Roladki szpinakowe z łososiem to nie tylko elegancka przystawka, ale także świetny pomysł na kolację. Robi się ją bardzo prosto, a w zamian dostajemy dużą porcję pyszności. Szpinak świetnie łączy się z serkiem i łososiem – spróbujcie sami.
Składniki:
- 1 op. mrożonego mielonego szpinaku
- 3 serki Almette (białe) z Piątnicy lub Philadelphia
- 4 duże lub 5 małych jajek
- 1 czubata łyżka mąki
- łosoś wędzony w plastrach 4x100g
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
Szpinak dusimy na patelni na małym ogniu, aż odparuje woda – ok. 40-50 minut (jeśli rozmrozimy go wcześniej – to krócej). Dodajemy wyciśnięty czosnek i przyprawiamy. Ubijamy pianę z białek i rozgrzewamy piekarnik do 180ºC. Po wystygnięciu szpinaku dodajemy do niego mąkę, żółtka i mieszamy. Delikatnie dodajemy po trochu ubitą pianę z białek. Masę należy teraz rozprowadzić na dużej blasze wyłożonej pergaminem (blacha na cały piekarnik). Pieczemy w temp. 180ºC ok. 15 minut. Po ostudzeniu, wyjmujemy razem z papierem. Rozsmarowujemy na całej powierzchni serki i układamy łososia. Zwijamy roladę. Najlepiej ją przekroić i wyjdą dwie. Zawijamy w folię stretchową i wkładamy do lodówki.
Jest to przepis podstawowy – aby roladki były ciekawsze możemy dodać do serka np. tarty chrzan (polecam), czosnek, koperek, ugotowane na twardo i pokruszone żółtka jajek czy zastąpić część łososia suszonymi pomidorami.
ślicznie Ci wyszły 🙂 Jadłam takie w Święta i bardzo mi smakowały.
Przepyszne są te roladki. Do tego tak ładnie wyglądają. Robiłam je w okolicy Bożego Narodzenia i moi goście byli zachwyceni:)
Pięknie i pysznie wyglądają ! Pozdrawiam 🙂
Moja mama robi tą roladę – jest pyszna! Świetna na imprezy – zawsze zgarnia za nią komplementy 🙂
Roladki rzeczywiście są pyszne i wyglądają bardzo reprezentacyjnie 🙂 Ja robię bardzo podobne, tyle że dodaję jeszcze suszonych pomidorów. Palce lizać 🙂
Jak długo powinny być w lodówce? Z jakim wyprzedzeniem można ją zrobić?
Świeża rolada po prostu ciężko się kroi, dlatego warto aby poleżała godzinkę w lodówce. Ale jak będzie leżała krócej to przecież nic się nie stanie 🙂 Roladę z powodzeniem można przygotować także nawet dzień-dwa wcześniej (oczywiście przechowujemy ją w lodówce).
Pierwszy raz taką roladę jadłam jako przystawkę na przyjęciu komunijnym – jest świetna. W domu też próbowałam ją robić – w mojej wersji dodaję trochę świeżej bazylli do serka.
Hej
Kuchnia to dla mnie nowosc, troszke nie rozumiem przepisu. Coz to jest ta folia streczowa? W co sa owiniete te roladki? Czy ta folia jest jadalna?
Absolutnie nie jadalna 🙂 Chodzi mi o zwykłą, przezroczystą folię do żywności, która przylega i dzięki niej roladki nie rozwiną się. Jeśli nie masz takiej w domu – można ją zastąpić folią aluminiową.
Czy serek rozsmarowujemy na ciepłym jeszcze szpinaku i zawijamy na ciepło, czy czekamy aż wystygnie? No i czy zawijanie jest kłopotliwe, szpinak pęka, przykleja się do papieru itp.?
Koniecznie po ostudzeniu. Upieczone ciasto można przekręcić, zerwać papier i zwijać roladę przez ściereczkę – będzie łatwiej.
bardzo lubię 🙂 moja mama robi, może nawet identycznie, nie wiem, ponieważ sama jeszcze nie robiłam 🙂
ja dodaję jeszcze sok z cytryny i dużo świeżego kopru do serka aby byl smak kwaskowato koperkowy
jest to pyszne i zawsze robię to na każde swięta
Właśnie zrobiłam 🙂 Nie mogłam się oprzeć i kawałek już spróbowałam i są przepyszne 😀
Nie podejrzewałabym, że szpinak może występować w tak pysznej postaci.
Super przepis!
Na jakieś wymiary blaszki jest to przepis?
Na największą blachę o wymiarach piekarnika
Ach, czyli ta standardowa z piekarnika.
Dziekuje 🙂
Rolada jest przepyszna! Nagle się okazuje, że ci, co najgłośniej krzyczą, że nie lubią szpinaku, jedzą najwięcej kawałków. U mnie w wersji z serkiem chrzanowym, jest super.
Mam pytanie – czy ta rolada nadaje się do zamrożenia?
Nigdy nie próbowałam, ale myślę, że można
Kradne przepis na te swieta 😉
Dzień dobry,
Jak duże trzeba wziąć opakowanie szpinaku – o jakiej masie?
Pozdrawiam!
ok. 400 – 500 g 🙂 Najpopularniejsze są chyba paczki o masie 450 g 🙂
Czy można użyć świeżego szpinaku czy musi być mrożony?
Nigdy nie próbowałam 🙂
Ile kawałków mniej więcej wychodzi z podanych składników? Chciałabym zrobić, ale będę miała aż 20 gości.
uwielbiam tę roladę, robię nie tylko na święta!