SnickersChoć za popularnym batonikiem Snickers nie przepadam, to ciasto wprost uwielbiam. Słodycz karmelu świetnie kontrastuje z budyniem i kruchym ciastem. Jest dość pracochłonne, wymaga też gotowania mleka w puszce przez 3 godziny (można zastąpić karmel gotową “masą krówkową”, jednak ten ugotowany samodzielnie jest o niebo lepszy). Mimo nawału pracy warto! Oryginał przepisu pochodzi z opakowania margaryny KASIA, natomiast ja ciasto poznałam dzięki mamie mojego Marka 🙂

Ciasto:

  • 60 dag mąki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 20 dag margaryny
  • 3 łyżki mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

Polewa orzechowa:

  • ½ kostki margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 20 dag posiekanych orzechów włoskich

Mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i przesianą przez sito na stolnicę posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Trzy identyczne prostokątne formy (20×30 cm), wyłożone papierem do pieczenia, wylepić cienko ciastem (jeśli nie mamy tyle form musimy piec po kolei). Na jedną część ciasta należy wylać gorącą polewę orzechową (składniki łączymy i podgrzewamy do rozpuszczenia) i upiec razem z pozostałymi w 180ºC ok. 10 minut.

Budyń:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 kostka masła

Masa karmelowa:

  • 1 puszka skondensowanego mleka słodzonego

Budyń śmietankowy ugotować wg przepisu podanego na opakowaniu, zużywając o 1/3 mleka mniej, niż podano. Do mleka dodać masło i zagotować. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować 3 godz. Ostudzić. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć gorący budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową, orzechami do dołu. Zrobić polewę czekoladową:

Polewa czekoladowa:

  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżka margaryny
  • 2 łyżki wody

Wszystkie składniki polewy rozpuścić w “kąpieli wodnej” (miseczka postawiona na garnku z gotująca wodą; miska nie może dotykać wody). Polewę rozsmarować na cieście.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych