Pierogi z kaszą gryczaną i boczkiemPierogi z kaszą gryczaną były dla mnie eksperymentem, ponieważ było to pierwsze danie z kaszą jakie spróbowałam od bardzo dawna. Właśnie po nim ją polubiłam i od tej pory gości u mnie znacznie częściej. Połączenie jej z cebulką i chrupiącym boczkiem okazało się świetne. Przygotowanie farszu jest bardzo szybkie. W czasie gdy się gotuje kasza zagniatam ciasto na pierogi – uwielbiam je później lepić – jak już kiedyś pisałam to bardzo odstresowujące zajęcie.

Składniki:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej (200g)
  • 1 łyżeczka masła
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Ciasto pierogowe:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka bardzo gorącej wody (tyle, ile wchłonie mąka)
  • szczypta suszonych drożdży (opcjonalnie)
  • szczypta soli

Kaszę gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając do wrzątku łyżeczkę masła. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni (jeśli jest tłusty – na suchej, jeśli nie – na 1 łyżce oleju). Dodajemy do niego pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy będzie szklista, dodajemy ugotowaną kaszę. Przyprawiamy farsz solą, pieprzem i majerankiem. Podsmażamy 1-2 minuty i odstawiamy do ostygnięcia.

Wszystkie składniki na ciasto pierogowe zagniatamy. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Rozwałkowujemy jak najcieniej i wykrawamy szklanką lub miseczką otwory. Na wycięte kółka nakładamy po łyżce farszu. Zlepiamy brzegi (ręcznie lub foremką, tworząc falbankę lub warkocz). Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotujemy przez ok. 2-3 minuty od wypłynięcia. Pierogi z kaszą gryczaną podajemy z cebulką lub skwarkami.

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych