Pesto z jarmużu z makaronemPesto z jarmużu znakomicie sprawdzi się na grzankach, na pizzy, czy w postaci zapieczonej na rybie. Ja jednak najbardziej lubię pesto klasycznie – po prostu z makaronem. Taki obiad przygotowuje się około 10 minut – w sam raz dla zapracowanych osób. Makaron z pesto jarmużowym robiłam już w tym sezonie kilkukrotnie i zawsze znikał błyskawicznie. Świetne danie, gdy mamy ochotę na coś lekkiego. Pesto ma orzechowy, słodkawy posmak, dlatego przygotowując makaron z pesto z jarmużu, często kruszę na wierzch nieco fety – jej słoność świetnie równoważy smaki. Pycha!

Pesto z jarmużu z makaronem:

  • ok. 60 g liści jarmużu pociętych na kawałki (ok. 2 szklanki)
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 2 wyciśnięte ząbki czosnku
  • 2 cm kawałek parmezanu (starty na tarce)
  • ok. 5-6 łyżek oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego/z pestek winogron
  • ok. 1/3 szklanki wody (z gotowania makaronu)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • dodatkowo: ugotowany makaron (u mnie razowe spaghetti)
  • dodatkowo: ser kanapkowo-sałatkowy (np. feta)

Makaron razowy gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie płatki migdałowe wsypujemy na suchą patelnię. Prażymy, często potrząsając patelnią, aż zaczną zmieniać kolor na złoto-brązowy. Odkładamy dwie łyżki płatków do dekoracji. Obrywamy z jarmużu zgrubiałe łodygi, a porwane liście przesypujemy na sitko. Przelewamy wrzątkiem z czajnika, żeby liście nieco zmiękły. Przekładamy do naczynia i miksujemy (np. za pomocą ręcznego blendera lub malaksera) wraz z oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, startym pamezanem, wyciśniętymi ząbkami czosnku, uprażonymi migdałami oraz dużą szczyptą soli. Aby pesto miało luźniejszą konsystencję, dodajemy trochę wody z gotowania makaronu i ponownie blendujemy. Makaron odlewamy i do gorącego dodajemy pesto. Mieszamy, aż oblepi się sosem. Nakładamy na talerze – posypujemy fetą, odłożonymi płatkami migdałów oraz świeżo mielonym pieprzem.

Pesto z jarmużu z makaronem

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
333 kcal 1186 kcal
Węglowodany
3 g 11 g
w tym cukry
0 g 1 g
Tłuszcz
34 g 120 g
w tym kwasy tł. nasycone
3 g 11 g
Białko
8 g 28 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
1 g 3 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!