Nasz ulubiony, domowy chleb to ten z siemieniem i słonecznikiem na miodzie. Nie jest trudny do przygotowania – wystarczy dokładnie wymieszać go hakiem miksera lub nawet łyżką, ewentualnie chwilę wyrobić w dłoniach do połączenia składników. Ostatnio nie używam samej białej mąki, ale łączę ją z dodatkiem tej pełnoziarnistej. Chleb z siemieniem i słonecznikiem - na desceTaki smakuje nam najbardziej. Zamiast mąki pszennej – świetnie sprawdzi się orkiszowa (jest droższa, ale pszenica orkisz jest bardziej wartościowa odżywczo). Pieczywo idealne na kanapki – jest świeże ok. 3 dni. Spróbujcie koniecznie z awokado roztartym z sokiem z cytryny i solą lub domową wędliną. Taki chleb możemy mieć na stole po nieco ponad dwóch godzinach od podjęcia decyzji o pieczeniu.

To co? Robimy?

Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie:

  • 400 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 550 lub 620) – ok. 2 i 1/2 szklanki
  • 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej (typ 1850) – ok. 3/4 szklanki
  • 400 ml letniej wody
  • 7 lub 8 g suszonych drożdży instant (lub 20 g świeżych)
  • 1 pełna łyżka płynnego miodu
  • 4 łyżki płatków owsianych
  • 4 łyżki nasion siemienia lnianego
  • 4 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżeczki soli

Do dużej miski (np. od miksera) wsypujemy obie mąki, suche drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i miód. Mieszamy hakiem miksera lub dużą łyżką do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane, siemię i słonecznik. Wyrabiamy chwilę ręką lub hakiem, aż nasiona rozprowadzą się po cieście (ciasto powinno być lekko lepiące – nie musimy go całkowicie wyrabiać, ważne aby składniki były połączone). Zostawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Długą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (30 cm; ja użyłam dodatkowo poszerzanej, ale zwykła też jest ok). Ciasto uderzamy, aby się odgazowało i przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń i mokrą wyrównujemy ciasto chlebowe w foremce. Zostawiamy na kolejne 40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 210ºC (lub 200ºC z termoobiegiem). Do środka wstawiamy osobną dowolną foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (można np. wstawić na dno piekarnika – para wodna sprawi, że chleb będzie bardziej chrupiący). Bez pary chleb także się uda. Wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie (uwaga na wylatującą parę podczas otwierania!) wyjmujemy go z formy, usuwamy naczynie z parą i pieczemy na kratce od piekarnika jeszcze 3-5 minut. Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie musi przestygnąć zanim go pokroimy.

Jeśli używamy drożdży świeżych warto zrobić zaczyn, rozcierając drożdże, 1 łyżkę wody i 1-2 łyżki mąki. Po podwojeniu objętości dodajemy do pozostałych składników.

Chleb z siemieniem i słonecznikiem - cały

Chleb z siemieniem i słonecznikiem - na desce

Chleb z siemieniem i słonecznikiem - na desce

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych