Muffinki bardzo czekoladoweSą tak wilgotne, puszyste i… czekoladowe! Bardzo czekoladowe. Jeśli szukacie muffinek, które przypominają te ze znanych sieciówek, to ten przepis idealnie je odwzoruje. Do tego kawałki czekolady… mmmm… Tak jak wszystkie muffinki są błyskawiczne, dlatego można je szybko przygotować, gdy zapowiedzą się niespodziewani goście. Długo zachowują świeżość, więc spokojnie można także zrobić je dzień przed podaniem i zabrać do pracy czy szkoły. Koniecznie wypróbujcie – ja jestem nimi zachwycona.

Muffinki bardzo czekoladowe:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • ¼ szklanki cukru trzcinowego
  • ¾ szklanki gorzkiego, ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • ½ szklanki mleka (125 ml)
  • 200 g jogurtu naturalnego (rzadkiego)
  • 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki)
  • 80 g groszków lub posiekanej deserowej czekolady

Przygotowujemy wysokie papilotki do muffin (najlepiej typu tulipan). Jeśli takich nie mamy, możemy je przygotować samodzielnie. Wystarczy pociąć na kwadraty o boku ok. 12-15 cm papier do pieczenia. Wypełniamy nim 12 otworów na blaszce na muffiny i wstawiamy na chwilę do środka szklankę, aby papier nabrał kształtu. Tak przygotowane papilotki wypełniamy ciastem (zapadną się pod jego ciężarem).

W małej misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito z gorzkim kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W większej misce lekko roztrzepujemy widelcem dwa jajka i dodajemy jogurt. Mieszamy i dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Na końcu dodajemy groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Krótko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 190 bez) i pieczemy czekoladowe muffinki w papilotkach przez ok. 25 minut.

Muffinki bardzo czekoladowe

Muffinki bardzo czekoladowe

Muffinki bardzo czekoladowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych