Ten bardzo prosty torcik migdałowy piekłam kilkukrotnie będąc na studiach. To smaczny migdałowy biszkopt przełożony czekoladową bitą śmietaną – w sam raz na mniej zobowiązujące okazje. Jest mało słodki, delikatny, oryginalny w smaku i bardzo prosty do przygotowania. Oryginalny przepis pochodzi z książki Czekolada, jednak wprowadziłam kiedyś kilka zmian i tak piekę do dziś.
Składniki:
- 6 jajek
- 110 g drobnego cukru (2/3 szklanki)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki)
- 100 g mielonych migdałów (niepełna szklanka)
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 100 g czekolady deserowej (1 tabliczka)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka amaretto lub ekstraktu migdałowego lub kilka kropel olejku migdałowego
- 300 ml śmietany 30%
Piekarnik nagrzewamy do 190°C. Jajka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach na puszystą masę. Podczas ubijania stopniowo dosypujemy cukier (zwykły oraz waniliowy). Po około 5 minutach zmniejszamy obroty miksera na mniejsze i stopniowo dosypujemy przesianą mąkę. Wyłączamy mikser dodajemy mielone migdały i delikatnie mieszamy łyżką. Dno blaszki o śr. 23 cm wykładamy papierem do pieczenia (boków nie). Wylewamy masę, posypujemy po wierzchu płatkami migdałowymi i wstawiamy na ok. 20-25 minut do piekarnika. Studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.
W czasie gdy biszkopt na tort się piecze, rozpuszczamy w kąpieli wodnej (na parze) lub na małej mocy w mikrofalówce czekoladę wraz z masłem. Gdy całkowicie się rozpuszczą dodajemy amaretto, ekstrakt lub olejek migdałowy. Mieszamy i odstawiamy do przestudzenia. Śmietanę ubijamy prawie na sztywno. Dodajemy dwie łyżki śmietany do czekolady, mieszamy. Teraz całą masę czekoladową możemy już wlać do śmietany. Ostrożnie ubijamy do czasu, aż śmietana będzie sztywna. Wstawiamy do lodówki.
Całkowicie ostudzony biszkopt przekrawamy na pół (zawsze trochę opada – tak ma być, nie będzie zakalca). Powstaną dwa blaty. Rozsmarowujemy całą masę na dolnym blacie i przykrywamy górnym (z płatkami migdałowymi). Wstawiamy na co najmniej 2 godziny do lodówki. Torcik migdałowy podajemy posypany cukrem pudrem.
Wygląda wspaniale, cudna patera i zdjęcia. Pozdrawiam 🙂
mmm, cudowności. patera rzeczywiście bardzo ładna, ale torcik – moje smaki! znów! ;))
cieszę się, że trafiam w gust 🙂
Piękny i pyszny torcik. 🙂
Torcik wygląda prześlicznie! Musi być bardzo smaczny, bo uwielbiam migdały 🙂
Ten kremik….mmmm… 😉
Wyjątkowo apetyczny 🙂
Piękne, apetyczne zdjęcia.
Przy Twoich nawet nie mogą postać 🙂
Smaczny i prosty, śliczna patera na torty:)
Bardzo mi się podoba!
Nati, aleś torcik odpaliła, niom!
prosto, smacznie, nie za słodko-czego chcieć więcej? 🙂
Dla mnie pyszny.
Ależ piękny… ja to cały czas się zastanawiam czy podjąć się wypieku tortu na zbliżające się urodzinki moje i córki… Ten wygląda tak pysznie i nie jest przekombinowany
Podjąć się zawsze warto 🙂
pięknie wygląda 🙂 smakuje zapewne jeszcze lepiej! częstuję się 🙂
Wspaniałości! Poproszę kawałek 🙂
Znakomity, pyszne, migdałowe smaki 🙂
CUDOWNE ZDJĘCIA ,CUDOWNEGO CIACHA !
Mlask, mlask,mlask Natalio!!!
Cudny!!! Jak ja dawno nie jadłam takiego torcika….:(
Pycha!:) zdjęcie do zjedzenia;)
Wygląda przepysznie! 😀
To ciasto też piekłam niedawno, to niebywałe jaki ten torcik jest smaczny. Normalnie aż zazdroszczę Pani pomysłów na extra przepisy!