Szuba, czyli śledź pod pierzynkąSzuba – śledź pod pierzynką – to najlepsza sałatka śledziowa jaką wymyślono. Delikatne, namoczone w mleku śledzie wspaniale kontrastują z soczystymi burakami, marchwią i jajkami. Przysmak pochodzi z kresów, a mi towarzyszy od dziecka – mama przygotowuje śledzia pod pierzynką na każde Święta. Jest to rodzaj sałatki warstwowej, dlatego będzie ona najpiękniej prezentować się w przezroczystym naczyniu.

Szuba – śledź pod pierzynką:

  • 2-3 ugotowane średnie buraki
  • 3-4 ugotowane jajka na twardo
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ugotowane średnie ziemniaki
  • 4 płaty śledzi w słonej zalewie
  • mleko
  • olej
  • majonez
  • sól

Śledzie opłukujemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na około 3 godziny. Opłukujemy je z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na następne pół godziny. Kroimy w drobną kostkę cebulę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą i wykładamy na dno szklanego naczynia. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Na tarce jarzynowej trzemy ugotowane ziemniaki. Rozkładamy je równomiernie, solimy i smarujemy kolejną warstwą majonezu. Na tarce trzemy buraki i podobnie: solimy i nakładamy majonez. Następnie ścieramy marchewki i ponownie solimy i smarujemy majonezem. Na sam koniec ścieramy ugotowane jajka. Przechowujemy w lodówce – szuba (śledź pod pierzynką) musi się porządnie schłodzić przed podaniem.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych