Piersi z kurczaka to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs – są chude, łatwo i szybko się je przyrządza i nie są tak drogie jak wołowina czy inny drób. Mimo że znamy je bardzo dobrze, często wychodzą suche i bez smaku. Przyrządzona w piekarniku pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami jest wyjątkowo wilgotna – otula ją kremowy sos, a szpinakowa pierzynka dodatkowo chroni przed wysuszeniem. Ze względu na sos najlepiej jest podawać ją z makaronem (ewentualnie ryżem). Nie każdy przepada za kurczakiem, ale w podobny sposób można przygotować też sznycle z indyka. Porcja na cztery osoby.

Pierś z kurczaka ze szpinakiemPierś z kurczaka:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju (ja użyłam z kaparami)
  • 4 czarne oliwki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól morska
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • do podania: 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle (wstążki)
Sos:
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka)
  • 1 ząbek czosnku
  • 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć)
  • sól morska, świeżo mielony pieprz

Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i ewentualnie chrząstek. Ząbek czosnku wyciskamy do 1 łyżki oliwy, mieszamy i nacieramy kurczaka z obu stron. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym (także z obu stron). Zostawiamy tak na 10 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190ºC (bez termoobiegu, góra-dół). Piersi układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy i wsypujemy szpinak. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż liście całkowicie zwiędną. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i płatkami chilli. Podsypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Rozkruszamy ser i gotujemy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory siekamy na drobne części. Oliwki kroimy w plasterki.

Po 30 minutach kurczaka wyjmujemy i zalewamy sosem szpinakowym. Pomiędzy układamy pomidorki koktajlowe i oliwki. Posypujemy z wierzchu posiekanymi, suszonymi pomidorami. Wstawiamy z powrotem na 10 minut do piekarnika. W tym czasie zagotowujemy w czajniku wodę na makaron i gotujemy go w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Kurczaka wyjmujemy i podajemy z ugotowanym makaronem.

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

Pierś z kurczaka ze szpinakiem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych