Ciasto drożdżowe bywa kapryśne. A to nie chce rosnąć, a to trzeba je długo zagniatać. Ta zaparzana drożdżówka jest zupełnie inna. Nie trzeba jej wyrabiać – wystarczy wymieszać składniki łyżką, a dzięki zaparzaniu cały czas jest ciepła, dlatego rośnie dwa razy szybciej niż zwykłego ciasta drożdżowego – jedno wyrastanie trwa ok. 20 minut zamiast 40 czy 60. Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzanaJa do swojej użyłam wiśni. Była smaczna nawet trzeciego dnia. Z przepisu otrzymamy dużą blachę ciasta – w sam raz, aby skosztowała jej cała rodzina, a na drugi dzień jeszcze zostanie sporo, by zjeść na śniadanie z masełkiem i dżemem.

Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g świeżych drożdży (1 kostka)
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (lub 2 łyżeczki cukru z wanilią)
  • 125 g masła
  • 1/4 szklanki oleju
  • 500 g wiśni, porzeczek, rabarbaru, jagód lub innych owoców
  • opcjonalnie: 1 łyżka cukru pudru i 1 łyżka mąki ziemniaczanej do mokrych owoców
  • kruszonka (75 g masła, 4 łyżki cukru pudru, 1 szklanka mąki pszennej)

Do rondelka wlewamy mleko, wsypujemy cukier i podgrzewamy mieszając. Gdy tylko cukier się rozpuści odlewamy pół szklanki do innego naczynia. Do odlanego mleka (powinno być ciepłe, ale nie gorące) dodajemy 3 łyżki mąki i rozkruszamy drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Do mleka w rondelku dodajemy ekstrakt (lub cukier waniliowy), olej i masło – podgrzewamy, aż do zagotowania (musimy pilnować, aby nie wykipiało). Do dużej miski wsypujemy połowę mąki. Dolewamy wrzące mleko i mieszamy dużą drewnianą łyżką do połączenia. Dodajemy po jednym jajku i mieszamy do połączenia. Następnie wlewamy drożdże. Ciasto zrobi się luźniejsze. Dosypujemy stopniowo resztę mąki i mieszamy – konieczne łyżką bo ciasto jest gorące (tutaj mieszanie jest już dość ciężkie, więc przyda się męska ręka). Nakrywamy ciasto bawełnianą ściereczką i odstawiamy na ok. 20 minut. Po tym czasie ciasto mieszamy przez chwilę – już można ręką (oprószoną mąką) i wykładamy do blaszki ok. 24×36 cm wyłożonej papierem. Wygładzamy zwilżonymi dłońmi. Na wierzchu układamy owoce (ja wilgotne owoce obtaczam w mieszaninie mąki i cukru) – tym razem użyłam uprzednio rozmrożonych i odciśniętych wiśni. Rozcieramy dokładnie palcami składniki kruszonki do połączenia i posypujemy wierzch. Zostawiamy na kolejne 20 minut. Pieczemy ok. 25-35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C (170°C z termoobiegiem).

Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana

Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana

Szybko-rosnąca drożdżówka zaparzana

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych