Murzynek był kiedyś bardzo popularnym ciastem w okresie jesienno-zimowym. Smak dzieciństwa i chyba jedyne kiedyś ciasto czekoladowe. Dziś rzadziej go spotykam na stołach, choć warto do niego powrócić – to jedno z najprostszych ciast, które do tego zawsze się udaje. Wszystkie składniki często mamy w domu. Przygotowuję murzynka (podobnie do czekoladowej babki wielkanocnej) według receptury babci. Murzynek z tego przepisu jest wilgotny, czekoladowy i zachowuje świeżość nawet na trzeci dzień. Polewa jest zawarta w cieście – nie trzeba jej robić dodatkowo. Ja dodaję zawsze do ciasta czekoladowego garść orzechów włoskich – jednak jeśli wolicie murzynka bez dodatków – pomińcie je.
Składniki:
- 1 kostka masła (200g)
- 1,5 szklanki cukru (babcia dodawała dwie, dla mnie to za dużo)
- 0,5 szklanki mleka
- 4 czubate łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego lub migdałowego (lub 2 krople aromatu)
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 duże jajka (lub 5 mniejszych)
- opcjonalnie: 0,5 szklanki posiekanych orzechów i/lub suszonych owoców
W dużym garnku zagotować co jakiś czas mieszając: masło, cukier, kakao, mleko i ekstrakt. Zdjąć z ognia, odlać niepełne pół szklanki (będzie to polewa) i odstawić masę do całkowitego ostudzenia. Do zimnej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem i ucieramy – np. drewnianą łyżką. Masa będzie bardzo gęsta. Dodajemy stopniowo po jednym żółtku i ucieramy dalej. Dodajemy orzechy i/lub suszone owoce. Białka ubijamy na sztywno mikserem i delikatnie łączymy połowę białek z masą kakaową (już łyżką, nie mikserem!). Gdy masa się rozluźni, dodajemy pozostałe białka i bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Przekładamy do dużej keksówki (u mnie 11 cm x 30 cm, ale może być każda inna forma np. z kominem) i pieczemy w 180°C ok. 35-45 minut (a najlepiej do suchego patyczka, bo czasem potrzebuje się piec dłużej). Po upieczeniu i lekkim ostudzeniu murzynek polewamy odstawioną wcześniej polewą w szklance.
W jakiej temperaturze pieczemy ?
W 180 C, przeoczyłam – już dopisuję
mniam dzisiaj pieke
Przepis super,Ciasto wyszło przepyszne.
Czy mozna dodać swieżych owocow( jablek, gruszek? jesli tak to w ktorym momencie?
Murzynek z jabłkami polecam z tego przepisu: https://www.poezja-smaku.pl/kakaowe-ciasto-salceson-z-jablkami/
Mi się piekł 110 minut. Wyszedł super, ale 110 minut, nie 40..
180st C
U mnie na razie siedzi 50 min w piekarniku i boki już są ok, ale środek jeszcze surowy. Zobaczymy ile będzie się piekł. Podana temperatura, to do termoobiegu czy góra-dół?
m u rz y n e k ”’Zakaz stosowania w mowie i piśmie „murzyna” w kazdej konfiguracji (nie ma zakazu w realu- chyba!)
Uwielbiam, chociaż kojarzy mi się już typowo świątecznie (co jest o tyle dziwne, że w moim domu zazwyczaj nie ma go na stole 😀 ).
Murzynek to jedno z moich ulubionych ciast, pięknie Ci wyszedł 🙂
Smak dzieciństwa 🙂 Robię, o ile dobrze kojarzę, z identycznego przepisu, też jeszcze babcinego 🙂
Wieki już nie jadłam dobrego domowego murzynka:)
Murzynek jest smaczny.
Rzeczywiscie kiedyś robiono go częściej, podobnie jak zebrę.
Piękny ten Twój. Pozdrowienia:)
Pyszności! Jakoś od razu pomyślałam o Świętach 😉
Uwielbiam czekoladę, oczywiście w rozsądnych granicach. Mimo zdrowego stylu życiu, skusiłabym się na kawałek takiego murzynka. I nawet nie miałabym z tego powodu wyrzutów sumienia:)
Klasyka 🙂 Dawno go nie jadłam..jakoś tak wypróbowuje się nowe przepisy, zapominając o tych dobrych i sprawdzonych 🙂
Ja chyba jako jedyna w rodzinie za murzynkiem nie przepadam, ale robię często bo domownicy lubią 😉 i znika szybko, a mam taki przepis że dodaje się jeszcze słoik dżemu. Piekne zdjęcia zrobiłas
Pyszny! Poproszę kawałek, bo bardzo lubię murzynka.
Uwielbiam murzynka, ale jak do tej pory za każdym razem jak go piekę mam zakalca 😀 Wiec chętnie do ciebie wpadnę na kawałek ciacha ;D
Z tego przepisu nigdy nie wyszedł mi zakalec więc zapraszam 🙂
A mi tak.
180C i 90min! I lekko zakalcowaty;(
Właśnie zrobiłam – pycha! Świetny przepis, łatwe wykonanie:)
ooo.. murzynek! Cudowny, taki domowy, smak dzieciństwa 🙂
Dla mnie zawsze pyszne ciasto, choć wolę wersję klasyczną bez dodatków. Smakowicie wygląda 🙂
Pyszny i rzeczywiście taki wilgotny!! 🙂
Nieśmiertelna klasyka:) Dla mnie murzynek to także wspomnienie z dzieciństwa, jedno z najpyszniejszych ciast:)
Moja mama do murzynka dodaje szklankę cukru i zawsze wiśnie 🙂 Z domową polewą to smak dzieciństwa 🙂
pyszna klasyka, a nie jadlam tyle czasu 🙁
Rzeczywiście smak dzieciństwa..:)
uwielbiam 🙂 ciasto doskonałe na każdą okazję 🙂
Ciacho mojego dzieciństwa:)
U mnie w domu też często gości. Ostatnio dodałam do niego wiśnie z syropu, a kiedy jeszcze miałam to dodawałam takie które moczyły się wcześniej w spirytusie na nalewkę – super smaczne ciasto wychodziło, ale tylko dla dorosłych 😉
Strasznie dawno go nie piekłam i to błąd! Stęskniłam się strasznie, muszę koniecznie Murzynka upiec 🙂
uwielbiam murzynki i inne ciasta czekoladowe <3 przepis super! pozdrawiam ;*
właśnie wstawiłam ciasto do piekarnika i nastawiłam minutnik. Chciałam mieć odrobinę czasu na boskie czekoladowe doznania tylko dla siebie mmm….wiem,że rano nie będzie już czasu na celebracje(mąż i dzieci zasnęli ukołysani czekoladowym aromatem)pożrą do ostatniego okrucha. Dziękuje za przepis :o))))))))))
Mam nadzieję, że choć trochę Ci zostawią 😉 Pozdrawiam!
pamiętasz czy zapomniałes smaki dzieciństwa…heh,przepis w”trakcie”
wyszedł przepyszny, rzeczywiście wilgotny, i bardzo puszysty !! wspaniały przepis 🙂 i orzeszki świetny dodatek.
przepyszny 🙂
A ja robie z czekolada gorzka 80% kako i luzeczka sody, mniej masla, moka zytnia, cukier trzcinowy pol szklanki i wychodzi wysmienity ;*
Przepis wypróbowałam i jest świetny. Murzynek niezwykle wilgotny i puszysty, to zapewne dzięki ubitym białkom. Polecam z własnym sosem czereśniowym:)
Murzynek to moje ulubione ciasto! Uwielbiam ciasta czekoladowe mocno kakaowe! Murzynka robilam juz wiele razy
Za kazdym razem z innego przepisu,szukajac tego idealnego! Trafilam na TEN przepis-dzis zrobilam. Ciasto wspaniale! Pyszne! Idealne! Wilgotne i puszyste! Zapisuje ten przepis-to jest To! Dziekuje
Murzynek wyszedł świetny! Ku mojemu zdziwieniu w iekarniku z termoobiegiem w 180 , na rozgrzanym oczyczwiscie , piekł sie niespełna 25 minut dokladnie, wyszedl wilgotny puszysty, po prostu magia!
Mój pierwszy murzynek nie-zakalec.
Jezeli piecze sie bez dodatkow, świetnym rozwiazaniem jest posyanie polewy wiórkami kokosowymi
Rodzinka zadowolona, a ja pękam z dumy.
Dzięki wielkie za przepis!
Bardzo fajny przepis, który spożytkowałem w ciągu ostatniego weekendu. Aby ciasto było wilgotne, dodaję gomarowskie powidła śliwkowe, który dają ciekawy i aromatyczny smak. Polecam, przepis sprawdzony, warto spróbować.
robię murzynka odkąd skończyłam 10 lat, to dla mnie też takie sentymentalne ciasto sprzed lat:) w moim przepisie zamiast mleka jest woda a składniki (mąke,jaja) wrzuca sie jednoczesnie i od razu miksuje więc to opcja szybsza, nie wiem jak z różnicą w smaku wtedy ale jakby ktoś był zabiegany to informuje, że ciasto, może nie tak puszyste ale też się uda;) jestem ciekawa Twojej receptury bo wygląda bardziej szlachetnie 😉
Bardzo dobre ciasto 🙂
to prawda wręcz przepyszne
Właśnie zajadam jeszcze ciepłego murzynka. Trochę bałam się wrzucania najpierw mąki, a dopiero później żółtek więc kolejność zamieniłam 🙂 dodałam też dżem figowy i orzechy laskowe. Pyyyycha 🙂
Notuję w moim przepiśniku i obiecuję wracać do tego przepisu jak tylko zachce mi się czegoś słodkiego
a mi się nie dopiekło środkiem i jest zakalec, trzeba piec dłużej niż 40 minut , reszta ciasta pyszna , tylko ten środek się zapadł…, dodaję ,że wszystko według przepisu robiłam
Katie, różne piekarniki różnie dopiekają, dlatego zawsze warto wbić patyczek od szaszłyków, słomkę lub wykałaczkę w środek – jeśli jest sucha/y to ciasto jest upieczone
wyszedl zakalec pieklam 45 minut
zakalec
Trzeba piec zawsze do suchego patyczka, zakalec oznacza że coś poszło nie tak – może białka były źle ubite albo ciasto niedopieczone? Nigdy nie wyszedł mi zakalec z tego przepisu
Dzisiaj mam zamiar zrobic to ciasto, wyglada pysznie. Zyczcie mi powodzenia.
Murzynek bardzo dobry, nie za słodki.
Pięknie wyrósł, metoda patyczkowa zdała egzamin, po 30 min jeszcze nie był upieczony.
Wszystko zrobiłem mikserem tylko pianę na koniec wymieszałem łyżką.
A jakie proporcje składników przyjąć na standardową blachę?
Będę wdzięczna za odpowiedź:)
Najlepiej skorzystać z przelicznika foremek: http://www.mojewypieki.com/przelicznik-foremek
Jeszcze ciepły. ..pychota. Miałam takie same proporcje tylko wykonanie inne,ale Twój o niebo smaczniejszy. Nie byłabym sobą, gdybym nie dała czegoś od siebie i tak zamiast aromatu dodałam tego tam z boku 😉 i wykorzystalam całość na ciasto. Przypomniały mi się rodzinne wieczory u mamy i trochę smutno się zrobiło…Pozdrawiam i udanych wypieków.
a ja uwielbiam gorzką czekoladę więc ja kruszę i dodaję do murzynka po upieczeniu cosik wspaniałego
Witam wszystkich bardzo serdecznie, od dawna borykałam się z tzw. zakalcami. Jest to jedyne ciasto, które mi wyszło! Przepis fantastyczny! Wszyscy domownicy bardzo zadowoleni! Z pewnością będę regularnie odwiedzać tą stronę 🙂
Czy wyjdzie jesli upieke go w prostokątnej formie 20×30 cm? Nie posiadam podłużnej
Powinien wyjść – ale jeśli nie zwiększysz ilości składników będzie dużo niższy niż na zdjęciu. Można go też upiec w tortownicy lub formie od babki
niedopieczone w srodku pieklam 50 minut,po raz pierwszy w zyciu tak mi sie zrobilo a pieke juz 30 lat
Dlatego zawsze polecam piec do suchego patyczka, kiedyś ciasto jogurtowe, które piecze się 40 minut piekło mi się niemal 1,5 h – nie wiem dlaczego, zdarza się – dlatego sprawdzamy zawsze patyczkiem
Robilam z podwójnej porcji na dużą blache i wyszedl przepyszny i taki wysoooki 😉 co prawda pieklam ponad godzine poniewaz potrzebowal wiecej czasu ale nic mu sie nie stalo. Puszysty ,wilgotny i mega czekoladowy w jednym. Po prostu poezja. Znajoma z zawodu cukierniczka zachwalala jak nie wiem. Swietny przepis,pozdrawiam cieplutko :-*
Przepyszne ja zrobilam i wyszlo mi wyszmienicie
Murzynek z tego przepisu wychodzi rewelacyjny!!! Ja za pierwszym razem się pospieszyłam i dodałam całą masę z masła i kakao do ciasta. Na wierzch polałam rozpuszczoną mleczną czekoladą i posypałam odrobiną migdałów. Moja mama nie wierzyła, że ciasto było mojego wypieku – 3 razy pytała czy na pewno nie kupiłam go w piekarni. 🙂 Wszyscy się zajadali, nie wspominając o dzieciach, dla których rozpuszczająca się na palcach czekolada to niejako raj na ziemi 🙂
Polecam przepis!!
Przepis doskonały, zawsze wychodził mi zakalec a z tego przepisu wysoki, puszysty, pyszny. Nie mam talentu do pieczenia, ale chciałam dla dzieci coś przygotować i udało się.
Ciasto wyszło wspaniałe i od jakiegoś czasu muszę robić je co drugi dzień, bo dzieciaki za nim przepadają. Polska alternatywa dla popularnego ostatnio amerykańskiego brownie. Bardzo dziękuję za przepis 🙂
Wyszlo bardzo smaczne, dziękuję za przepis. Trzymalam w piekarniku 20 min dłużej , inaczej byloby niedopieczone, ale to moze wina piekarnika. Polecam przepis ☺
Udało się! 🙂
Czas pieczenia: 48 min. (foremka – długa keksówka)
Jednak po skosztowaniu jeszcze całkiem gorącego z płynną polewą – stanowczo ZA słodki.
Chociaż może dzięki tej intensywności każdy nasyci się max. 2 porcjami. 😉
Następnym razem spróbuję z 1 szklanką cukru, może nawet 3/4 szkl.
Dzięki za przepis!
Udało mi się!
Dzięki za przepis!
Przepyszny i bardzo prosty w wykonaniu! Polecam wszystkim 😉
najlepszy przepis i mozna jako bazę do tortu tego murzynka wykorzystać
ciasto upieklam przed chwila,pyszne! Przepis dobry,sprawdzony,latwy i niedrogi:)
Murzynek przepyszny. Właśnie zrobiłam. Zachęcam wszystkich do wypróbowania przepisu. Ciasto cudnie wyrosło.
Próbowałem kilku przepisów i ten jest zdecydowanie najlepszy przy czym 1 i 1/2 szklanki cukru to jak dla mnie dużo za dużo.
Dałem 5 łyżek kakao i 1 szklankę cukru a jeszcze wydaje mi się za słodki.
Proponuję też dodać łyżeczkę cynamonu i otrzeć skórkę z połowy pomarańcza.
Dodałem też posiekane suszone śliwki.
Na polewę to co zostaje z roztopionej masy kakaowej jest jak dla mnie zbyt płynne, więc dodałem jeszcze łyżkę kakao i łyżkę śmietany.
Sprawdziłam przepis już ze trzy razy i dzisiaj sprawdzam znowu.
Na razie zawsze się udawało! Polecam!!!
Witam. Przepis świetny.
Mam pytanie ile składników użyć aby upiec ciacho w dużej blasze? Pomocy!:)
do rozgrzanego piekarnika się wkłada ciasto? dzis moja inauguracja hhheheh
Tak. Zawsze ciasta wkładamy do nagrzanego piekarnika – chyba, że w przepisie zaznaczono inaczej.
Zrobiłam murzynka z tego przepisu bo mojego nie mogę znaleźć i jest okropny, suchy a nie mokry jak jest napisane i w ogóle ani to slodkie ani dobre strata czasu
Przykro mi, że nie smakował. Dla jednych jest za słodki, a dla innych za mało słodki. Ja nie lubię bardzo przesłodzonych ciast i zawsze się to staram wyważyć. Mi murzynek z tego przepisu zawsze wychodzi bardzo wilgotny – być może przesuszył się bo za długo siedział w piekarniku. Trudno to stwierdzić. Pozdrawiam
Dziś piekę murzynka wg tego przepisu drugi raz w tym tygodniu. Lubię kręcić się po kuchni, ale ciast zawsze się obawiałem robić. Mając wolny tydzień i słuchając radia które jak na koniec listopada przystoi wprawia w świąteczny nastrój pomyślałem o babcinym murzynku. Znalazłem ten przepis i okazało się że mam wszystkie składniki.
Trzymałem się dokładnie według przepisu, prócz czasu. Sprawdzając patyczkim dopiero po ok. godzinie był suchy. Wyszedł bardzo pyszny. I tak jak był zachwalany przez panią wilgotny i czekoladowy. Bardzo dziękuję za ten przepis. Pozdrawiam serdecznie.
Zapraszam gry w super cenie https://www.g2a.com/r/khrone
Mój właśnie siedzi w piekarniku. Wyrósł bardzo. Jedynie zawaliłam sobie że nie wysypałam blaszki. Ostatnio cały czas robię w silikonach i tam nie trzeba i się po prostu zapomniałam, tylko posmarowałam tłuszczem. Miejmy nadzieje że jakoś go wyciągnę
Nic nie przywarło a wyszedł nie murzynek a murzyn!!!
Przystojniak! 😀
Ja mleka nie dodałem do masy a dopiero przed mieszaniem połowy masy z resztą produktów a do polewy podczas mieszania z kakao dodałem 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej. Polewa ma lepszy smak i jest gęstsza. Polecam
Ciasto wyszło lepiej niż myślałam, wszystko wg przepisu, wyrosło pięknie, smak głęboko czekoladowy, nic bym nie zmieniła. Szybkie i bardzo dobre. Polecam przepis.
Ciasto wyszło lepiej niż myślałam, wszystko wg przepisu, wyrosło pięknie, smak głęboko czekoladowy, nic bym nie zmieniła. Szybkie i bardzo dobre. Polecam ten przepis.
Żółtek nie dodajemy?
Już znalazłam żółtka w przepisie:)
Czy jeśli kakao samo w sobie jest słodkie, to czy trzeba dodawać cukru?
W przepisie należy użyć naturalnego, gorzkiego kakao
Dzięki wielkie. Zaraz właśnie się zabieram do robienia Murzynka na święta 😉 .
Pierwszy raz się udało ale za drugim już nie 🙁 Jak ostygło było bardzo rzadkie 🙁
Najlepiej piec do „suchego patyczka” może po prostu się nie dopiekło?
Nie jak upiekłam tylko zrobił się rzadki jak masa stygła. Ale dodałam trochę więcej mąki i wyszedł 🙂
Aaa to super, że się udało 🙂
Upiekłam dziś dla męża , wyszedł idealny.
Murzynek wyszedł przepyszny 🙂
Robię murzynka od kilku lat ale ten przepis jest OK
szybki, pyszny i co ważne łatwy do zrobienia
Niestety po 47 min pieczenia murzynka w 180 ° C wyszedl zakalec…. Szkoda… Probowalam juz drugi raz. Nie sprawdza sie niestety ten przepis u mnie. …
Bardzo mi przykro 🙁 niestety nie wiem co mogło pòjść nie tak – u mnie wychodzi od wielu lat
Mam pytanie:czy można nie odlewać tej polewy do szklanki tylko zrobic ciasto z całości.Dziekuje za odpowiedz.Chodzi mi o to czy dobrze wyjdzie na końcu.
Ja zawsze zostawiam, więc nie jestem pewna na 100% (ciasto z nią znacznie zyskuje na smaku), ale powinno się udać (być może będzie się dłużej piekło)
27 minut. Upieczony. Wyrośnięty. Suchy patyczek. Stara kuchenka gazowa z popsutym termometrem. Hhhhhhhh
Ja też piekłem w piekarniku gazowym bez termometru i wyszło pyszne
Upiekłam według przepisu 🙂 wyszło świetnie.Bylo to moje pierwsze w życiu upieczone ciasto a mam prawie 30 lat 😛
Hej, upiekłam murzynka zgodnie z przepisem. Jest pyszny ale trochę suchy w środku? Jakie mogą być przyczyny????
Moni – być może się za bardzo spiekł? Jest gotowy, gdy tylko patyczek będzie suchy – potem im dłużej pieczemy, tym bardziej robi się suchy
Murzynek zrobiony według przepisu wyszedł idealnie.
Nawet wygląda jak na zdjęciach (też dodałam orzechy wloskie).
Jestem pozytywnie zaskoczona, to moje pierwsze ciasto w piekarniku gazowym, które wyszlo znakomicie.
Ustawilam temp 180 st, czas pieczenia około 30 min.
Dziękuje za super przepis!
Bardzo dobre ciasto. Polecam.
Właśnie siedzi w piekarniku…mąż cały wieczór i smęcił o murzynku ;D….zobaczymy czy będzie zachwycony;)
Ciasto jest przepyszne i pachnące.Ten przepis wychodzi idealnie, nigdy nie jadłam lepszego murzynka .
Zachęcam do pieczenia
Ciasto wychodzi wspaniale jeżeli komuś się nudzi to radzę zrobić zrobić właśnie tego murzynka.
Naprawdę polecam
Murzynek to moje ulubione ciasto .Dlatego często go piekę.
Przepyszny polecam.Tylko piekła go dłużej ok 1 godziny
robiłam bardzo dobry 🙂 ale ja jeszcze po upieczeniu ciasta nakłuwam je całe z góry wykałaczką i polewa wlewa się w te dziurki no pyszne 🙂
Robiłam wszystko zgodnie z przepisem. Niestety po upływie półtorej godziny placek ciągle jak masa – mokry. Ledwo co zwiększył objętość. Zawiodłam się gdyż placek miał być niespodzianka dla pewnej osoby, a nic nie wyszło. Pozdrawiam.
Paulina, jak ciasto przez tyle czasu nie zmieniło konsystencji to być może piekarnik nie dopieka?
