Smażona mielona wołowina z brokułami

Smażona mielona wołowinaPo pracy wybieram dania szybkie, które mogę przygotować błyskawicznie. Taka jest właśnie smażona mielona wołowina z brokułami – danie typu stir-fry. Wszystko można przygotować w czasie, gdy ryż się gotuje (a ryż jaśminowy czy basmati gotuje się zaledwie 10 minut!). Do dania możecie dodać także inne warzywa, np. por czy paprykę – będzie równie pysznie.

Smażona mielona wołowina z brokułami (4 porcje):

  • 500 g mielonej wołowiny (udziec)
  • 400 g ryżu jaśminowego lub basmati
  • 1 brokuł
  • 1 mała marchewka
  • pęczek dymki
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru starty na tarce
  • 1 papryczka chilli (bez pestek) – można pominąć
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub kukurydzianego
  • garść ziaren sezamu
  • sól morska

Sos tajski:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka soku z limonki

Brokuł dzielimy na różyczki. Marchewkę skrobiemy i obieraczką do jarzyn tworzymy paski. Różyczki brokuła i paski marchewki wkładamy do garnka, solimy, zalewamy wrzątkiem i gotujemy przez dwie minuty. Przelewamy zimną wodą. Ryż gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Dymkę kroimy na plasterki lub półplasterki (zostawiając trochę posiekanego szczypioru do dekoracji). Chilli pozbawiamy pestek i drobno siekamy. Czosnek wyciskamy, imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach.

W woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy posiekaną dymkę, pokrojone chilli, wyciśnięte ząbki czosnku i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Przesmażamy przez minutę, po czym dodajemy mielone mięso. Smażymy, co jakiś czas mieszając, aż całkowicie zmieni kolor. Dodajemy brokuły i marchewkę. W miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. Wlewamy całość do mięsa. Smażymy jeszcze minutę, często mieszając. Podajemy z ugotowanym ryżem, posypane ziarnami sezamu i odłożonym szczypiorem. Ja dodatkowo posypałam chilli, które bardzo lubimy.

Smażona mielona wołowina

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

12 Odpowiedzi na Smażona mielona wołowina z brokułami

  1. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    ooo.. wołowiny tak podanej jeszcze nie próbowałam.. i wystarczy mi zaledwie 10-15 minut?
    To danie ideał 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku iza napisał/a:

    ale fajne danie

  3. Natalia - Poezja Smaku Marzena napisał/a:

    Cudowne danie. Musi być pyszne i bardzo aromatyczne. Zdecydowanie moje smaki 🙂

  4. Szybki obiad- to lubię! 🙂

  5. Danie pełne smaków i aromatów 🙂

  6. Natalia - Poezja Smaku Sylwia napisał/a:

    Świetne danie! Lubię azjatyckie smaki! 🙂

  7. Natalia - Poezja Smaku Królowa Karo napisał/a:

    Ja bardzo lubię takie szybkie dania, więc zapisuję do wykorzystania.

  8. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Wygląda absolutnie genialnie! Chętnie bym zjadła 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    danie w moim stylu 🙂 na szybki obiad po pracy idealne 🙂

  10. Cudownie to wygląda 🙂 Bardzo szybkie, piękne danie!

  11. Natalia - Poezja Smaku Łukasz napisał/a:

    Sok z limonki, kupny czy lepiej własnej roboty?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)