Muffinki z białą czekoladąLubię przygotowywać muffinki ze względu na prostotę ich robienia. Nie potrzeba do nich miksera, wystarczy zawsze wymieszać tylko łyżką składniki mokre i suche. Doskonałe, gdy dowiadujemy się, że za godzinkę wpadną goście. Przepis na muffinki z białą czekoladą dostałam od swojej siostry – Asi. Powiedziała, że niewiele rosną, a wyrosły przepięknie. Są bardzo wilgotne, puszyste, z delikatnym akcentem smaku białej czekolady – tak jak trzeba. Wyszło mi 10 sztuk babeczek, choć ilość ta będzie zależeć od głębokości waszej blaszki.

Składniki:

  • 150 ml mleka (2/3 szklanki)
  • 150 g masła (3/4 kostki)
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 200 g mąki (1,5 szklanki)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 110 g cukru (2/3 szklanki)
  • szczypta soli
  • 2 roztrzepane jajka

Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy cukier waniliowy, białą czekoladę połamaną na kostki oraz pokrojone masło. Podgrzewamy na małym ogniu powoli mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się. Odstawiamy do ostudzenia w chłodne miejsce. Piekarnik nagrzewamy do 160ºC. Do miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem, sodą i solą. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. Do wystudzonej masy czekoladowej wlewamy dwa roztrzepane widelcem jajka – dokładnie mieszamy. Wlewamy mokre składniki do suchych i mieszamy łyżką do połączenia się składników (nie dłużej). Blaszkę na muffiny wykładamy papilotkami. Napełniamy je masą do 3/4 wysokości. Muffinki z białą czekoladą wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25-30 minut.

Jeśli kochacie białą czekoladę  – możecie rozpuścić pół tabliczki z dwoma łyżkami kremówki – uzyskamy pyszną polewę z którą muffiny będą jeszcze bardziej pyszne i czekoladowe 🙂

Muffinki z białą czekoladą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych