Szuba, czyli śledź pod pierzynką

Szuba, czyli śledź pod pierzynkąSzuba – śledź pod pierzynką – to najlepsza sałatka śledziowa jaką wymyślono. Delikatne, namoczone w mleku śledzie wspaniale kontrastują z soczystymi burakami, marchwią i jajkami. Przysmak pochodzi z kresów, a mi towarzyszy od dziecka – mama przygotowuje śledzia pod pierzynką na każde Święta. Jest to rodzaj sałatki warstwowej, dlatego będzie ona najpiękniej prezentować się w przezroczystym naczyniu.

Szuba – śledź pod pierzynką:

  • 2-3 ugotowane średnie buraki
  • 3-4 ugotowane jajka na twardo
  • 3 ugotowane marchewki
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ugotowane średnie ziemniaki
  • 4 płaty śledzi w słonej zalewie
  • mleko
  • olej
  • majonez
  • sól

Śledzie opłukujemy kilkukrotnie w zimnej wodzie. Zalewamy mlekiem i zostawiamy na około 3 godziny. Opłukujemy je z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na następne pół godziny. Kroimy w drobną kostkę cebulę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą i wykładamy na dno szklanego naczynia. Smarujemy cienką warstwą majonezu. Na tarce jarzynowej trzemy ugotowane ziemniaki. Rozkładamy je równomiernie, solimy i smarujemy kolejną warstwą majonezu. Na tarce trzemy buraki i podobnie: solimy i nakładamy majonez. Następnie ścieramy marchewki i ponownie solimy i smarujemy majonezem. Na sam koniec ścieramy ugotowane jajka. Przechowujemy w lodówce – szuba (śledź pod pierzynką) musi się porządnie schłodzić przed podaniem.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

20 Odpowiedzi na Szuba, czyli śledź pod pierzynką

  1. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Uwielbiam śledziowe sałatki. U mnie dzisiaj także śledź, fajnie się zgrywamy:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    wiem, że jest to dość popularna wersja śledzia:) ja niestety go nie znoszę i zawsze omijam wielkim łukiem:P

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Cóż, nie każdy lubi śledzia 🙂

    • Natalia - Poezja Smaku myrtil napisał/a:

      Wierz mi, ja za śledziem mocno nie przepadałam i nigdy nie ruszałam tej sałatki na Wigilię – aż w końcu zostałam zmuszona i muszę przyznać że dzięki niej przekonałam się do śledzia w ogóle! 😀

  3. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Jeśli mówisz, że jest taka pyszna, to muszę wypróbować 🙂

  4. Narobiłaś mi teraz ochoty na śledzie ;))

  5. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Ależ apetyczna! Nigdy nie przepadałam za sałatkami z dodatkiem śledzia, ale Twoja zdecydowanie mnie kusi!

  6. Natalia - Poezja Smaku Ewa napisał/a:

    Sałatka jest przepyszna!

  7. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Też ją bardzo lubię choć nie znałam nazwy szuba….Wreszcie wrzuciłam na bloga Twoje kulki ale coś link -póki co -nie działa i muszę prosić o interwencję Małżonka… Pozdrawiam!

  8. Natalia - Poezja Smaku Pamelcia napisał/a:

    Nie mialam przekonania do saladki ze sledziem i buraczkami. Ale po zajrzeniu do internetu przekonala mnie kest moltum przepisow.

  9. Natalia - Poezja Smaku Berek napisał/a:

    Szukam właśnie przepisu na śledzie pod pierzynką.Chcę je podać na Wigilię.Z wszystkich ten przepis wydał mi się najciekawszy.Waham się tylko nad tymi burakami…

  10. Natalia - Poezja Smaku galoczka napisał/a:

    Z dzieciństwa pamiętam tę sałatkę, na każde święta, robiliśmy na Ukrainie. Teraz robię dla mojej rodziny tu w Polsce.

  11. Natalia - Poezja Smaku S. Mniam napisał/a:

    Przepis jest bardzo dobry,ten sposób na przygotowanie śledzia jest istotny +,ja dodaję jeszcze jedną warstwę z kiszonym ogórkiem i kwaśnym jablkiem(zawsze obawiam się że będzie mdła),dobrze jak postoi z jeden dzień w lodówce.

  12. Natalia - Poezja Smaku KSL napisał/a:

    Robiłam sałatkę na Święta i potem jeszcze na Nowy Rok. Mam wrażenie, że nie można jej zrobić źle. Smakowała wszystkim. Wymaczanie i obróbka śledzi nie należy do najprzyjemniejszych operacji, ale warto 🙂

  13. Natalia - Poezja Smaku Anatolka napisał/a:

    Moja rodzinka też uwielbia śledzie! Zaproponuję im taką wersję, ciekawe co powiedzą 😉

  14. Natalia - Poezja Smaku iwka napisał/a:

    pyszna,akurat zrobiłam.

  15. Natalia - Poezja Smaku ania napisał/a:

    super przepis

  16. Natalia - Poezja Smaku jenny! napisał/a:

    Zrobilam. Kiedy mąż wrócił wieczorem z pracy, powiedziałam, że w lodówce jest ta sałatka ale musi się przegryźć do jutra. Powiedział “Trudno” i poszedł jeść. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)