Kakaowe ciasto salceson z jabłkami to wypiek, który pamięta dawne czasy. Nazwano je salcesonem, ponieważ kawałki jabłek budzą skojarzenia z popularną kiedyś wędliną (choć w wielu domach to po prostu kakaowy jabłecznik lub murzynek z jabłkami). Ciasto to warto zrobić szczególnie jesienią, kiedy mamy tanie i najpyszniejsze jabłka. A sam placek robi się bardzo prosto – składniki wystarczy zmiksować, a następnie wmieszać pokrojone jabłka i orzechy. Polecam zaromatyzować je cynamonem i rumem. Tanim kosztem mamy dużą blachę pysznego ciasta – to dlatego kiedyś robiono je na większe przyjęcia typu imieniny. U mnie część znika jeszcze ciepła.
Składniki:
- 5 sporych jabłek
- 5 dużych, ekologicznych jajek
- 3 szklanki mąki
- 3 czubate łyżki kakao
- 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki cukru (zwykły lub trzcinowy)
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżka rumu lub koniaku (można pominąć)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 szklanki pokrojonych orzechów włoskich (można pominąć)
Jabłka obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w ok. 1,5 cm kostkę. Orzechy siekamy na mniejsze części. W dużej misce miksujemy jajka na puszystą masę, stopniowo dosypując cukier. Miksujemy do czasu, aż cukier się w większości rozpuści. Wlewamy olej, rum (jeśli używamy) i dodajemy śmietanę. Ciągle miksując na wolnych obrotach dodajemy suche składniki: kakao, cynamon oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Gdy ciasto będzie jednolite wyłączamy mikser i wrzucamy jabłka oraz orzechy – mieszamy łyżką. Jabłek może wydawać się dużo, ale ciasto urośnie.
Przekładamy do dużej blachy (o dłuższym boku od 32 do 39 cm, a krótszym ok. 22 – 26 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 170°C piekarnika (165°C z termoobiegiem) i pieczemy 45-55 minut lub do suchego patyczka.


Jest pyszne, wilgotne, wspaniałe i proste w przygotowaniu. Do tego bardzo duża porcja wspaniałości! Dzięki za przypomnienie przepisu z dawnych lat.
tak, lubię wilgotne ciasta. bardziej mi smakują.
Ja osobiście bardzo lubię to ciasto jest bardzo smaczne, pozdrawiam
Fajna nazwa jest tego ciasta, a w dodatku jest ono mega pyszne 🙂
A mnie to ciacho kropka w kropkę przypomina… regana 🙂 Bardzo dobre!
Chętnie wykorzystam Twój przepis. Dobrze, że można zrezygnować z orzechów i rumu. W ciąży nie mogę ich jeść, a na ciasto mam wielką ochotę.
Bez problemu można zrezygnować bez straty na jakości 🙂
Salceson na słodko? lubię to 🙂
To jest pyszne ciasto 🙂
bardzo lubię to ciasto, jak chyba każde ciasto z jabłkami… 🙂
Bardzo smakowicie wygląda! 🙂
pycha ciasto 🙂
Świetne ciasto. Dawno go nie jadłam. Dzięki za przypomnienie i za przepis. Wspaniały. Wodzisz na pokuszenie 🙂
mmm… uwielbiam takie ciasta! sama właśnie zabieram się za szarlotkę:)
Jedno z lepszych ciast, jakie miałam okazję jeść 🙂
Dawno go nie robiłam. Dzięki za pomysł!
Brzmi zachęcająco, a wygląda przepysznie !
Zapomniane ciacho:-) Fajnie tak wrócić do dawnych smaków:-)
Mniam ,lubię bardzo.
Super! Aż ślinka leci 😀
Salcesoon, specjalność mojej cioci. Niebiański smak, a relatywnie łatwe w przygotowaniu. Bardzo go lubię 🙂
Pozdrawiam.
