Kawa marcepanowaPyszna smakowa kawa w kawiarni kosztuje krocie, ale my możemy cieszyć się równie pysznym napojem we własnym domu, siedząc pod kocem. Kawa marcepanowa pachnie i smakuje migdałami – jeśli lubicie ten smak, to na pewno przypadnie Wam ona do gustu. Jako, że zazwyczaj dogadzam sobie nią wieczorem, używam bezkofeinowej Inki. Jesienne dni są zimne i ponure, dlatego małych przyjemności nigdy za wiele.

Kawa marcepanowa:

  • 2 łyżeczki kawy zbożowej Inka
  • 50 ml wody
  • 150 – 200 ml mleka
  • 3 łyżeczki masy marcepanowej
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka płatków migdałowych
  • opcjonalnie: bita śmietana
  • opcjonalnie: cynamon do mieszania

Na suchej patelni podprażamy płatki migdałowe często mieszając. Gdy będą złote, zdejmujemy patelnię z ognia. Masę marcepanową siekamy nożem na małe części i wsypujemy do rondelka. Zalewamy mlekiem. Podgrzewamy, a gdy mleko będzie gorące, intensywnie mieszamy, żeby rozpuścić marcepan. Do dużej szklanki wsypujemy Inkę, dodajemy szczyptę cynamonu i zalewamy ją odrobiną wrzątku (ok. 50 ml). Mieszamy i wlewamy mleko z marcepanem. Na wierzchu układamy kleks bitej śmietany. Posypujemy płatkami migdałowymi.

Aby dodatkowo ją zaromatyzować, zamiast łyżeczek, możemy podać do mieszania laski cynamonu.

Kawa marcepanowa

Kawa marcepanowa

Kawa marcepanowa

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych