W moim menu zdecydowanie dominują dania, których resztki mogę zabrać do pracy i odgrzać w mikrofali na lunch. Takie są klopsiki w sosie curry – można zabrać je ze sobą lub przygotować wcześniej, a w dzień podania tylko odgrzać. Robi się je dość szybko. Sos nie ma wielu składników, ponieważ to uproszczona wersja tradycyjnego curry, a mimo to smakuje wyśmienicie. Pamiętajcie, że pasty curry różnią się ostrością, więc na początek warto dodać jedną łyżeczkę, a większą ilość zawsze można dodać później, doprawiając sos.

Klopsiki w sosie curryKlopsiki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 duże, surowe jajko
  • 2 nieduże cebule szalotki
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól morska, świeżo mielony pieprz
  • klarowane masło lub olej do smażenia

Sos curry:

  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 1 czerwona cebula
  • 1 niepełna łyżka czerwonej pasty curry (jeśli ma być mało ostre to 1 łyżeczka)
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry
  • skórka otarta z limonki
  • garść świeżego szpinaku
  • sól morska
  • do podania: orzechy nerkowca, ryż basmati

Klopsiki: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku wyciskamy. Mięso mielone łączymy ze wszystkimi składnikami: jajkiem, pokrojonymi szalotkami, sokiem z limonki, wyciśniętymi ząbkami czosnku, utłuczoną w moździerzu kolendrą, bułką tartą oraz dużą szczyptą soli i pieprzu. Wyrabiamy, aż składniki się połączą. Z masy, za pomocą dłoni, formujemy klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy klarowane masło lub olej i na dużym ogniu podsmażamy klopsiki z każdej strony do zarumienienia. Układamy je na talerz (w środku mogą być surowe – dojdą w sosie).

Klopsiki w sosie curry: Na tą samą patelnię wrzucamy pokrojoną w piórka czerwoną cebulę. Po 1-2 minutach, dodajemy pastę curry, utłuczoną kolendrę oraz koncentrat pomidorowy i podsmażamy razem z cebulą mieszając, aż cebula oblepi się przyprawami. Wlewamy bulion i mleczko kokosowe. Zagotowujemy co jakiś czas mieszając i gotujemy, aż mleczko rozpuści się, a curry nabierze jednolitej barwy. Dodajemy sól do smaku oraz sok i skórkę otartą z wyparzonej wrzątkiem limonki. Próbujemy czy curry jest wystarczająco ostre i czy trzeba dodać więcej pasty. Wrzucamy 1-2 garści świeżego szpinaku, a gdy zmniejszy objętość, wkładamy do sosu podsmażone klopsiki. Gotujemy na małym ogniu ok. 5-7 minut. Podajemy z ryżem basmati lub jaśminowym. Przed podaniem danie warto posypać kawałkami orzechów nerkowca.

Klopsiki w sosie curry

Klopsiki w sosie curry

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych