Pomarańczowe muffiny śniadanioweNastępna propozycja śniadania “na słodko” (takie lubię najbardziej :)). Gdy pierwszy raz zobaczyłam przepis na pomarańczowe muffiny śniadaniowe w książce Nigelli Lawson, od razu wiedziałam, że często będą gościć na moim stole.  Nie są słodkie, mają delikatny pomarańczowy smak. Nigella proponuje smarować je masłem i dżemem. U mnie znikają tak szybko, że nie mogą dotrwać do etapu smarowania…

Składniki:

  • 75 g masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 75 g cukru
  • 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 ml mleka
  • 1 jajko

Rozgrzewamy piekarnik do 200ºC. Masło rozpuszczamy (można to zrobić w mikrofalówce na małej mocy). W dużej misce dokładnie mieszamy mąkę, proszek, sodę, cukier, migdały i skórkę otartą z pomarańczy, używając do tego widelca. Natomiast w drugiej misce mieszamy składniki mokre: rozpuszczone masło, jajko, mleko i sok z pomarańczy. Składniki płynne dolewamy do suchych i bardzo delikatnie mieszamy widelcem. Ciasto nie ma być gładkie, ma być grudkowate, więc nie mieszajmy zbyt długo. Ciasto nakładamy do 12 otworów na blaszce do muffinek. Możemy użyć papierków. Muffinki pieczemy w 200ºC przez ok. 20 minut.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych