Ciasto, które zachwyci nawet wybrednych? Ciasto musowe z mango i białą czekoladą takie jest. Spód jest wyjątkowo miękki, wilgotny i czekoladowy (jak połączenie murzynka z brownie), zaś góra delikatna i piankowa. Polewa z białej czekolady dopełnia całości. Wszystkie smaki idealnie współgrają. Wierzch możemy udekorować dowolnymi owocami – ja użyłam mrożonych malin, mango, miechunki i płatków chabru. Smak mango możemy uzyskać w trojaki sposób: używając świeżego owocu mango, mrożonego mango w kostce lub gotowej pulpy mango w puszce – z każdego ciasta wyjdzie pyszne. Jeśli nie lubimy mango, użyjmy puree z malin lub jeżyn – będzie równie pysznie. Spód możemy przygotować dzień wcześniej.

Ciasto musowe z mango i białą czekoladą - efektowne wowCiasto musowe z mango i białą czekoladą – spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej – np.: tortowej (ok. 250 g)
  • 2 jajka w temp. pokojowej
  • 125 g masła w temp. pokojowej
  • 200 g śmietany 18% w temp. pokojowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • ½ szklanki zaparzonej kawy (lub ciepłej wody)
  • ¾ szklanki cukru zwykłego lub trzcinowego

Ciasto musowe z mango i białą czekoladą – wierzch:

  • 400 g zmiksowanego mango (1 bardzo duży, dojrzały owoc) lub pulpy mango z puszki
  • 2-4 łyżki cukru
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 500 ml śmietanki kremówki 30%
  • polewa: 150 g białej czekolady, 1 łyżka masła lub 4 łyżki śmietanki kremówki, 1 łyżka odłożonej pulpy z mango; dowolne owoce do dekoracji

Spód: Miękkie masło ucieramy na gładką masę. Dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodajemy po jednym jajku, miksując za każdym razem do połączenia, a następnie dodajemy śmietanę i jedną szklankę mąki. Kakao rozpuszczamy w zaparzonej, ciepłej kawie i cienką strużką, ucierając, wlewamy do masy. Na koniec do pozostałej połowy szklanki mąki dodajemy sodę i proszek, mieszamy i dodajemy do masy. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia na samym dnie (boków niczym nie smarujemy). Pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym uprzednio do 180ºC. Przed wyjęciem możemy sprawdzić czy patyczek lub wykałaczka wbita w środek jest sucha. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia – czubek ciasta powinien opaść – tak ma być. Nie obkrawamy nożem brzegów ciasta – zostawimy je w tortownicy.

Mus mango: Mango obieramy, kroimy na mniejsze części i blendujemy. Możemy użyć też gotowej pulpy z puszki. Zmiksowane mango wlewamy do garnka i  zagotowujemy. Dodajemy cukier (do mango ok. 4 łyżek, a do słodzonej pulpy wystarczą dwie). Zdejmujemy z kuchenki i dodajemy dwie galaretki pomarańczowe. Dokładnie mieszamy przez 3 minuty, aż do rozpuszczenia. Studzimy, co jakiś czas mieszając – pilnujemy, bo po wystygnięciu masa zaczyna zastygać. Śmietanę ubijamy. Dodajemy kilka łyżek śmietany do musu i delikatnie mieszamy łopatka (od dołu do góry). Stopniowo dodajemy pozostałą śmietanę. Gdy masy się połączą wylewamy na ciasto w tortownicy i wkładamy do lodówki.

Polewa: Białą czekoladę rozpuszczamy (najlepiej w kąpieli wodnej – czyli w metalowej lub szklanej misce ustawionej na garnku w którym gotuje się mała ilość wody) wraz z masłem lub kremówką. Polewamy schłodzony mus i dekorujemy dowolnymi owocami przy brzegach.

Ciasto musowe z mango i białą czekoladą

Ciasto musowe z mango i białą czekoladą najlepsze

Ciasto musowe z mango i białą czekoladą pyszne i efektowne

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!