A co gdyby po obraniu skorupki czekała na nas niespodzianka? Proponuję wielkanocne ciasteczka upieczone w skorupkach jajek – są niezwykle efektowne, wspaniale się prezentują. Trochę pracy wymaga opróżnienie skorupek z zawartości, ale zawsze możemy zatrudnić do tego dzieci ;). Pomysł znalazłam na wizażu, ale później okazało się, że podobny umieszczono w aktualnym, kwietniowym magazynie Kuchnia (tyle że wypełnienie jest z ciasta Brownie). Zamieszczam przepis na dwie wersje 🙂 Do białych jajek pasuje bardziej ciasto ciemne – brownie, zwykłe jajka świetnie prezentują się z ciastem jasnym.

Przygotowanie: Potrzebujemy 12-16 wydmuszek (w zależności od wielkości jajka). Jak je zrobić? W każdym jajku należy wykręcić otworek (np. korkociągiem), a potem go lekko powiększyć odrywając ręcznie kawałki skorupek do takiego rozmiaru, aby zmieściła się w nim końcówka do napełniania ciasta. Jeśli jajko nie chce wypływać należy mu “pomóc” grzebiąc w środku wykałaczką. Tak przygotowane skorupki płuczemy pod zimną wodą i wkładamy do wrzątku z solą (10 dag soli na 1l wody) na 30 minut (jajka muszą się nim wypełnić). Po półgodzinie płuczemy jajka pod bieżącą wodą i zostawiamy otworem do dołu do wyschnięcia. Następnie do każdej skorupki wlewamy łyżeczkę oleju i potrząsamy aż cała skorupka będzie w nim oblepiona, a nadmiar wylewamy. Teraz pozostaje napełnić skorupki do 2/3 wysokości ciastem (do wyboru jasne lub ciemne).

Jajko z niespodziankąCiasto jasne (ze zdjęcia):

  • 2 szklanki mąki
  • 200 g masła (1 kostka)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 3 duże jajka
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki adwokatu / ajerkoniaku

Miękkie masło ucieramy z cukrami. Wbijamy do niego jajka – po jednej sztuce i po każdym miksujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy adwokat lub inny likier.

Ciasto ciemne (brownie):

  • 2 tabliczki (20 dag) deserowej (posiekanej) czekolady
  • 120 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Roztapiamy na parze czekoladę z masłem, mieszając. Zdejmujemy z ognia. Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy. Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką.

Bez względu na to, które ciasto wybraliśmy napełniamy nim worek cukierniczy i wypełniamy skorupki do 2/3 wysokości. Gnieciemy folię aluminiową tak, aby można było postawić na niej jajka pionowo (otworem do góry) i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na 20-25 minut. Po upieczeniu odcinamy ciasto, które wypłynęło i obieramy jajka do połowy.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych