Pyszna smakowa kawa w kawiarni kosztuje krocie, ale my możemy cieszyć się równie pysznym napojem we własnym domu, siedząc pod kocem. Kawa marcepanowa pachnie i smakuje migdałami – jeśli lubicie ten smak, to na pewno przypadnie Wam ona do gustu. Jako, że zazwyczaj dogadzam sobie nią wieczorem, używam bezkofeinowej Inki. Jesienne dni są zimne i ponure, dlatego małych przyjemności nigdy za wiele.
Kawa marcepanowa:
- 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
- 50 ml wody
- 150 – 200 ml mleka
- 3 łyżeczki masy marcepanowej
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka płatków migdałowych
- opcjonalnie: bita śmietana
- opcjonalnie: cynamon do mieszania
Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe często mieszając. Gdy będą złote, zdejmujemy patelnię z ognia. Masę marcepanową siekamy nożem na małe części i wsypujemy do rondelka. Zalewamy mlekiem. Podgrzewamy, a gdy mleko będzie gorące, intensywnie mieszamy, żeby rozpuścić marcepan. Do dużej szklanki wsypujemy Inkę, dodajemy szczyptę cynamonu i zalewamy ją odrobiną wrzątku (ok. 50 ml). Mieszamy i wlewamy mleko z marcepanem. Na wierzchu układamy kleks bitej śmietany. Posypujemy płatkami migdałowymi.
Aby dodatkowo ją zaromatyzować, zamiast łyżeczek, możemy podać do mieszania laski cynamonu.
ale ta kawka pysznie wygląda
Chyba sobie zrobię wieczorkiem 🙂
Uwielbiam masę marcepanową, więc ta kawa jest stworzona dla mnie 🙂
Kawka jak marzenie 🙂
Uwielbiam posmak marcepanu! chyba na dniach wypróbuję ten przepis, bo szkoda byłoby przegapić jakąkolwiek okazję na taką słodką przyjemność 🙂
Ja wolę jednak czarną i bez cukru
mój A. byłby wniebowzięty bo uwielbia marcepan! 🙂
Wow! Muszę spróbować 🙂