Suflet z wędzonego łososia i grzybów może sprawdzić się jako wykwintna przystawka świąteczna lub nietypowe śniadanie. Wszak suflety to najsubtelniejsza odmiana… omletu. Ich delikatna, piankowa struktura i grzybowy aromat zachwycą każdego smakosza. Masę na suflet można przygotować wcześniej, jednak musi być w temp. pokojowej, a białka należy ubić i dodać bezpośrednio przed pieczeniem. Ważne, by suflety podać od razu po wyjęciu z piekarnika – w miarę stygnięcia opadają.
Składniki:
- 100 g wędzonego łososia
- 15-20 g suszonych grzybów
- ½ cebuli
- 50 g margaryny (np. Palma z Kruszwicy)
- 2 płaskie łyżki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 łyżeczka musztardy
- 4 jajka
- 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki parmezanu
- 1 łyżka oleju do smażenia
- sól
- pieprz
Grzyby zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i zostawiamy na 20-30 minut. Po tym czasie odlewamy je, bardzo drobno kroimy i przesmażamy z cebulą pokrojoną w kostkę na łyżce oleju. Odstawiamy do ostygnięcia. Następnie bardzo drobno kroimy łososia. Margarynę z mąką podgrzewamy w niewielkim garnku. Gdy rozpuści się i zacznie skwierczeć, dolewamy powolnym strumieniem mleko – intensywnie i szybko mieszając. Gdy masa zgęstnieje i zagotuje się, zdejmujemy ją z ognia. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Jeśli pojawiły się grudki, możemy przetrzeć przez sito. Do masy dodajemy musztardę, łososia, koperek i grzyby. Odstawiamy do przestygnięcia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Smarujemy naczynia (4 duże kokilki lub 6 małych) margaryną i wysypujemy bułką tartą wymieszaną z parmezanem. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka i mieszamy. Ubijamy pianę z białek i delikatnie łączymy z masą. Przelewamy całość do kokilek, wyrównujemy czubek nożem i natychmiast wstawiamy do piekarnika. Suflety z wędzonego łososia pieczemy 15-20 minut. Podajemy od razu, gorące.
Przepis ukazał się także w Bożonarodzeniowym e-booku na 2013 rok, przygotowanym we współpracy z ZT Kruszwica i portalem zpierwszegotlocznia.pl E-book jest darmowy i zawiera 50 świątecznych przepisów, przygotowanych przez 5 blogerek. Kliknij na banner po prawej, aby go pobrać. |
Chcę! Szalejesz, piękne ciekawe przepisy.
Jak to dobrze dobrze brzmi! Muszę spróbować. <3
Ooo, Ciebie już powoli robi się świątecznie! Świetna propozycja, zdecydowanie w moim guście 🙂
Będzie świątecznie do samej Wigilii! 🙂
O rany! Mam ślinotok… Pyszota! Zjadłabym takie śniadanie z miłą chęcią 🙂
Oj tak już sobie taki suflet wyobrażam zaserwowany na śniadanie i już oblizuję się ze smakiem 🙂
Uwielbiam suflety i widzę, ze przede mną na wytrawnie, bajka:)
bardzo eleganckie 🙂 idealne na święta i ważne uroczystości !
Piękny, puszysty i delikatny. Wspaniała świąteczna propozycja 🙂
Ciekawy przepis! Na pewno go wypróbujemy 😉 Zapraszamy do nas: http://www.przepisynaslodkosci.blogspot.com
Twój suflet prezentuje się wspaniale. Idealny na wykwintną przystawkę. Pozdrawiam!
nie miałam okazji jeść jeszcze sufletu, ale ten-mmm.. palce lizać! 😀
Oj warto spróbować – szczególnie czekoladowy 😉
Wykwintne śniadanie 🙂 Super!
Zapisuje przepis do wypróbowania.
Musiało być bardzo smaczne:)
Wykorzystam Twój pomysł na wigilijna przystawkę. Postanowiłam w tym roku zmienic coś w menu. Tradycja zostanie, ale taki suflet bedzie idealnym nowym dodatkiem.
Bardzo mi miło 🙂
Jak wspaniale rumiany! I jakie smaki cudowne w nim 🙂
podoba mi się ta wersja:) kurczę nigdy nie robiłam sufletu:P
Suflet apetycznie się prezentuje, dla mnie musi być wersja bez grzybów. Tolerują tylko pieczarki oraz kotlety z kani.
Można podmienić grzyby na kilka startych pieczarek
Prawdziwa poezja smaku:)
Przepyszne suflety w idealnym wykonaniu 🙂
PIĘKNE ZDJĘCIA !
Bardzo wykwintne i smakowite danie 🙂
Kolejny bardzo ciekawy przepis:) wygląda super jeśli na śniadanko to bardzo nie typowe:) pozdrawiam.
Łososia wędzonego w tej formie nie znamy, ciekawy suflet na gorąco
Super są te przepisy.Szkoda tylko ze nie mozna pobrac Światecznej książki.