Uwielbiam moment, kiedy po zimie nadchodzi wiosna. Pierwsze dni, gdy ciepło jest nie jednorazowo – a kilka dni z rzędu. Słoneczna pogoda sprawia, że mam ochotę odżywiać się lekko, kolorowo i bezmięsnie. Leczo z ciecierzycą to takie typowo polskie leczo – oprócz papryk zawiera cukinię i pieczarki – niespotykane w oryginale, a często występujące w tym daniu w naszych rodzinnych stronach. Ciecierzyca jest już mniej typowym dodatkiem, lecz w połączeniu z wędzoną papryką wspaniale zastępuje mięsną wkładkę – dzięki niej danie może być w pełni wegańskie, a jednocześnie nadające się na rodzinny obiad. Ten warzywny gulasz bardzo dobrze sprawdza się także jako lunch do pracy i kolacja.

Leczo z ciecierzycąLeczo z ciecierzycy:

  • 3 kolorowe papryki (czerwona, żółta lub pomarańczowa, zielona)
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka/karton krojonych pomidorów z ziołami (np. bazylią i oregano)
  • 1 puszka ciecierzycy (lub ciecierzyca w słoiku – ja używam jej najczęściej)
  • 1 cukinia
  • 1 świeży pomidor
  • 5-6 pieczarek
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • opcjonalnie: natka pietruszki lub kolendry do posypania

Zaczynamy od przygotowania warzyw. Papryki i pomidora kroimy w dużą kostkę. Cebule obieramy i kroimy w kostkę. Cukinię kroimy w półplastry, a pieczarki na ćwiartki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju lub oliwy. Wrzucamy cebulę, mieszamy i po minucie dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku oraz odsączoną ciecierzycę. Podsmażamy razem przez 2-3 minuty.

Dodajemy papryki suszone: słodką, ostrą i wędzoną (wędzona papryka nada smak ciecierzycy, nie pomijajmy jej) oraz liście laurowe. Podsmażamy przez 1-2 minuty mieszając, po czym dodajemy cukinię i pieczarki. Podsmażamy razem 2-3 minuty. Wlewamy pomidory z puszki, świeżego pomidora i 1/3 szklanki wody (najlepiej wlać wodę do puszki, zamieszać i wlać z powrotem na patelnię). Przyprawiamy tymiankiem, bazylią oraz solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy pod częściowym przykryciem przez ok. 10-15 minut. Po tym czasie próbujemy czy leczo jest odpowiednio doprawione. Podajemy posypane natką pietruszki lub kolendry. Leczo z ciecierzycą świetnie smakuje zarówno  samo, jak i z dodatkami: pieczywem, ryżem, kaszą jaglaną, pęczakiem czy quinoą.

Leczo z ciecierzycą

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych