Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym to prosta przystawka na wielkanocny stół. Intensywny, różowy kolor zapewnia jajkom długie leżakowanie w koncentracie soku z buraka lub barszczu. Takie kolorowe jaja pięknie się prezentują i moim zdaniem smakują znacznie lepiej niż te z samym majonezem. Poza tym ich wiosenne, pisankowe barwy są bardzo optymistyczne i radosne. Oprócz Wielkanocy możemy je także serwować po prostu na śniadanie – będzie pysznie.
Różowe jajka w sosie jogurtowo-koperkowym:
- ok. 5-6 jajek
- koncentrat buraczany lub koncentrat barszczu w butelce
- 6-7 łyżek jogurtu naturalnego
- 2-3 łyżki dobrej jakości majonezu z prostym składem
- 1 mały pęczek koperku
- 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
- szczypta soli i pieprzu
- do przybrania: plasterki rzodkiewki
- do przybrania: rzeżucha
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo. Po ugotowaniu moczymy je w zimnej wodzie do wystudzenia, aby łatwiej się obierały. Obieramy je ze skorupek i zalewamy koncentratem buraczanym / barszczem – im dłużej będą się w nim moczyć, tym bardziej intensywny kolor uzyskamy – najlepiej moczyć je kilka godzin lub całą noc. Jogurt mieszamy z majonezem, sokiem z cytryny, posiekanym koperkiem oraz szczyptą soli i pieprzu. Wykładamy sos na talerz. Wyjęte z koncentratu jajka wycieramy i kroimy na połówki. Układamy na sosie. Ozdabiamy rzeżuchą i rzodkiewką.
Uwaga: Jajka układamy na sosie przed podaniem – gdy zostawimy je tak np. na noc, sos może zafarbować.
ja też lubię gotować , a jeszcze bardziej piec inspirują mnie nowe przepisy,ale zaglądam też do kajetów naszych babć i mam. dziękuję za zaproszenie będę zaglądać na stronę jak najczęściej.
Pysznie wyglądają te jajeczka. Muszę tak pofarbować jajka na święta. Skorupka także jest zafarbowana?
Nie
Muszę przyznać, ze piękne są te jajka! Naprawdę idealne na wielkanocny stół. Czy smak jajek intensywnie przechodzi burakami? Czy jest to bardziej ozdoba?
Smak buraka czuć bardzo delikatnie, więc pełni głównie funkcję dekoracyjną 🙂