Gdy mamy dość zwykłej jajecznicy, możemy dla urozmaicenia zrobić ją w piekarniku. Oczywiście z dodatkiem ulubionych warzyw. Możemy je zapiec zarówno w dużym, żaroodpornym naczyniu jak i w pojedynczych kokilkach. Tak podane śniadanie nie tylko pięknie będzie wyglądało, ale na pewno poprawi nam humor na resztę dnia.
Podaję składniki na osobę – jak robimy jajka w dużym naczyniu dla wszystkich, to oczywiście zwiększamy ilość wprost proporcjonalnie do liczby osób. Możemy użyć innych warzyw, np. cebuli czy papryki – pełna dowolność.
Składniki:
- 2 jajka
- 2 łyżki mleka
- 2-3 plasterki szynki
- pół małego pomidora
- kilka małych różyczek brokuła
- szczypiorek
- masło
- sól, pieprz
Nagrzewamy piekarnik do 200ºC. Naczynie smarujemy masłem. Wbijamy do niego jajka, dolewamy mleko i roztrzepujemy lekko widelcem. Szynkę i pomidory kroimy w kostkę i dodajemy do jajek. Dodajemy też brokuła i szczypiorek, oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Na wierzch układamy kilka wiórków z masła. Wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut (albo dłużej jeśli mamy głębokie naczynie, lub lubimy mocno ścięte jajka)