Są tak wilgotne, puszyste i… czekoladowe! Bardzo czekoladowe. Jeśli szukacie muffinek, które przypominają te ze znanych sieciówek, to ten przepis idealnie je odwzoruje. Do tego kawałki czekolady… mmmm… Tak jak wszystkie muffinki są błyskawiczne, dlatego można je szybko przygotować, gdy zapowiedzą się niespodziewani goście. Długo zachowują świeżość, więc spokojnie można także zrobić je dzień przed podaniem i zabrać do pracy czy szkoły. Koniecznie wypróbujcie – ja jestem nimi zachwycona.
Muffinki bardzo czekoladowe:
- 1 i ½ szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- ¼ szklanki cukru trzcinowego
- ¾ szklanki gorzkiego, ciemnego kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- ½ szklanki mleka (125 ml)
- 200 g jogurtu naturalnego (rzadkiego)
- 100 g rozpuszczonego masła (pół kostki)
- 80 g groszków lub posiekanej deserowej czekolady
Przygotowujemy wysokie papilotki do muffin (najlepiej typu tulipan). Jeśli takich nie mamy, możemy je przygotować samodzielnie. Wystarczy pociąć na kwadraty o boku ok. 12-15 cm papier do pieczenia. Wypełniamy nim 12 otworów na blaszce na muffiny i wstawiamy na chwilę do środka szklankę, aby papier nabrał kształtu. Tak przygotowane papilotki wypełniamy ciastem (zapadną się pod jego ciężarem).
W małej misce mieszamy składniki suche: mąkę przesianą przez sito z gorzkim kakao, cukier, proszek do pieczenia i sodę. W większej misce lekko roztrzepujemy widelcem dwa jajka i dodajemy jogurt. Mieszamy i dolewamy mleko oraz rozpuszczone masło. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką do połączenia (nie dłużej). Na końcu dodajemy groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę. Krótko mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180°C z termoobiegiem (lub 190 bez) i pieczemy czekoladowe muffinki w papilotkach przez ok. 25 minut.
Muffinki wyglądają bardzo apetycznie. Chętnie wypróbuję przepis!
Świetny pomysł. Muffinki czekoladowe są jednym z moich ulubionych deserów.
Czy w przepis nie wkradł się błąd? 3/4 szklanki kakao?
Jest OK 🙂 To właśnie dzięki tak dużej ilości kakao są baaardzo czekoladowe i ciemne 🙂
Na ile muffinek starcza przygotowana masa, bo nie mogę znaleźć
Mi wystarczyło na 12 muffinek 🙂
Cudowne są te muffinki! Mega czekoladowe! Robiłam je już dwa razy i hamuję się żeby nie zjeść wszystkich 😉 ostatnio nie dodałam kawałków czekolady, za to dałam całą szklankę kakao i mały kawałek banana do każdej muffinki (bo banan z czekoladą to moje ulubione połączenie) i wyszły cudownie mięciutkie i wilgotne, no po prostu niebo w gębie! Dziękuję za ten fantastyczny przepis:)
Wypieki to nie jest moja specjalność, ale spróbuje wykonać muffinki wg twojego przepisu. Ostatnio poczułam się nieco pewniej dzięki robotowi kuchennemu Ronic, który jest bardzo pomocny w kuchni.
super! wyglądają pysznie
Wyszły super, nie za słodkie i rzeczywiście mega czekoladowe. Na pewno będę wracać do tego przepisu. Dziękuję!
Idealny przepis :), tylko ja dałam 2/3 szkl. cukru bo nie lubimy za słodkich, wyszły pyszne 🙂
Witam
Jakiej wielkości uzywa Pani jajek?M czy L?
Chciałam zapytać czy można np dodać 1/4 szklanki cukru? Pozostałe składniki bez zmian czy powinnam dodać więcej np mąki?
Można, nie zwiększamy mąki. Tu jest bardzo duzo kakao, więc przy 1/4 wyjdą bardzo wytrawne. Można zastąpić cukier ksylitolem.