Zapiekanka pasterska (wiejska) to typowo mięsne danie. Można ją przygotować z ziemniakami, ale fantastyczna jest z dodatkiem słodkawych batatów (za to przyprawionych na lekko ostro). Wbrew pozorom w daniu przemycamy bardzo dużo warzyw – pomidory, marchewkę, pieczarki, cebulę i oczywiście bataty – otrzymujemy tym samym doskonałe danie jednogarnkowe, gdy przychodzą goście. Można podawać samo lub z lekką sałatą. Zapiekanka pasterska z batatami ma tę ogromną zaletę, że można przygotować ją dzień wcześniej, przykryć i przechowywać w lodówce – gdy zjawią się goście, wystarczy ją zapiec. Smak sosu przypomina sos do spaghetti – zawsze nie możemy się powstrzymać przed wyjadaniem z patelni. Makaronu nie ma – jest więc zdrowiej. Sam przepis jest bazowy – można dodać jeszcze więcej warzyw np. startą pietruszkę do sosu czy np. zielony groszek, zamienić połowę batatów na ziemniaki, czy połowę mięsa na wieprzowe lub jagnięce – będzie równie pysznie. Składniki dla 4 głodnych lub 6 mniej głodnych osób.

Zapiekanka – puree z batata:

  • ok. 1,2 – 1,4 kg batatów (ok. 3 średnie lub 2 duże sztuki)
  • 3 łyżki masła lub oliwy z oliwek
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli
  • Zapiekanka pasterska z batatami - góra1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej

Zapiekanka – warstwa mięsna:

  • 900-1000 g mielonego mięsa wołowego
  • 1 średnia cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 150 g pieczarek (użyłam brązowych)
  • 1 duża marchewka
  • 1 puszka lub kartonik krojonych pomidorów lub passaty z ziołami (390g)
  • ⅓ szklanki wody
  • 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego lub 5 łyżek czerwonego wytrawnego wina
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ¾ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki chilli w proszku
  • 1 lekko czubata łyżeczka soli
  • szczypta pieprzu
  • świeża bazylia lub inne zioła do posypania

Piekarnik rozgrzewamy do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem). Bataty dokładnie myjemy, przekrawamy na połówki, owijamy w folię aluminiową i pieczemy przez ok. 1 godzinę (powinny być miękkie po wbiciu widelca). Bataty można także obrać i ugotować do miękkości, zamiast piec w piekarniku – ja wolę jednak pieczone. Po upieczeniu jeszcze gorące obieramy ze skórki, dodajemy oliwę z oliwek lub masło, kolendrę, sól, chilli i czosnek w proszku oraz gałkę muszkatołową. Rozgniatamy na puree za pomocą tłuczka do ziemniaków lub blendera. Próbujemy czy puree jest odpowiednio doprawione – możemy wg preferencji dodać więcej np.: soli lub chilli.

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Pieczarki po obraniu kroimy na plasterki, zaś cebulę w niewielką kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażamy cebulę. Gdy będzie szklista, wyciskamy do niej ząbki czosnku, mieszamy, a następnie dodajemy pieczarki i marchewkę. Podsmażamy przez ok. 3 minuty, aż warzywa zmiękną. Dodajemy mięso mielone. Podsmażamy razem do czasu, aż mięso zmieni kolor. Dodajemy wtedy pomidory, ocet winny i wodę. Gotujemy co najmniej 5 minut. Przyprawiamy oregano, kminem, papryką, chilli oraz solą i pieprzem. Mieszamy. Próbujemy czy mięso jest odpowiednio doprawione.

Podsmażone i przyprawione mięso przekładamy wraz z sosem do dużego naczynia żaroodpornego. Układamy na wierzchu puree z batatów i wyrównujemy. Możemy zrobić wzorki widelcem. Pieczemy ok. 30-40 minut w 190°C (lub 170°C z termoobiegiem). Danie można przygotować wcześniej i upiec przed podaniem (prosto z lodówki należy piec 5 minut dłużej). Przed nałożeniem posypujemy świeżą bazylią lub np. oregano, kolendrą czy pietruszką.

Zapiekanka pasterska z batatami - rodzinny obiad

Zapiekanka pasterska z batatami - z mięsa mielonego

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych