Fondant z masłem orzechowymFondant z masłem orzechowym to prawdziwa rozpusta dla podniebienia. Ciastka z płynną czekoladą znajdziemy w menu wielu restauracji – jednak prostym sposobem możemy zrobić sobie takie w domu. Wystarczy kilka dobrej jakości składników: prawdziwe masło, czekolada o wysokiej zawartości kakaowca, ekologiczne jajka oraz ulubione masło orzechowe. Cały sekret ciastek polega na krótkim pieczeniu – wtedy środek fondantu pozostanie ugotowany, lecz jeszcze nie upieczony – dzięki temu będzie płynny i czekolada pięknie rozleje się na talerzu wraz z orzechową niespodzianką.

Fondant z masłem orzechowym (4 sztuki):

  • 125 g gorzkiej czekolady (ok. 70% kakao)
  • 125 g dobrego masła (użyłam masła Kerrygold)
  • 2 całe jajka
  • 2 żółtka jaj
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki mąki
  • 4 łyżeczki masła orzechowego
  • gorzkie kakao do wysypania kokilek
  • dowolne orzechy do przybrania

Czekoladę łamiemy na kawałki. Masło kroimy na mniejsze części. Wkładamy czekoladę i masło do szklanej lub metalowej miski. W rondelku zagotowujemy małą ilość wody (na ok. 2 cm wysokości), a na wierzch rondelka stawiamy miskę z czekoladą (dno miski nie może dotykać wody). Podgrzewamy na małym ogniu. Czekamy, aż czekolada i masło rozpuszczą się na parze, a następnie mieszamy, aż się połączą. Zdejmujemy miskę z rondelka. Kokilki (4 sztuki) smarujemy wewnątrz bardzo dokładnie masłem i precyzyjnie wysypujemy kakaem dno oraz ścianki. Piekarnik nagrzewamy do 220°C bez termoobiegu. Jajka i żółtka dokładnie ubijamy z cukrem. Wlewamy rozpuszczoną, jeszcze ciepłą czekoladę i miksujemy do połączenia. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy ostatni raz. Do każdej kokilki wlewamy po 2-3 łyżki masy. Na środek delikatnie kładziemy po łyżeczce masła orzechowego. Uzupełniamy resztą masy. Kokilki ustawiamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 9-11 minut (od 8-12 min. w zależności od średnicy kokilek i właściwości piekarnika). Po tym czasie wystawiamy i za pomocą grubej szmatki odwracamy kokilki wprost na talerze. Zostawiamy na pół minuty i zdejmujemy kokilki. Posypujemy orzechami.

Fondant z masłem orzechowym

Fondant z masłem orzechowym

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!