Sałatka z makaronem orzo Makaron orzo (czyli w kształcie ziarenek ryżu) idealnie nadaje się do sałatek. Ten przepis pamięta dawne czasy, kiedyś robiłam taką sałatkę nagminnie. Jest wyjątkowo prosta, szybka i super nadaje się zarówno jako lunch do pracy, na grilla czy na kolację. Zielony ogórek sprawia, że nie jest ciężka, tylko przyjemnie odświeżająca.

Sałatka z makaronem orzo:

  • 250 g makaronu orzo
  • 200 g szynki drobiowej lub wieprzowej w plastrach
  • 1 długi zielony ogórek (lub 3-4 gruntowe)
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka gęstego jogurtu
  • 3-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Odcedzamy i studzimy, a następnie wrzucamy do miski. Ogórek obieramy, wyskrobujemy łyżeczką gniazda nasienne i kroimy w niedużą kostkę. Koperek drobno siekamy. Szynkę kroimy w kostkę. Ogórka, koperek i szynkę dodajemy do makaronu. Przygotowujemy sos łącząc majonez, jogurt, wyciśnięty ząbek czosnku i po dużej szczypcie soli oraz pieprzu. Dodajemy do reszty składników i dokładnie mieszamy. Próbujemy czy sałatka jest wystarczająco doprawiona solą i pieprzem. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, aby smaki się “przegryzły”.

Sałatka z makaronem orzo najlepsza

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
209 kcal 1400 kcal
Węglowodany
29 g 196 g
w tym cukry
1 g 4 g
Tłuszcz
6 g 39 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 2 g
Białko
10 g 66 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
0 g 1 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!