Nasz ulubiony, domowy chleb to ten z siemieniem i słonecznikiem na miodzie. Nie jest trudny do przygotowania – wystarczy dokładnie wymieszać go hakiem miksera lub nawet łyżką, ewentualnie chwilę wyrobić w dłoniach do połączenia składników. Ostatnio nie używam samej białej mąki, ale łączę ją z dodatkiem tej pełnoziarnistej. Taki smakuje nam najbardziej. Zamiast mąki pszennej – świetnie sprawdzi się orkiszowa (jest droższa, ale pszenica orkisz jest bardziej wartościowa odżywczo). Pieczywo idealne na kanapki – jest świeże ok. 3 dni. Spróbujcie koniecznie z awokado roztartym z sokiem z cytryny i solą lub domową wędliną. Taki chleb możemy mieć na stole po nieco ponad dwóch godzinach od podjęcia decyzji o pieczeniu.
To co? Robimy?
Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie:
- 400 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej (typ 550 lub 620) – ok. 2 i 1/2 szklanki
- 150 g pełnoziarnistej mąki pszennej lub orkiszowej (typ 1850) – ok. 3/4 szklanki
- 400 ml letniej wody
- 7 lub 8 g suszonych drożdży instant (lub 20 g świeżych)
- 1 pełna łyżka płynnego miodu
- 4 łyżki płatków owsianych
- 4 łyżki nasion siemienia lnianego
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 2 łyżeczki soli
Do dużej miski (np. od miksera) wsypujemy obie mąki, suche drożdże i sól. Wlewamy letnią wodę i miód. Mieszamy hakiem miksera lub dużą łyżką do połączenia składników. Dodajemy płatki owsiane, siemię i słonecznik. Wyrabiamy chwilę ręką lub hakiem, aż nasiona rozprowadzą się po cieście (ciasto powinno być lekko lepiące – nie musimy go całkowicie wyrabiać, ważne aby składniki były połączone). Zostawiamy na 30-40 minut do wyrośnięcia. Długą keksówkę wykładamy papierem do pieczenia (30 cm; ja użyłam dodatkowo poszerzanej, ale zwykła też jest ok). Ciasto uderzamy, aby się odgazowało i przekładamy do formy. Zwilżamy dłoń i mokrą wyrównujemy ciasto chlebowe w foremce. Zostawiamy na kolejne 40 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewamy do 210ºC (lub 200ºC z termoobiegiem). Do środka wstawiamy osobną dowolną foremkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (można np. wstawić na dno piekarnika – para wodna sprawi, że chleb będzie bardziej chrupiący). Bez pary chleb także się uda. Wstawiamy wyrośnięty chleb i pieczemy ok. 40 minut. Po tym czasie (uwaga na wylatującą parę podczas otwierania!) wyjmujemy go z formy, usuwamy naczynie z parą i pieczemy na kratce od piekarnika jeszcze 3-5 minut. Chleb z siemieniem i słonecznikiem na miodzie musi przestygnąć zanim go pokroimy.
Jeśli używamy drożdży świeżych warto zrobić zaczyn, rozcierając drożdże, 1 łyżkę wody i 1-2 łyżki mąki. Po podwojeniu objętości dodajemy do pozostałych składników.
pychota :>>
wygląda super
U koleżanki taki jadłam, teraz wiem już co to było. Będę musiała spróbować zrobić sama
Wygląda mega! Ja co prawda robię głównie chleb na zakwasie ale ten jest tak ładny że spróbuję teraz upiec własnie taki na drożdzach 🙂
Chlebek właśnie się studzi. Piekłam 35 minut, bo był już bardzo przypieczony od góry. Wystygnie i będziemy próbować.
Dziękuję za super przepis. Chleb wyszedł wyśmienity
Ps- nie używałem naczynia z wodą a chleb i tak wyszedł chrupiący
Ten przepis stał się moim ulubionym ❤️ Dziękuję bardzo, chlebek wyszedł wyśmienity