Mus czekoladowy z truskawkamiCzekolada i truskawki. Duet doskonały. Jeśli szukacie prostego przepisu na wykorzystanie świeżych truskawek, to mus czekoladowy jest idealny. Jeśli wolicie maliny czy czereśnie – z nimi także się uda. A co z pracochłonnością? Jeśli macie malakser – zrobi za Was spód, a jeśli mikrofalę – to szybko rozpuścicie czekoladę. Pozostanie tylko trochę poubijać mikserem i pokroić truskawki. Brzmi nieźle?

Mus fajnie wygląda, jak przekrojone truskawki poukładamy wokół rantu – w nagłych przypadkach ciasto nawet może robić za torcik. Mus jest sycący, dlatego już mały kawałek wystarczy do uzyskania błogości.

Mus czekoladowy z truskawkami:

  • 2 gorzkie czekolady min. 70% (200 g)
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 250 g mascarpone
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 120 g herbatników
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1 łyżka kakao (+ do posypania)
  • świeże truskawki

Herbatniki kruszymy (najlepiej za pomocą malaksera, miksera z hakiem albo ręcznie – np. wałkiem) i zalewamy rozpuszczonym masłem wymieszanym z kakao. Dokładnie mieszamy. Tortownicę o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia (najlepiej na większym kawałku zapiąć obręcz i uciąć nadmiar nożyczkami). Dno tak przygotowanej formy wylepiamy okruchami z herbatników i uklepujemy. Truskawki myjemy i odcinamy szypułki. Przekrawamy je na połówki i układamy wokół rantu tak, aby przekrojona część przylegała do boku tortownicy. Na dnie rozsypujemy pokrojone w kostkę truskawki (jak na fotografii).

Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej (szklanej misce umieszczonej nad garnkiem z małą ilością gotującej się wody) lub na najmniejszej mocy w mikrofalówce. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier puder. W drugiej, dużej misce ubijamy mascarpone na najwyższych obrotach miksera dodając rozpuszczoną czekoladę (może być ciepła) i kilka czubatych łyżek bitej śmietany. Pozostałą śmietanę należy szybko wmieszać łyżką (już nie mikserem), masa szybko zacznie tężeć. Wykładamy ją na przygotowany spód z truskawkami i schładzamy przez co najmniej godzinę w lodówce. Przed podaniem posypujemy kakao i dekorujemy owocami.

Zamiast truskawek możemy użyć innych owoców: malin, czereśni, borówek czy wiśni w syropie.

Mus czekoladowy z truskawkami

Mus czekoladowy z truskawkami

Mus czekoladowy z truskawkami

Mus czekoladowy z truskawkami

Mus czekoladowy z truskawkami

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych