Już dawno nie pamiętam, kiedy maj był tak ciepły. W upały dogrzewanie mieszkania piekarnikiem nie jest najlepszym pomysłem, dlatego desery bez pieczenia – na zimno, częściej goszczą w mojej kuchni. Efektowny deser może być bardzo prosty do przygotowania. Ja tym razem wykorzystałam swój stary przepis na sernik na zimno, ale na wierzchu zamiast standardowej galaretki, zrobiłam kremowy topping z naturalnego serka i japońskiej herbaty matcha. Nadaje ona zielony odcień i intensywny smak. Sernik na zimno z matchąDo tego beziki, maliny, pistacje – i już mamy coś niezwykłego. Ciasto tak szybko znikło, że zabrałam się za kolejne wersje. Polecam zaufać swojej intuicji i pobawić się składnikami – różne owoce, różne wersje smakowe – w tym serniczku prawie wszystko dozwolone.

Sernik na zimno – spód:

  • 12 ciasteczek markiz (typu Oreo, Neo)
  • 50 g rozpuszczonego masła

Sernik na zimno – masa:

  • 800 g mielonego twarogu
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 200 – 250 ml śmietanki kremówki
  • 1 łyżeczka ekstraktu/pasty z wanilii

Sernik na zimno – wierzch:

  • 220 – 250 g naturalnego serka kanapkowego
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka matchy (można pominąć, jeśli nie macie lub zrobić wierzch np. z 1 łyżką kakao)
  • maliny (u mnie dodatkowo mini-beziki, pistacje i mięta do ozdoby)

Spód: Ciasteczka “otwieramy” nożem i pozbywamy się nadzienia (nie będzie potrzebne). Ciasteczka kruszymy w rozdrabniaczu/malakserze lub wałkiem. Zalewamy rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszamy. Okruchami wykładamy dno tortownicy ok. 20 cm. Dokładnie uklepujemy i wstawiamy do lodówki.

Masa: Żelatynę zalewamy 1/3 szklanki gorącej wody (nie wlewajmy wrzątku prosto z czajnika – woda powinna być gorąca, ale nie wrząca). Mieszamy do rozpuszczenia i zostawiamy do wystudzenia. Twaróg miksujemy z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Powoli wlewamy przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. W drugim naczyniu ubijamy śmietankę. Gdy będzie sztywna, delikatnie łączymy ją z masą serową – dodając ją stopniowo (najlepiej mieszać szpatułką). Wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki na 15 minut.

Wierzch: W tym czasie serek miksujemy z cukrem pudrem. Dodajemy matchę (ewentualnie kakao lub pomijamy). Jeśli używamy herbaty matcha masa powinna zabarwić się na piękny, zielony kolor. Smarujemy wierzch lekko schłodzonego sernika i wstawiamy do lodówki na co najmniej dwie godziny. Przed podaniem dekorujemy owocami.

Polecam też wersję tego sernika bez matchy – do naturalnego serka dodaję wtedy skórkę z cytryny + na wierzchu układam świeże truskawki.

Sernik na zimno z matchą

Sernik na zimno z matchą

Sernik na zimno z matchą

Sernik na zimno z matchą

Sernik na zimno z matchą

 

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych