Jeśli potrzebujecie prostego i bardzo szybkiego przepisu dla alergika lub weganina to ten przepis jest idealny. Warto go także mieć w zanadrzu, gdy tak jak u mnie zabraknie w domu jajek – nawet bez nich ciasto jest wyjątkowo puszyste i wilgotne. Wypiek ten ma też więcej atutów – jest tani i nie potrzebujemy do niego miksera. Kogo zachęciłam? Wegańskie ciasto czekoladowe - bez nabiału, bez jajekJedyny minus jest taki, że ciasto jest dosyć małe – zniknie szybko. Cały sekret wegańskiego ciasta czekoladowego polega na połączeniu sody z kwaśnym octem (lub cytryną) – to one ostatecznie zareagują i ciasto będzie miało odpowiednią strukturę. Gdy jako płynu użyjemy kawy, uzyskamy jeszcze puszystszy wypiek. Wegańskie ciasto czekoladowe ma naturalnie bardzo ciemny kolor, dzięki dużej ilości kakao – prezentuje się świetnie.

Wegańskie ciasto czekoladowe:

  • 1 i ½ szklanki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 4 łyżki oleju
  • 1 niepełna szklanka cukru
  • 1 szklanka zaparzonej kawy (ewentualnie wody lub mleka roślinnego)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu jabłkowego (lub soku z cytryny)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie – dodatkowo: pół gorzkiej, posiekanej czekolady (50 g)
  • opcjonalnie – dodatkowo: cukier puder do posypania

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC (170ºC z termoobiegiem). Do naczynia wsypujemy składniki suche: mąkę pszenną, cukier, kakao, sodę, proszek oraz sól. Dokładnie mieszamy, aż proszek będzie miał jednolity kolor. Wlewamy składniki mokre: kawę (ja daję ciepłą), ocet (lub sok z cytryny) oraz olej. Mieszamy łyżką lub widelcem (nie mikserem) tylko do połączenia składników. Dodajemy posiekaną na małe kawałki gorzką czekoladę. Wykładamy do małej blaszki wyłożonej papierem – np. niedużej keksówki, kwadratowej formy 20×20 czy małej tortownicy (u mnie tortownica 19 cm). Pieczemy ok. 40-50 minut. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Zdrowsze ciasto: zastąp cukier ksylitolem lub innym słodzidłem / maksymalnie połowę mąki można wymienić na pełnoziarnistą (ale ciasto będzie „cięższe”/ zamiast lub oprócz kawałków czekolady, możemy dodać na wierzchu pokrojone truskawki.

Wegańskie ciasto czekoladowe - bez nabiału, bez jajek 2

Wegańskie ciasto czekoladowe - bez nabiału, bez jajek 3

Wegańskie ciasto czekoladowe - bez nabiału, bez jajek 4

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych
Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!