Łagodne curry z orzechami nerkowca

Curry z orzechami nerkowcaDelikatne curry, które przygotujemy bardzo szybko jeśli kupimy wyfiletowane już udka. Cudnie rozgrzewa. Orzechy nerkowca doskonale uzupełniają aromatyczny i kremowy sos. Robiąc łagodne curry z orzechami nerkowca inspirowałam się  przepisem Nigelli Lawson.

Składniki:

  • 1 kg wyfiletowanego mięsa z udek kurczaka – bez skóry (można zastąpić piersią)
  • 200 g fasolki szparagowej (obranej i pokrojonej na połówki)
  • 120 g orzechów nerkowca
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 250 ml bulionu z kurczaka
  • 5-6 strąków kardamonu
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 małe, zielone papryczki chili
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 2 łyżki ziaren kolendry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżka curry w proszku
  • 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • pęczek świeżej kolendry
  • klarowane masło lub olej do smażenia
  • sól morska

Na maśle/oleju podsmażamy cebule pokrojone w półtalarki. Oprószamy je solą, aby zapobiec przypaleniu. Gdy będą szkliste, dodajemy przygotowane wcześniej przyprawy: starty na tarce obrany kawałek imbiru, pokrojone bardzo drobno papryczki chili (bez nasion), wyciśnięte ząbki czosnku, kurkumę, curry oraz roztarte w moździerzu ziarna kolendry i kminu rzymskiego. Podsmażamy nie dłużej niż jedną minutę cały czas mieszając. Tak powstała baza do curry. Dolewamy do niej bulion i mleczko kokosowe – mieszamy. Kardamon rozgniatamy i ziarna dodajemy do curry. Wrzucamy kurczaka pokrojonego na kawałki wielkości kęsa i oprószonego solą. Potrawę zagotowujemy, a następnie dusimy przez 10-15 minut na małym ogniu. Doprawiamy sos solą i ewentualnie chili w proszku. Wrzucamy fasolkę. Gotujemy następne 5-10 minut. W tym czasie prażymy na suchej patelni orzechy nerkowca do zrumienienia. Przed podaniem dodajemy do curry podprażone orzechy, śmietanę i posiekaną kolendrę. Curry z orzechami nerkowca podajemy z sypkim ryżem basmati.

Curry z orzechami nerkowca

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

23 Odpowiedzi na Łagodne curry z orzechami nerkowca

  1. Natalia - Poezja Smaku Anita napisał/a:

    Szkoda, że przez monitor nie można poczuć tego zapachu:) Pozostaje tylko wyobraźnia. Więc marzę:)

  2. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Jejku, nie mogę oderwać wzroku od Twoich mega apetycznych zdjęć!

  3. Natalia - Poezja Smaku Małgosia napisał/a:

    Wygląda cudnie! A ja właśnie nie mam pomysłu na obiad 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Bardzo apetycznie się prezentuje 🙂

  5. Natalia - Poezja Smaku Łucja napisał/a:

    oj zjadłabym 😀

  6. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Pycha ! To musi byc pyszne

  7. Natalia - Poezja Smaku Salvador Dali napisał/a:

    o mniam! Jaki kolor i te dodatki <3
    zakochana w daniu po uszy!
    Nie wiedziałam, że to Nigelli :O

  8. Natalia - Poezja Smaku hania-kasia napisał/a:

    Bardzo apetyczne curry. Fajny pomysł, aby wykorzystać do niego wyfiletowane mięso z udek; zawsze używałam do przygotowania curry piersi kurczaka. Następnym razem sięgnę po udka.

  9. Natalia - Poezja Smaku ELA.M napisał/a:

    Można się wprosić na degustację:)

  10. Natalia - Poezja Smaku judik napisał/a:

    Podoba mi się dodatek moich ulubionych nerkowców! 🙂

  11. Natalia - Poezja Smaku Ola in the kitchen napisał/a:

    Pyszotka, oblizuje się na sam widok 😀

  12. Natalia - Poezja Smaku Ania napisał/a:

    moja ulubiona przyprawa i tyle możliwości smakowych zawsze z nią jest:) pyszne danie!:)

  13. Indyjskie smaki zdecydowanie przepyszne, pięknie podane !

  14. Natalia - Poezja Smaku Magda C. napisał/a:

    Preferuję dania, które można wyjadać z patelni 🙂 Wygląda przepysznie!

  15. Natalia - Poezja Smaku Sonata napisał/a:

    Dziś zrobiłam danie w wersji z piersią kurczaka, serdecznie polecam! W smaku jest nieco łagodniejsze niż czerwone curry z kurczaka z tego bloga, ale równie pyszne. Nawet samo jako potrawka bez ryżu jest świetnym pomysłem na kolację. Mogą odstraszyć ilości różnorakich przypraw,ale to jednorazowy zakup, a potem przydają się do innych potraw, więc naprawdę warto. Jadłam kiedyś podobne danie w sieci asia hung i muszę przyznać,że różnica w smaku w porównaniu z tym przepisem niewielka. Natalio, po raz kolejny Twój przepis okazał się dla mnie rewelacyjny :)!

  16. Natalia - Poezja Smaku wiktor napisał/a:

    Zrobiłem i jest znakomite!
    Świetny przepis, dzięki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)