Piersi z kurczaka to jedne z najczęściej wybieranych przez Polaków mięs – są chude, łatwo i szybko się je przyrządza i nie są tak drogie jak wołowina czy inny drób. Mimo że znamy je bardzo dobrze, często wychodzą suche i bez smaku. Przyrządzona w piekarniku pierś z kurczaka ze szpinakiem i pomidorkami jest wyjątkowo wilgotna – otula ją kremowy sos, a szpinakowa pierzynka dodatkowo chroni przed wysuszeniem. Ze względu na sos najlepiej jest podawać ją z makaronem (ewentualnie ryżem). Nie każdy przepada za kurczakiem, ale w podobny sposób można przygotować też sznycle z indyka. Porcja na cztery osoby.
Pierś z kurczaka:
- 4 pojedyncze piersi z kurczaka
- 4 kawałki suszonych pomidorów w oleju (ja użyłam z kaparami)
- 4 czarne oliwki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- sól morska
- kilka pomidorków koktajlowych
- do podania: 400 g makaronu tagliatelle lub pappardelle (wstążki)
- 250 g świeżego szpinaku
- 250 ml śmietanki 30% (1 szklanka)
- 1 ząbek czosnku
- 80 g gorgonzoli lub fety w kostkach w zalewie
- 1 czubata łyżeczka mąki pszennej lub ziemniaczanej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki płatków chilli (można pominąć)
- sól morska, świeżo mielony pieprz
Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Oczyszczamy z błon i ewentualnie chrząstek. Ząbek czosnku wyciskamy do 1 łyżki oliwy, mieszamy i nacieramy kurczaka z obu stron. Posypujemy solą i pieprzem cytrynowym (także z obu stron). Zostawiamy tak na 10 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190ºC (bez termoobiegu, góra-dół). Piersi układamy w żaroodpornym naczyniu i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy. Wyciskamy ząbek czosnku, mieszamy i wsypujemy szpinak. Podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, aż liście całkowicie zwiędną. Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i płatkami chilli. Podsypujemy mąką i mieszamy. Wlewamy śmietankę i zagotowujemy. Rozkruszamy ser i gotujemy przez 2-3 minuty, cały czas mieszając. Zdejmujemy z ognia. Suszone pomidory siekamy na drobne części. Oliwki kroimy w plasterki.
Po 30 minutach kurczaka wyjmujemy i zalewamy sosem szpinakowym. Pomiędzy układamy pomidorki koktajlowe i oliwki. Posypujemy z wierzchu posiekanymi, suszonymi pomidorami. Wstawiamy z powrotem na 10 minut do piekarnika. W tym czasie zagotowujemy w czajniku wodę na makaron i gotujemy go w osolonym wrzątku zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Kurczaka wyjmujemy i podajemy z ugotowanym makaronem.


bardzo lubię to połączenie 🙂
Ależ to cudowności 🙂 Chyba zrobię sobie takie pyszności jutro na obiad – bo smakowo taki zestaw bardzo mi odpowiada.
Wspaniale wygląda to danie! Koniecznie będę musiała podkraść przepis.
Zapraszam do mnie na szpinaczki
Mmm, pycha, muszę spróbować!
Robilam juz trzykrotnie. Super przepis!!!
Bardzo dobry przepis! Kurczak jest soczysty i świetnie smakuje w połączeniu z sosem.