Na blogu było już magiczne ciasto, tym razem czas na magiczną babkę. To babka czekoladowa, która zawiera w sobie flan (bardzo delikatny budyń), pojawiający się w górnej warstwie ciasta w magiczny sposób – masa flanowa jest lżejsza i podczas pieczenia ucieka z góry do dołu, łącząc się przy tym ze słodkim karmelem. Ten flan będziecie chcieli wyjeść łyżką z całej babki! Jest wyjątkowo kremowy i smakuje jak wykwintny deser – dzięki temu baba jest niezwykła. Trzeba tylko pamiętać, aby piec babkę w kąpieli wodnej – formę musimy wstawić do innej, do której wlewa się wrzątek. Nie używajmy do ciasta form, które się rozpina – mogą być nieszczelne, a przed upieczeniem ciasto ma płynną konsystencję.

Magiczna babka z budyniem

Składniki na dużą formę babkową z kominem.

Magiczna babka z budyniem – ciasto:

  • 1 i 3/4 szklanki mąki (250 g)
  • dwa razy po 3/4 szklanki drobnego cukru (2×160 g)
  • 3/4 szklanki maślanki (ok. 200 ml)
  • 1/2 szklanki oleju (125 ml)
  • 1/2 szklanki świeżo zaparzonej kawy (125 ml)
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Magiczna babka z budyniem – budyń (flan):

  • 6 jajek
  • 300 ml pełnotłustego mleka
  • 1 duża puszka skondensowanego mleka słodzonego (530 g)
  • 2 małe opakowania kremowego serka naturalnego do smarowania (ok. 250 g)
  • ziarenka z 1 laski wanilii

Formę na babkę smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Przygotowujemy karmel.

Karmel: Na nieprzywierającą patelnię wsypujemy 3/4 szklanki cukru i dodajemy 1-2 łyżki wody. Mieszamy, aż cały cukier będzie jednolitego koloru. Dość długo podgrzewamy na średnim ogniu (i już nie mieszamy, bo zacznie się krystalizować), aż cukier zacznie stawać się złoty. Musimy uważać, aby nie gotować zbyt długo i nie przypalić karmelu. Karmel jest gotowy, gdy jest złoty. Możemy lekko potrząsać patelnią. Ciemno-brązowy karmel staje się gorzki. Gorący karmel wlewamy na dno formy. Po tym czasie przygotowujemy ciasto czekoladowe.

Ciasto czekoladowe: Dwa jajka ubijamy z 3/4 szklanki cukru. Wlewamy stopniowo olej i maślankę. Dodajemy wcześniej zmieszane, suche składniki: mąkę, kakao, sodę, proszek i sól. Mieszamy już szpatułką lub łyżką – nie mikserem. Na końcu wlewamy kawę i mieszamy do połączenia – nie dłużej. Ciasto wlewamy na karmel.

Budyń/flan: Serki miksujemy za pomocą miksera wraz z ziarenkami wyskrobanymi z laski wanilii. Dodajemy po jednym jajku – ciągle miksując, a następnie wyłączamy mikser i wlewamy mleko skondensowane oraz zwykłe. Mieszamy łyżką lub szpatułką do połączenia i bardzo powoli wlewamy do wypełnionej ciastem formy na babkę – najlepiej lejąc nie bezpośrednio do formy, a na łyżkę lub szpatułkę. Formę z babką wkładamy do innej, większej formy, którą wypełniamy wrzątkiem z czajnika do ok. 1/3 wysokości. Wkładamy całość do piekarnika nagrzanego do 180°C (bez termoobiegu) i pieczemy 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy babkę zamkniętą na 10 minut w środku.

Babkę po tym czasie wyjmujemy z piekarnika i całkowicie studzimy w formie. Następnie musimy schować ciasto do lodówki (także w formie) na co najmniej 3 godziny lub na całą noc – flan musi zastygnąć. Po tym czasie objeżdżamy nożykiem brzegi na niewielką głębokość, a następnie dno formy do 1/3 wysokości zanurzamy na ok. 30-40 sekund we wrzątku (aby karmel się rozpuścił). Wyjmujemy formę z wrzątku i możemy już wyjąć ciasto, odwracając je szybkim ruchem na talerz. Gotową magiczną babkę warto posypać pokruszonymi orzechami.

Uwaga: Jeśli boimy się robić sami karmel, możemy zastąpić go gotowym sosem karmelowym lub kajmakiem z puszki.

Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

Magiczna babka z budyniem

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych