Sernik z serków Ostrovia

Sernik z serków OstroviaPrzez znaczną część mojego życia mieszkałam w Ostrowii Mazowieckiej. Tam się uczyłam i poznałam mojego przyszłego męża 🙂 I z Ostrowii właśnie pochodzi, zapewne znany wam, serek Ostrovia. Po mieście chodził wówczas przepis na wspaniały sernik z tychże serków. Jest niesamowicie delikatny. Jak chmurka. Moim zdaniem smaczniejszy od serników twarogowych. Nie wymaga mąki, ani proszku do pieczenia. Ja zawsze podaję go z polewą czekoladową. Jedyna jego wada to taka, że ma tendencję do opadania – ale to NIC! Nawet jak cały opadnie to smak pozostaje ten sam i jest tak samo pyszny i delikatny.

Składniki:

  • 8 serków Ostrovia, smak naturalny (8x120g)
  • 8 jajek
  • 2 budynie waniliowe w proszku niesłodzone
  • 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy

Polewa czekoladowa:

  • 1/3 margaryny
  • 2 czubate łyżki gęstej śmietany
  • 3-4 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 1/3 szklanki cukru

Zaczynamy od ciasta. Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy mikserem z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Dodajemy budynie, ubijamy. Dodajemy po jednym serku i cały czas ubijamy. Następnie w oddzielnej misce ubijamy pianę z białek na sztywno. Dodajemy porcjami po 2-3 łyżki piany do żółtek i delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w prostokątnej blaszce 35-45 minut w 200ºC. Składniki polewy zagotować w rondelku, mieszając co jakiś czas. Polać ostudzone ciasto.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

9 Odpowiedzi na Sernik z serków Ostrovia

  1. Natalia - Poezja Smaku Kaś napisał/a:

    bardzo apetyczna kostka

  2. Natalia - Poezja Smaku Dominika napisał/a:

    Jadłam kiedyś bardzo podobny i był przepyszny 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku justka2712 napisał/a:

    Pięknie wygląda!:)

  4. Natalia - Poezja Smaku espresso napisał/a:

    Wygląda ja sernik mojej teściowej,który uwielbiam :))

  5. Natalia - Poezja Smaku ewa napisał/a:

    Bardzo apetycznie wyglada,latwy do zrobienia,zaproponuj,jakie inne serki mozna uzyc zamiast Ostrovi ?Nie zawsze sa dostepne…

  6. Natalia - Poezja Smaku ewa napisał/a:

    , Natalio.-dziekizaszybka odp.,zdradz tajemnice,co zrobilas,ze ciasto nie opadlo?A jala wielkosc foremki?

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Opadło 🙂 Ono zawsze opada – taki jego urok. O ile pamiętam piekłam je w kwadratowej formie ok. 22 albo 23 cm

  7. Natalia - Poezja Smaku ewa napisał/a:

    Przepraszam,cos szfankuje moj computer…

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)