Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym

Scones na jogurcieScones na jogurcie to rodzaj ciasteczkowych bułeczek śniadaniowych. Robi się je wyjątkowo prosto – wystarczy wymieszać składniki, chwilkę zagnieść i od razu można je piec (nie mają drożdży, więc nie muszą wyrastać). A nie ma nic lepszego niż świeżutka bułeczka na śniadanie! Scones pochodzą z Anglii i zazwyczaj jada się je tam z masłem, dżemem i bardzo gęstą śmietaną (clotted cream). Ja swoje scones podałam z dżemem pomarańczowym i znacznie lżejszym od śmietany jogurtem. Zarówno do przepisu, jak i do podania będziemy potrzebowali bardzo gęstego jogurtu – ja zdecydowałam się na jogurt naturalny gęsty Bakoma, ponieważ ma idealną konsystencję, a przy tym nie zawiera stabilizatorów, polepszaczy i mleka w proszku. Swoją gęstość zawdzięcza specjalnej metodzie wytwarzania. Bułeczki wyszły pyszne! Dzięki skórce pomarańczowej pięknie pachniały – najsmaczniejsze są jeszcze ciepłe!

Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • 60 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki jogurtu naturalnego gęstego Bakoma
  • skórka otarta z ekologicznej pomarańczy
  • duża szczypta soli
  • do podania: dżem pomarańczowy, gęsty jogurt, mięta

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i sól wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy pokrojone na mniejsze części masło, gęsty jogurt oraz skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem pomarańczy. Mieszamy widelcem składniki do połączenia, a następnie krótko zagniatamy. Ciasto powinno być lekko lepiące, ale jednolite. Blat i ciasto podsypujemy mąką – delikatnie rozklepujemy ciasto lub wałkujemy na grubość ok. 2 cm. Wycinamy kubkiem lub szklanką bułeczki (najlepiej użyć szerokiego kubka). Otrzymamy 7-9 bułeczek. Układamy je na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem i smarujemy wierzch jogurtem. Pieczemy ok. 12-15 minut w 220ºC (bez termoobiegu) – powinny się zarumienić.

Po upieczeniu przekrawamy bułeczki na pół i smarujemy dżemem (na jesienno-zimowe śniadanie polecam pomarańczowy – będziemy mieć odrobinę słońca w kuchni). Na wierzchu układamy po łódeczce jogurtu i ozdabiamy miętą.

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

Scones na jogurcie

 

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

5 Odpowiedzi na Scones na jogurcie z dżemem pomarańczowym

  1. Natalia - Poezja Smaku Zuza napisał/a:

    już tyle razy o nich słyszałam, że muszę w końcu spróbować 🙂

  2. Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

    nieziemsko dobre 😀 dzięki za przepis

  3. boskie śniadanie miałaś 🙂 i ten dżem pomarańczowy 😀

  4. Natalia - Poezja Smaku Mariusz Komorowski napisał/a:

    Bardzo intrygując, pierwszy raz próbowałem takiego przepisu murze przyznać i wyszło bombowo! 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Zosia napisał/a:

    A to ciekawe! Muszę wypróbować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)