Po pracy wybieram dania szybkie, które mogę przygotować błyskawicznie. Taka jest właśnie smażona mielona wołowina z brokułami – danie typu stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie.
Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje):
- 500 g mielonej wołowiny (udziec)
- 400 g ryżu jaśminowego lub basmati
- 1 brokuł
- 1 mała marchewka
- pęczek dymki
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
- 1 papryczka chilli (bez pestek) – można pominąć
- 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego
- garść ziaren sezamu
- sól morska
Sos tajski:
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z limonki
Brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę skrobiemy i obieraczką do jarzyn tworzymy paski. Różyczki brokuła i paski marchewki wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez dwie minuty. Przelewamy zimną wodą. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę kroimy na plasterki lub półplasterki (zostawiając trochę posiekanego szczypioru do dekoracji). Chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach.
W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu i odłożonym szczypiorem. Ja dodatkowo posypałam chilli, które bardzo lubimy.
ooo.. wołowiny tak podanej jeszcze nie próbowałam.. i wystarczy mi zaledwie 10-15 minut?
To danie ideał 🙂
ale fajne danie
Cudowne danie. Musi być pyszne i bardzo aromatyczne. Zdecydowanie moje smaki 🙂
Szybki obiad- to lubię! 🙂
Danie pełne smaków i aromatów 🙂
Świetne danie! Lubię azjatyckie smaki! 🙂
Ja bardzo lubię takie szybkie dania, więc zapisuję do wykorzystania.
Wygląda absolutnie genialnie! Chętnie bym zjadła 🙂
danie w moim stylu 🙂 na szybki obiad po pracy idealne 🙂
Cudownie to wygląda 🙂 Bardzo szybkie, piękne danie!
Sok z limonki, kupny czy lepiej własnej roboty?
Świeżo wyciśnięty 🙂