Makaron orzo (czyli w kształcie ziarenek ryżu) idealnie nadaje się do sałatek. Ten przepis pamięta dawne czasy, kiedyś robiłam taką sałatkę nagminnie. Jest wyjątkowo prosta, szybka i super nadaje się zarówno jako lunch do pracy, na grilla czy na kolację. Zielony ogórek sprawia, że nie jest ciężka, tylko przyjemnie odświeżająca.
Sałatka z makaronem orzo:
- 250 g makaronu orzo
- 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej w plastrach
- 1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe)
- 1 mały pęczek koperku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka gęstego jogurtu
- 3-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy, a następnie wrzucamy do miski. Ogórek obieramy, wyskrobujemy łyżeczką gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Koperek drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Ogórka, koperek i szynkę dodajemy do makaronu. Przygotowujemy sos łącząc majonez, jogurt, wyciśnięty ząbek czosnku i po dużej szczypcie soli oraz pieprzu. Dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Próbujemy czy sałatka jest wystarczająco doprawiona solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się „przegryzły”.