Pesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha!
Pesto z jarmużu z makaronem:
- ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki)
- 1/2 szklanki płatków migdałowych
- 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
- 2 wyciśnięte ząbki czosnku
- 2 cm kawałek parmezanu (starty na tarce)
- ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron
- ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
- dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti)
- dodatkowo: ser kanapkowo-sałatkowy (np. feta)
Makaron razowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy, często potrząsając patelnią, aż zaczną zmieniać kolor na złoto-brązowy. Odkładamy dwie łyżki płatków do dekoracji. Obrywamy z jarmużu zgrubiałe łodygi, a porwane liście przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem z czajnika, żeby liście nieco zmiękły. Przekładamy do naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem.
wygląda nieziemsko.. jarmużu nie miałam okazji jeszcze próbować, ale słyszałam same superlatywy!
Bardzo fajna propozycja. Do wypróbowania 🙂
Znakomite danie! 🙂
Ciekawie 🙂 Wygląda bardzo apetycznie, przepadam za razowym spaghetti, idealnie do tego dania pasuje 🙂
Apetyczne danie! 🙂 Moje ulubione smaki! 🙂
Świetny pomysł! Teraz jest sezon i moda na jarmuż.
Bardzo fajny pomysł na makaron 🙂
jednym słowem obiad idealny 🙂
Hej! Od dawna obserwuję bloga i przygotowuję potrawy według twoich przepisów 🙂 Wszystkie są niesamowicie dobre i proste, dlatego często tu zaglądam.
Jako że jem makarony aż nazbyt często w ostatnim czasie, do pesto dodałam ryż – nieświadomie kupiłam mieszankę ryżu z pestkami dyni oraz słonecznika, co świetnie sprawdziło się do tego dania! Pesto wyszło przeboskie, pomimo że zamiast parmezanu użyłam żółtego sera, a zamiast fety, jako dodatek – pokrojone pomidory.
Niebo w gębie w 15 minut! Od teraz będę częściej robić pesto z jarmużu 😉