Choć za popularnym batonikiem Snickers nie przepadam, to ciasto wprost uwielbiam. Słodycz karmelu świetnie kontrastuje z budyniem i kruchym ciastem. Jest dość pracochłonne, wymaga też gotowania mleka w puszce przez 3 godziny (można zastąpić karmel gotową „masą krówkową”, jednak ten ugotowany samodzielnie jest o niebo lepszy). Mimo nawału pracy warto! Oryginał przepisu pochodzi z opakowania margaryny KASIA, natomiast ja ciasto poznałam dzięki mamie mojego Marka 🙂
Ciasto:
- 60 dag mąki
- ¾ szklanki cukru
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 20 dag margaryny
- 3 łyżki mleka
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 opakowanie cukru waniliowego
Polewa orzechowa:
- ½ kostki margaryny
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki miodu
- 20 dag posiekanych orzechów włoskich
Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Trzy identyczne prostokątne formy (20×30 cm), wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem (jeśli nie mamy tyle form musimy piec po kolei). Na jedną część ciasta należy wylać gorącą polewę orzechową (składniki łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia) i upiec razem z pozostałymi w 180ºC ok. 10 minut.
Budyń:
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego
- 1 kostka masła
Masa karmelowa:
- 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego
Budyń śmietankowy ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu, zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano. Do mleka dodać masło i zagotować. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz. Ostudzić. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową, orzechami do dołu. Zrobić polewę czekoladową:
Polewa czekoladowa:
- 1 tabliczka czekolady
- 1 łyżka margaryny
- 2 łyżki wody
Wszystkie składniki polewy rozpuścić w „kąpieli wodnej” (miseczka postawiona na garnku z gotująca wodą; miska nie może dotykać wody). Polewę rozsmarować na cieście.


Wygląda nieziemsko pysznie!
Wygląda faktycznie mega apetycznie i aż mi tutaj masą krówkową zapachniało….;)
Snickers to baton z orzechami ziemnymi. W składzie ciasta ich nie widzę. Konsekwencja godna sójki.
Ale to nie jest baton 🙂
Bardzo pysznie wygląda, świetny na Wielkanoc…
Ale kusi:)
Ale pyszne:) Wspaniale wygląda:)
wydań tego ciasta jest całe mnóstwo, ale Twoje wygląda bardzooo zachęcająco 🙂
Wydląda tak bardzo, bardzo smakowicie, że nie wypada, nie zrobić! ;P
dzisiaj dałam się skusić i upiekłam snikersa na Święta. Teraz dam mu dojrzeć, żeby przeszedł sobą i… mam nadzieję, że nie będzie blamażu 😉
Świetnie moich chłopakom na pewno zasmakuje, ostatnio zrobiłam krówkę i byli zachwyceni. Oczywiście poszła w dwa dni. Pozdrawiam.