Kawa marcepanowaPyszna smakowa kawa w kawiarni kosztuje krocie, ale my możemy cieszyć się równie pysznym napojem we własnym domu, siedząc pod kocem. Kawa marcepanowa pachnie i smakuje migdałami – jeśli lubicie ten smak, to na pewno przypadnie Wam ona do gustu. Jako, że zazwyczaj dogadzam sobie nią wieczorem, używam bezkofeinowej Inki. Jesienne dni są zimne i ponure, dlatego małych przyjemności nigdy za wiele.

Kawa marcepanowa:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
  • 50 ml wody
  • 150 – 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki masy marcepanowej
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • opcjonalnie: bita śmietana
  • opcjonalnie: cynamon do mieszania

Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe często mieszając. Gdy będą złote, zdejmujemy patelnię z ognia. Masę marcepanową siekamy nożem na małe części i wsypujemy do rondelka. Zalewamy mlekiem. Podgrzewamy, a gdy mleko będzie gorące, intensywnie mieszamy, żeby rozpuścić marcepan. Do dużej szklanki wsypujemy Inkę, dodajemy szczyptę cynamonu i zalewamy ją odrobiną wrzątku (ok. 50 ml). Mieszamy i wlewamy mleko z marcepanem. Na wierzchu układamy kleks bitej śmietany. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Aby dodatkowo ją zaromatyzować, zamiast łyżeczek, możemy podać do mieszania laski cynamonu.

Kawa marcepanowa

Kawa marcepanowa

Kawa marcepanowa

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!