Grahamki (bułeczki razowe)Grahamki to pełnoziarniste (inaczej razowe) bułeczki jakie na pewno znacie. Ja do swoich nie dodaję białej mąki, co odróżnia je od tych kupnych. Wilgotności nadają im ugotowane ziemniaki i jogurt naturalny. Możemy posypać je płatkami owsianymi, siemieniem lnianym, sezamem, makiem, pestkami słonecznika lub dyni – co kto lubi. Jeśli nie mamy sprawdzonej piekarni to zachęcam do robienia pieczywa samodzielnie. Niestety bułki z supermarketu to w większości produkty wcześniej mrożone, z dodatkiem spulchniaczy i często z niezdrowym syropem glukozowo-fruktozowym.  Za to domowa grahamka na miodzie lub melasie jest świetną podstawą zdrowego śniadania. Na drugi dzień są równie pyszne, więc spokojnie możemy przygotować je dzień wcześniej.

Grahamki (bułeczki razowe):

  • 425 g mąki pszennej pełnoziarnistej (3 szklanki)
  • 2 średnie lub 1 bardzo duży, ugotowany ziemniak
  • 2 i 1/2 łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 200 ml mleka (3/4 szklanki)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 czubate łyżki masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu lub melasy
  • opcjonalnie: otręby do podsypania (pszenne lub owsiane)
  • dodatkowo: płatki owsiane, siemię lniane lub dowolne ziarna do posypania

Ugotowane i dokładnie ostudzone (mogą być z poprzedniego dnia, jeśli zostały z obiadu) ziemniaki przeciskamy przez praskę lub dokładnie ugniatamy tłuczkiem do ziemniaków.  Do rondelka wrzucamy dwie czubate łyżki masła i rozpuszczamy. Dolewamy mleko i podgrzewamy, aż mikstura będzie letnia (delikatnie ciepła, nie gorąca). Do miski wsypujemy mąkę, suszone drożdże i sól. Mieszamy łyżką. Dodajemy jogurt, miód/melasę, puree z ugotowanych ziemniaków oraz podgrzane mleko z masłem. Wyrabiamy, aż ciasto będzie jednolite i nie będzie kleiło się do rąk – można odrobinę podsypywać mąką jeśli jest potrzeba. Ciasto wkładamy do miski podsypanej mąką, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na 40-60 minut w ciepłym miejscu. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i rozsypujemy na niej otręby (jeśli nie mamy otrąb, to nic się nie stanie). Wyrośnięte ciasto uderzamy pięścią i dzielimy na 8 części. Kulamy w dłoniach podsypanych mąką i układamy na blasze. Smarujemy mlekiem za pomocą pędzelka, robimy jedno nacięcie nożem na środku i posypujemy płatkami owsianymi lub ziarnami. Zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie piekarnik nagrzewamy do 190°C i pieczemy ok. 25 minut.

Grahamki (bułeczki razowe)

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych