Ciasto, które zachwyci nawet wybrednych? Ciasto musowe z mango i białą czekoladą takie jest. Spód jest wyjątkowo miękki, wilgotny i czekoladowy (jak połączenie murzynka z brownie), zaś góra delikatna i piankowa. Polewa z białej czekolady dopełnia całości. Wszystkie smaki idealnie współgrają. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami – ja użyłam mrożonych malin, mango, miechunki i płatków chabru. Smak mango możemy uzyskać w trojaki sposób: używając świeżego owocu mango, mrożonego mango w kostce lub gotowej pulpy mango w puszce – z każdego ciasta wyjdzie pyszne. Jeśli nie lubimy mango, użyjmy puree z malin lub jeżyn – będzie równie pysznie. Spód możemy przygotować dzień wcześniej.
Ciasto musowe z mango i białą czekoladą – spód:
- 1,5 szklanki mąki pszennej – np.: tortowej (ok. 250 g)
- 2 jajka w temp. pokojowej
- 125 g masła w temp. pokojowej
- 200 g śmietany 18% w temp. pokojowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- ½ szklanki zaparzonej kawy (lub ciepłej wody)
- ¾ szklanki cukru zwykłego lub trzcinowego
Ciasto musowe z mango i białą czekoladą – wierzch:
- 400 g zmiksowanego mango (1 bardzo duży, dojrzały owoc) lub pulpy mango z puszki
- 2-4 łyżki cukru
- 2 galaretki pomarańczowe
- 500 ml śmietanki kremówki 30%
- polewa: 150 g białej czekolady, 1 łyżka masła lub 4 łyżki śmietanki kremówki, 1 łyżka odłożonej pulpy z mango; dowolne owoce do dekoracji
Spód: Miękkie masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia, a następnie dodajemy śmietanę i jedną szklankę mąki. Kakao rozpuszczamy w zaparzonej, ciepłej kawie i cienką strużką, ucierając, wlewamy do masy. Na koniec do pozostałej połowy szklanki mąki dodajemy sodę i proszek, mieszamy i dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia na samym dnie (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180ºC. Przed wyjęciem możemy sprawdzić czy patyczek lub wykałaczka wbita w środek jest sucha. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia – czubek ciasta powinien opaść – tak ma być. Nie obkrawamy nożem brzegów ciasta – zostawimy je w tortownicy.
Mus mango: Mango obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Możemy użyć też gotowej pulpy z puszki. Zmiksowane mango wlewamy do garnka i zagotowujemy. Dodajemy cukier (do mango ok. 4 łyżek, a do słodzonej pulpy wystarczą dwie). Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy dwie galaretki pomarańczowe. Dokładnie mieszamy przez 3 minuty, aż do rozpuszczenia. Studzimy, co jakiś czas mieszając – pilnujemy, bo po wystygnięciu masa zaczyna zastygać. Śmietanę ubijamy. Dodajemy kilka łyżek śmietany do musu i delikatnie mieszamy łopatka (od dołu do góry). Stopniowo dodajemy pozostałą śmietanę. Gdy masy się połączą wylewamy na ciasto w tortownicy i wkładamy do lodówki.
Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy (najlepiej w kąpieli wodnej – czyli w metalowej lub szklanej misce ustawionej na garnku w którym gotuje się mała ilość wody) wraz z masłem lub kremówką. Polewamy schłodzony mus i dekorujemy dowolnymi owocami przy brzegach.
Jak rozumieć „½ szklanki zaparzonej kawy”, czy to ma być kawa rozpuszczalna czy parzona, jakie proporcje?
Może być z ekspresu, może być z kawiarki, może być rozpuszczalna – proporcje to sprawa drugorzędna – kawa reaguje z sodą i ciasto jest bardziej puszyste
Dziękuję za podpowiedź.
Ten spód na kawie brzmi intrygująco 😉
Ciasto jest wyśmienite! Ja nie przepadam za wypiekami i rzadko coś mi tak smakuje. Ciasto łączy w sobie ciekawe smaki. Ja jestem wielką fanką białej czekolady, więc taki dodatek jak najbardziej na plus. Ja też czasem używam innych owoców. Wszystko zależy od tego, co znajdę w domu. Zdecydowanie polecam przepis 🙂
Mango i biała czekolada to wyborne połączenie!
Biała czekolada. Zajadał bym się nią całymi dniami. Zbieram przepisy z białą czekoladą więc ten również zapiszę. Bardzo dziękuję! Będę tu wracał!!
Ciekawy pomysł na ciasto 🙂 wypróbowałam przepis w święta i taki deser był dla wszystkich zaskoczeniem. Każdy pytał mnie o przepis i poleciłam Pani stronę. Mus mango pierwszy raz wykorzystywałam w wypiekach. Ciekawie się komponuje ze smakiem białej czekolady. Poza tym jak widać pięknie się prezentuje 🙂
Będę to ciasto robic jutro, ale mam dylemat z jednym ze składników.
Napisala Pani śmietana 18% ale jaka?? Kwasna czy środka bo q wypiekach spotkałam się już i z taką i taką. Będę wdzięczna za odpowiedź.
Lepiej kwaśną
hej, to ciasto wygląda tak obłędnie…prosze mi powiedzieć czy standardowej blaszce czyli 25×36 cm też wyjdzie? też piec tak długo jak w tym opisie ? opcja góra dół? Dziękuje xxxx