Delikatne curry, które przygotujemy bardzo szybko jeśli kupimy wyfiletowane już udka. Cudnie rozgrzewa. Orzechy nerkowca doskonale uzupełniają aromatyczny i kremowy sos. Robiąc łagodne curry z orzechami nerkowca inspirowałam się przepisem Nigelli Lawson.
Składniki:
- 1 kg wyfiletowanego mięsa z udek kurczaka – bez skóry (można zastąpić piersią)
- 200 g fasolki szparagowej (obranej i pokrojonej na połówki)
- 120 g orzechów nerkowca
- 400 ml mleka kokosowego
- 250 ml bulionu z kurczaka
- 5-6 strąków kardamonu
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 małe, zielone papryczki chili
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 1 łyżka kurkumy
- 1 łyżka curry w proszku
- 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- pęczek świeżej kolendry
- klarowane masło lub olej do smażenia
- sól morska
Na maśle/oleju podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Oprószamy je solą, aby zapobiec przypaleniu. Gdy będą szkliste, dodajemy przygotowane wcześniej przyprawy: starty na tarce obrany kawałek imbiru, pokrojone bardzo drobno papryczki chili (bez nasion), wyciśnięte ząbki czosnku, kurkumę, curry oraz roztarte w moździerzu ziarna kolendry i kminu rzymskiego. Podsmażamy nie dłużej niż jedną minutę cały czas mieszając. Tak powstała baza do curry. Dolewamy do niej bulion i mleczko kokosowe – mieszamy. Kardamon rozgniatamy i ziarna dodajemy do curry. Wrzucamy kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa i oprószonego solą. Potrawę zagotowujemy, a następnie dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy sos solą i ewentualnie chili w proszku. Wrzucamy fasolkę. Gotujemy następne 5-10 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni orzechy nerkowca do zrumienienia. Przed podaniem dodajemy do curry podprażone orzechy, śmietanę i posiekaną kolendrę. Curry z orzechami nerkowca podajemy z sypkim ryżem basmati.


Szkoda, że przez monitor nie można poczuć tego zapachu:) Pozostaje tylko wyobraźnia. Więc marzę:)
Jejku, nie mogę oderwać wzroku od Twoich mega apetycznych zdjęć!
Dziękuję 🙂
Wygląda cudnie! A ja właśnie nie mam pomysłu na obiad 🙂
Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂
oj zjadłabym 😀
Oj zjadłabym 🙂
Pycha ! To musi byc pyszne
o mniam! Jaki kolor i te dodatki <3
zakochana w daniu po uszy!
Nie wiedziałam, że to Nigelli :O
Przepis Nigelli, ja dodałam trochę więcej przypraw :]
Bardzo apetyczne curry. Fajny pomysł, aby wykorzystać do niego wyfiletowane mięso z udek; zawsze używałam do przygotowania curry piersi kurczaka. Następnym razem sięgnę po udka.
Curry jest dużo lepsze na udkach – tak samo kurczak tandoori
Można się wprosić na degustację:)
Zapraszam, będę częstować 🙂
Podoba mi się dodatek moich ulubionych nerkowców! 🙂
Pyszotka, oblizuje się na sam widok 😀
moja ulubiona przyprawa i tyle możliwości smakowych zawsze z nią jest:) pyszne danie!:)
Indyjskie smaki zdecydowanie przepyszne, pięknie podane !
Preferuję dania, które można wyjadać z patelni 🙂 Wygląda przepysznie!
Dziś zrobiłam danie w wersji z piersią kurczaka, serdecznie polecam! W smaku jest nieco łagodniejsze niż czerwone curry z kurczaka z tego bloga, ale równie pyszne. Nawet samo jako potrawka bez ryżu jest świetnym pomysłem na kolację. Mogą odstraszyć ilości różnorakich przypraw,ale to jednorazowy zakup, a potem przydają się do innych potraw, więc naprawdę warto. Jadłam kiedyś podobne danie w sieci asia hung i muszę przyznać,że różnica w smaku w porównaniu z tym przepisem niewielka. Natalio, po raz kolejny Twój przepis okazał się dla mnie rewelacyjny :)!
Sonata, dziękuję że napisałaś – bardzo mi miło to czytać 🙂 po Świętach pojawi się więcej przepisów orientalnych i indyjskich – mam pełno pomysłów 🙂
Już nie mogę się doczekać, czekam na dalsze inspiracje :)!
Zrobiłem i jest znakomite!
Świetny przepis, dzięki.
Z pastą curry jest jeszcze lepsze
Mam mielony kardamon. Ile powinnam go dać?…
Ok. 1/4 (jedną czwartą) łyżeczki
Wyszło przepysznie! Dziękuję! Nawet dzieci się zajadały ;)))) (robiłam bez papryczek)
Super! :)))
Serdecznie dziękuję za szybką odpowiedź! Jutro robię!