Bardzo lubię takie połączenia, czekoladowe ciasto i owoce….Pycha 🙂
ale ladnie to ciasto wygląda
uwielbiam to ciacho! 🙂
Ale dawno nie jadłam tego ciasta 🙂 moja babcia go często robi, jak do niej przyjeżdżamy. Super smakuje 🙂 porywam kawałeczek 🙂
Pyszne ciacho 🙂 Lubię takie!
Mniam, jak ja bym chciała zjeść to ciasto! 😀 A tam na górze są jabłka.? Postaram się zrobić to ciasto, bo aż ślinka cieknie ;3
Zapraszam do mnie c; Mam mało komentarzy, więc może skomentujesz 🙂
link ; http://przepisynadesery.blogspot.com/
Zadbaj o jakość i ilość wpisów, czytelników, a komentarze na pewno się pojawią 😉
I tak dałaś mi pomysł co mogę zrobić z moim jabłkami, które już leżakują zbyt długo 🙂
Wygląda przepysznie 🙂
Moja ciocia zawsze robiła takie ciasto. Zawsze gdy do niej jechaliśmy miała salceson i pleśniaka:)
Ale pysznie !!
Kiedyś robiłam je bardzo często…
Ciasto kakaowe plus jabłka – to musi być niebo w gębie 😀
Właśnie zabieram się za pieczenie:) Tylko ile tego cukru mam dodać..? Jakoś nie mogłam doczytać…
Wybacz, chyba ominęłam w składnikach – 1,5 szklanki
Dziękuję :)))
Nie został dla mnie choć kawałeczek? 😉
Wszystko mi zjedli, musisz zakasać rękawy i piec 😉
koniecznie do zrobienia! Lubię takie klasyki! 🙂
Nazwa bomba! 🙂 a ciasto przepyszne 🙂
Smakowicie wygląda. Kiedyś często gościło w moim domu 🙂
Zapraszam do siebie 🙂
Bardzo pyszne ciasto. Kiedyś często gościło w moim domu 🙂
Zapraszam do siebie 🙂
Fajny i pyszny salcesonik, jest to moje jedno z ulubionych ciast …. tak na przekor dla Putina !!!!
Tego szukałem:)
No! Kto szuka ten znajdzie 😉
wygląda mega smakowicie ! 🙂
Wygląda pysznie :)!
Najlepszy salceson jaki jadłam 😉 Świetne ciasto! Fajnie wilgotne, proste i szybkie do wykonania. Znika równie szybko, jak się robi 😀 Polecam!
robiłam wczoraj z tego przepisu 😉
PYSZNE ;DDD
tylko u mnie jablka nie trzymały sie na górze, ale wyrósł ogromny 😉
super smak
Ciasto świetne! Bardzo aromatyczne, bardzo kakaowe i nie za słodkie. Szybkie i mało wymagające. Polecam 🙂
Czegoś takiego szukałam 🙂 Mam tylko jedno pytanie: piekarnik z termoobiegiem i grzałką górną lub dolną czy bez grzałek?
Anno trudno mi powiedzieć 😉 U mnie po włączeniu termoobiegu nie można regulować grzałek – mam do wyboru albo grzałki góra-dół lub klasyczny termoobieg – najlepiej włącz tak jak zazwyczaj pieczesz ciasto
Problem jest w tym, że ja nie piekę ciast bo mi nie wychodzą 😉 Właśnie wstawiłam do piekarnika na sam termoobieg i zobaczymy co z tego wyjdzie 🙂
Bardzo dobre ciasto. Nie miałam orzechów ale następnym dodam.
Skorzystałam z tego przepisu właśnie się piecze dzięki
Ciacho wyrosło znakomicie,a co jważniejsze idealne na słodkości,bo nie lubię zbyt słodkich ciast.Niestety dodałam tylko 2 duże jabłka,a z 5 byłoby bardziej jak salceson.
Super, mam mnóstwo orzechów A czy można zmodyfikować i dać suszone daktyle, i wiórki kokosowe?Czy ciasto wtedy nie opadnie?
Można, ale nie więcej niż 1/3 szkl., ponieważ wiórki zagęszczają ciasto