Ciasteczka, które z miłą chęcią zabierzesz ze sobą z domu – nie ważne czy idziesz na spacer czy do pracy. Idealnie zastąpią drugie śniadanie oraz będą stanowić zdrową przekąskę podczas oglądania TV czy śledzenia kulinarnych blogów ;). Z porcji wychodzi ok. 12-16 sztuk dużych ciastek.
Składniki:
- 1,5 szklanki płatków owsianych
- pół szklanki mąki orkiszowej lub pełnoziarnistej
- pół szklanki mąki pszennej
- pół łyżeczki sody
- szczypta soli
- 100 g miękkiego masła
- 1 duże jajko
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub kilka kropel aromatu
- ulubione bakalie, czekoladowe groszki lub ziarna
Płatki owsiane rozdrabniamy blenderem lub melakserem na mniejsze części. Jeśli nie mamy takiego urządzenia to możemy zostawić w całości. Do płatków dodajemy obie mąki, sodę, sól i dokładnie mieszamy. W drugiej misce miksujemy miękkie masło wraz z cukrem. Gdy będzie puszyste, ucierając dodajemy jajko i ekstrakt. Teraz możemy zacząć powoli przesypywać suche składniki do masła. Gdy wszystko się połączy (ciasto będzie bardzo gęste) przestajemy miksować i dodajemy składniki, od których będzie zależał smak naszych ciasteczek, np: groszki czekoladowe lub posiekaną czekoladę, rozdrobnione orzechy włoskie lub laskowe, pokrojone migdały, wiórki kokosowe, rodzynki czy pestki słonecznika. Możemy również zrobić ciastka o różnych smakach: np. do części ciasta dodać orzechy, a do drugiej czekoladę i rodzynki. Ogranicza nas tylko nasza fantazja :). Z ciastek lepimy rękami niewielkie kulki, które lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Należy zostawić odstęp między nimi bo ciastka znacznie się rozpłaszczą podczas pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170ºC (bez termoobiegu, najlepiej z grzaniem górnym i dolnym) i pieczemy 12-15 minut.
Owsiane ciasteczka nigdy się nie znudzą i są raczej na każdą okazję, Twoje wyglądają ślicznie i pysznie !
Ciasta owsiane są pożywne i smaczne! Do szkoły, przed telewizor, a dotego z bakaliami i czekoladą!!!! Świetny przepis! 🙂
rewelacja! pyszne! właśnie rozkoszuję się ich smakiem…
dla nas
z rodzynkami najlepsze :o) a dla mojego rocznego synka lepsze niż gryzaki!
Czy można cukier trzcinowy zastąpić miodem? Jeśli tak to jakie powinny być proporcje? Będę wdzięczna za pomoc 😉
Aga nigdy nie próbowałam z miodem, nie wiem czy wyjdą. Trzeba by dodać go z 1/3 szklanki i dodać więcej mąki niż w przepisie
Hm wlanie robie 2raz ciasteczka i są pyszne tym razem będziemy sie nimi rozkoszować w podróży:)Mniammmm:D
A czy zamiast maki pszennej mozna dac 1 szkla pelnoziarnistej?
Można, ale ciasteczka będą smaczniejsze i będą miały lepszą konsystencję, gdy użyjemy pół szklanki zwykłej mąki
Oprócz twoich placuszków z cukinii zrobiłam te oto pyszne maleństwa :-*
Sama mąka razowa i miód zamiast cukru 🙂
Idealne do pracy dla mojego chłopaka 😉
Ciasteczka przepyszne! Zrobiłam w dwóch wersjach. Pierwsza z orzechami i żurawiną suszoną a druga z rozgniecionym bananem – tu trzeba dodać troszkę mąki i nie wychodzą takie ładne okrągłe bo się lepią, ale pycha 🙂
Płatki owsiane górskie czy błyskawiczne?
Rozdrabiamy je, więc nadają się i jedne i drugie 🙂
Świetne ciasteczka naprawdę warto zrobić,ja dodaje wiórki kokosowe.