Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowymRóżowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem. Poza tym ich wiosenne, pisankowe barwy są bardzo optymistyczne i radosne. Oprócz Wielkanocy możemy je także serwować po prostu na śniadanie – będzie pysznie.

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym:

  • ok. 5-6 jajek
  • koncentrat buraczany lub koncentrat barszczu w butelce
  • 6-7 łyżek jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki dobrej jakości majonezu z prostym składem
  • 1 mały pęczek koperku
  • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
  • szczypta soli i pieprzu
  • do przybrania: plasterki rzodkiewki
  • do przybrania: rzeżucha

Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Po ugotowaniu moczymy je w zimnej wodzie do wystudzenia, aby łatwiej się obierały. Obieramy je ze skorupek i zalewamy koncentratem buraczanym / barszczem – im dłużej będą się w nim moczyć, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy – najlepiej moczyć je kilka godzin lub całą noc. Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem  oraz szczyptą soli i pieprzu. Wykładamy sos na talerz. Wyjęte z koncentratu jajka wycieramy i kroimy na połówki. Układamy na sosie. Ozdabiamy rzeżuchą i rzodkiewką.

Uwaga: Jajka układamy na sosie przed podaniem – gdy zostawimy je tak np. na noc, sos może zafarbować.

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym

Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym

 

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych