Murzynek - ciasto wilgotne i czekoladoweMurzynek był kiedyś bardzo popularnym ciastem w okresie jesienno-zimowym. Smak dzieciństwa i chyba jedyne kiedyś ciasto czekoladowe. Dziś rzadziej go spotykam na stołach, choć warto do niego powrócić – to jedno z najprostszych ciast, które do tego zawsze się udaje. Wszystkie składniki często mamy w domu. Przygotowuję murzynka (podobnie do czekoladowej babki wielkanocnej) według receptury babci. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, czekoladowy i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Polewa jest zawarta w cieście – nie trzeba jej robić dodatkowo. Ja dodaję zawsze do ciasta czekoladowego garść orzechów włoskich – jednak jeśli wolicie murzynka bez dodatków – pomińcie je.

Składniki:

  • 1 kostka masła (200g)
  • 1,5 szklanki cukru (babcia dodawała dwie, dla mnie to za dużo)
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 czubate łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub migdałowego (lub 2 krople aromatu)
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
  • opcjonalnie: 0,5 szklanki posiekanych orzechów i/lub suszonych owoców

W dużym garnku zagotować co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao, mleko i ekstrakt. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy – np. drewnianą łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy orzechy i/lub suszone owoce. Białka ubijamy na sztywno mikserem i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową  (już łyżką, nie mikserem!). Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do dużej keksówki (u mnie 11 cm x 30 cm, ale może być każda inna forma np. z kominem) i pieczemy w 180°C ok. 35-45 minut (a najlepiej do suchego patyczka, bo czasem potrzebuje się piec dłużej). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu murzynek polewamy odstawioną wcześniej polewą w szklance.

Murzynek - ciasto wilgotne i czekoladowe

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych