Sałatka brokułowa to jedna z moich ulubionych sałatek. Jest prosta, smaczna i sycąca. Może stanowić dodatek do dania głównego, ale z powodzeniem może być też daniem samodzielnym np. na śniadanie czy kolację. Aby sałatka zyskała więcej kolorów proponuję zrobić do niej różowe jajka 🙂
Składniki:
- 200 g makaronu rurki lub kokardki
- 1 brokuł
- 12 jajeczek przepiórczych (lub 4 zwykłe jajka)
- ok. 5 – 8 plastrów szynki
Sos:
- 2 czubate łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
Różowe jajka:
- sok z buraków
- łyżka octu (może być zwykły lub balsamiczny)
- listek laurowy
Jeśli chcecie zaskoczyć gości i przygotować do sałatki różowe, marynowane jajka to należy zacząć 1-2 dni wcześniej, jeśli nie, pomińcie ten krok. Będziemy potrzebować soku z buraków (może być też zalewa), ale wcale nie musimy wyciskać soku samodzielnie. W większości sklepach dostaniemy taki sok w szklanej butelce (np: z firmy Ogrody Natury czy Marwit). Jajka gotujemy na twardo: przepiórcze 3-4 minuty, zwykłe 8-10 minut, po czym obieramy ze skorupek. Do soku lub zalewy z buraka dodajemy łyżkę octu i listek laurowy, i wkładamy jajka tak, aby w całości były zamoczone (jak mamy jajka kurze i zalewy nie starczyło, możemy ją lekko rozcieńczyć wodą). Zostawiamy tak zamarynowane jajka w lodówce na 18 godzin w przypadku jajek przepiórczych lub na 24 godziny w przypadku kurzych (jak duże jajka zostawiamy tylko na noc będą miały różowe obwódki – również będą śliczne).
A samą sałatkę robi się bajecznie prosto. Gotujemy makaron jak w przepisie na opakowaniu. Brokuła dzielimy na małe różyczki i wrzucamy do osolonego wrzątku na 3 minuty, po czym od razu płuczemy różyczki zimną wodą. Szynkę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowane na twardo jajka przepiórcze kroimy na połówki (kurze na ćwiartki lub ósemki). Z podanych składników przygotowujemy sos. Układamy makaron na dnie naczynia i robimy na nim „kleksy” z sosu, następnie rozrzucamy na nim brokuły, na które również dajemy kleksy z sosu. Posypujemy szynką i układamy na wierzchu jajka. Sałatkę możemy przygotować w dużym naczyniu lub zrobić pojedyncze porcje na talerzykach. Na duże przyjęcie warto zwiększyć ilość składników i zrobić z niej kilka warstw.
wygląda niesamowicie zdrowo i apetycznie 😉
pozdrawiam,
Szana,
http://www.gastronomygo.blogspot.com
Bardzo fajnie prezentuj się zafarbowane jajeczka, Mniam!
prezentuje sie nietuzinkowo.
te jajka naprawdę wykorzystywane u Ciebie pierwszorzędnie!