Ananasy smażone w cieście kokosowymDziś pomysł na ananasa w puszce. Można zrobić z niego wspaniałe słodkie śniadanie czy kolację. Taki ananas jest bardzo aromatyczny z wyraźnie wyczuwalną kokosową nutą. Idealny dla fanów kokosowych wrażeń. Do ich zrobienia zainspirował mnie przepis Majany, która również smaży ananasa 🙂

Składniki:

  • puszka ananasów
  • 1 jajko
  • 8 łyżek mleka kokosowego
  • cukier wanilinowy
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 4 czubate łyżki mąki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki wiórków kokosowych + do posypania
  • olej i masło do smażenia
  • 5-6 kostek czekolady deserowej (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)

Mleko kokosowe po zakupie wstawiamy w chłodne miejsce (np. do spiżarni czy lodówki), aby na wierzchu zebrała się śmietanka. Ananasa odlewamy z zalewy, odsączamy na sitku i kładziemy na papierowym ręczniku, aby wchłonął wilgoć. Jajko ubijamy z cukrem wanilinowym i cukrem pudrem. Dodajemy 8 łyżek mleka kokosowego (najlepiej gęstej śmietanki z wierzchu).  Miksujemy i dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem oraz 2 łyżki wiórków. Ananasy maczamy w cieście i smażymy na gorącym oleju z dodatkiem masła. Możemy polać je czekoladą – kilka kostek czekolady rozpuszczamy w mikrofalówce (lub na parze) i mieszamy z łyżeczką jogurtu – polewamy delikatnie ananasy i posypujemy wiórkami.

Przepis dodaję do durszlakowej akcji  prowadzonej przez Alex27 – Kokosowe szaleństwo!

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych