Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiemPierogi z kaszą gryczaną były dla mnie eksperymentem, ponieważ było to pierwsze danie z kaszą jakie spróbowałam od bardzo dawna. Właśnie po nim ją polubiłam i od tej pory gości u mnie znacznie częściej. Połączenie jej z cebulką i chrupiącym boczkiem okazało się świetne. Przygotowanie farszu jest bardzo szybkie. W czasie gdy się gotuje kasza zagniatam ciasto na pierogi – uwielbiam je później lepić – jak już kiedyś pisałam to bardzo odstresowujące zajęcie.

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej (200g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka bardzo gorącej wody (tyle, ile wchłonie mąka)
  • szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do wrzątku łyżeczkę masła. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (jeśli jest tłusty – na suchej, jeśli nie – na 1 łyżce oleju). Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy ugotowaną kaszę. Przyprawiamy farsz solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy 1-2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto pierogowe zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy szklanką lub miseczką otwory. Na wycięte kółka nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi (ręcznie lub foremką, tworząc falbankę lub warkocz). Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną podajemy z cebulką lub skwarkami.

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

24 Odpowiedzi na Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

  1. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    Jak dla mnie bardzo ciekawe połączenie smaków. Ciekawa jestem jak smakują takie pierogi 🙂 No i podziwiam za to umiłowanie lepienia pierogów. To niestety zajęcie nie dla mnie, bo brak mi cierpliwości 🙁

  2. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Ha ha, a ja nie lubię lepić pierogów 😉
    Fajne z kaszą i boczkiem, a jadłam kiedyś z kaszą i białym serem, też były pyszne.

  3. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wiele o nich słyszałam i od dawna mam je w planach 🙂 Wyglądają przepysznie 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    nigdy nie jadłam, choć słyszałam wiele pochlebnych opinii:) i podziwiam za lepienie – ja nie znoszę:P

  5. Z kaszą gryczaną nigdy nie jadłam 🙂 czas spróbować.

  6. Natalia - Poezja Smaku Kasia napisał/a:

    Uwielbiam każde pierogi, więc pewnie te też spróbuję…

  7. Natalia - Poezja Smaku Nashelly napisał/a:

    Nigdy nie jadłam pierogów z kaszą, a tyle osób je zachwala. Muszę chyba wreszcie się na nie skusić 😀

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Koniecznie muszę spróbować z takim farszem, tylko gorzej u mnie z lepieniem ! Pozdrawiam 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    ooo..nie słyszałam, nie jadłam-ale jak widzę takie połączenie to wiem, że złe być nie może ;D
    Pięknie ulepione;)

  10. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Z takim farszem jeszcze pierogów nie jadłam…s szkoda…:)!

  11. Bardzo przyjemny farsz, bardzo by mi smakowały takie pierożki 🙂

  12. Natalia - Poezja Smaku Nemi napisał/a:

    Nie jadłam jeszcze pierogów z takim farszem. Koniecznie muszę nadrobić zaległości;)

  13. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Lubię takie połączenie .!

  14. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Uwielbiam, pycha:)

  15. Natalia - Poezja Smaku najsmaczniejsze.pl napisał/a:

    Robiłam z kaszą i twarogiem, z boczkiem też muszą być przepyszne. Mniam 🙂

  16. Natalia - Poezja Smaku Trzy cytryny napisał/a:

    Cześć. Też chcę bardzo zrobić te pierogi;) niestety nie mam talentu do lepienia ;(

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Maszynka do pierogów Wystarczy coś takiego i talent przestaje być potrzebny 🙂 Używam dużej i pierogi lepi się baaardzo szybko. Pozdrawiam serdecznie i zachęcam do kultywowania polskich tradycji 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Zmiksowana.pl napisał/a:

    To musi być pyszne! A na dodatek jakie zdrowe!

  18. Natalia - Poezja Smaku Iga z Dietmap napisał/a:

    Ja mam taki myk, że żeby kasza nie wysypywała się z pierogów do farszu dodaję twaróg. Przyjemne, smaczne i pożyteczne w jednym, bo ten twarogowy farsz jest przepyszny! 😉

  19. Natalia - Poezja Smaku Melvit napisał/a:

    Pierogi są jednym z najbardziej tradycyjnych i popularnych polskich dań, są niesamowicie smaczne i sycące – to idealna propozycja na obiad 🙂

  20. Natalia - Poezja Smaku Trawa napisał/a:

    Jestem laikiem, a chciałam przygotować pierogi na rodzinną imprezę. Chciałam zapytać jak wygląda mrożenie takich pierogów? 🙂 pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)