Upieklam wczoraj
Dziękuję za ten przepis, ciasto wyszło pyszne, rodzina zachwycna. Piekłam 43 minuty bez termoobiegu. Rewelacja
Wyszło pyszne
Ja piekę z tej ilości ciasta na dwóch wąskich blaszkach wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tarta bułką w temperaturze 170-200 stopni przez ok. 45 minut wtedy ciasto jest lepsze niż upieczone na jednej blasze. Mam taki przepis , gdzieś od 40 lat:) z „Panoramy” I od tego czasu piekę tylko wg tego przepisu. No i na koniec uwagą, dla mnie w tym przepisie jest za dużo kakao, ja biorę ok 15, góra 2 łyski kakao ( 4 łyżki to dla nie jest za gorzki )
Według mnie ten przepis jest idealny!!! Juz myslalam, ze nigdy mi żadne ciasto nie wyjdzie. Zawsze same zakalce a tu prosze niespodzianka:) Piekłam w takiej samej blaszce ale w 180 stopniach z termoobiegiem przez godzine i pięć minut. Mogłam o 5 min krócej ale i tak ciasto wyszło idealnie. Nie za slodkie bardzo czekoladowe naprawdę SUPER! Dziękuję za przepis:)
Pyyyyyychottttttaaaaaaaaaa
Super przepis- rosnie wysoki, miekki i puszysty w srodku. Właśnie zrobiłam:) Troszke przyspieszylam etapy bez studzenia masy, wszystko zrobione urządzeniu termomix w 10min, potem piekłam 50min.
Najlepszy murzynek! Wychodzi zawsze i jest pyszny. Piekę 50 min bez termoobiegu. Robi sie szybciutko, bez miksera. Polecam przepis
Jak na razie najlepszy przepis z jakiego piekłam to ciasto, choć czas oczekiwania na wystudzenie masy jest irytujący, ale warto! Polecam, bo pychota!
zeby ciasta nie wysychaly nalezy dp pojemnika z pokrywa obok ciasta wlozyc surowe jablko. polecam
Super przepis, bardzo kocham murzynki, a niestety rzadko mi wychodzą. Ten przepis postawił mnie na nogi 🙂 w końcu bez obaw mogę piec bo wiem że mi wyjdzie. Przepis napisany tak dla laika idealnie, bo każdy szczegół opisany dokładnie i sa porady co robić a czego nie. Mi zawsze mówiono aby nie zagotować polewy, a tu wyraźnie napisane aby zagotować. Jako od siebie dodam że ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika bez termoobiegu i piekę spokojnie 45 minut
Przepis z mojego dzieciństwa! Ja dodaję od siebie 2 jabłka pokrojone w kostkę. I ta polewa, koniecznie ta, zostawiona z masy maślano- kakaowej :-P…najlepeszy przepis! Dziś robię z gruszkami 😉
Wieki nie piekłam…, dzis na trafilam na Pani przepis i właśnie już się piecze smaki dzieciństwa …
Taaak, to właśnie ten murzynek który robiła moja babci 🙂 Pychota
Mam porśbę o podanie pojemności 1 szklanki
250 ml 🙂
Pyszne ciacho! Zarówno w wydaniu oryginalnym ale także gdy dodaję do mąki miksu przypraw korzennych zmielonych a potem po upieczeniu przekładam powidłami śliwkowymi lub truskawkowym dżemem mam murzynko piernika 🙂 pozdrawiam autorkę i twórczynię bloga!
Ten murzynek jest genialny, naprawdę wilgotny!!! Z lodami smakuje wręcz genialnie!
Wszyscy piszą że kochają te ciasto a tylko niewielki procen daje opinię o przepisie. Robię z innego przepisu ( w sumie dobry przepis bo zawsze wychodzi ) ale szukałam innego na bardziej wilgotniejszy. Tytuł zachęcający. A tu kicha klapa i brak ciasta 🙁 Murzynek pieczony godzinę i zakalec po całości. Przykro mi ale mnie kompletnie nie wyszedł.( przesiewałam mąkę, jaja w temp pokojowej, bez termoobiegu, mieszane drewnianą ważechą ) .
Uwielbiam cuasto murzynek przypominami dziecinstwo , tym razem zrobilamgo Z orzepisu wilgotny murzynek , PYCHA znakomity przepis