto 🙂 nigdy nie łączyłam maku i śliwek 🙂 pyszności 🙂
Wygląda znakomicie, chętnie bym spróbowała kawałek 🙂
Yummy, yummy 😉 Wyglada rewelacyjnie 😉
Upieklam wczoraj popoludniu a dzisiaj tylko okruszki zostaly:)…..super przepis,dziekuje:)
Super! 🙂
Podoba mi się pomysł na dodanie maku. Takiego zestawienia jeszcze nie próbowałam:)
Świetne jest to ciasto ! Koniecznie do wypróbowania.:)
Świetnie się prezentuje to ciasto 🙂 mlask, mlask 🙂
Rzeczywiscie wspaniałe ciasto, nie tylko pięknie wygląda ale i pewnie wyśmienicie smakuje. Też lubię wyzwania.
o matko.. nie mam teraz warunków na takie ciasto.. a połączyłaś wszystko, co kocham.. jej.. cudooo… <3
mogę kawałeczek tego pysznego ciasta? :)!
Pewnie, zapraszam 🙂
bardzo ciekawa drożdżówka, pięknie wygląda
Zrobiłam wczoraj, jednogłośnie z mężem mówimy – pyszne! Właśnie się nim zajadam 🙂 Następnym razem dodałabym do maku trochę miodu i może bakalii.
Kocham mak. Ostatnio mama upiekła makowiec i byłam taka szczęśliwa. A ze śliwkami nigdy nie jadłam jeszcze. Ale jak jest mak to musi być pychota.
Pozdrawiam serdecznie.
Zapraszam do mnie.
http://www.megly.pl
Czy mogę ten mak zastąpić makiem z puszki?
Można – ale zwróć uwagę na skład takiej masy, większość z nich zawiera więcej bułki tartej niż maku (u niektórych producentów 20 kilka procent maku)
Mak i śliwka – kawałek chętnie bym ci skubnęła 🙂
Wczoraj upiekłam, jest pyszne i piękne.Ciasto drożdżowe bardzo lekkie, można śliwki wymienić na inne owoce. Wspaniałe, dziękuje za przepis.
My tą drożdżówkę pałaszowaliśmy dziś w pracy. A jak wróciłam do domu, to zostały mi tylko okruszki 😀
Czy mak ma być mielony?
We wpisie jest o tym mowa
Właśnie upieczona i przepyszna! Z tym, że ja piekłam na mące pełnoziarnistej i drożdżach instant. Wyszło! 🙂