Łosoś w sosie kaparowo-musztardowymŁosoś to moja ulubiona ryba. Można go przyrządzać na mnóstwo sposobów. Podanie z sosem to szybki pomysł na wzbogacenie smaku tej ryby. Sos musztardowo-kaparowy jest lekko słonawy – pyszny. Ja połączyłam łososia w sosie z gotowanymi ziemniakami i brokułami.

Składniki:

  • 4 filety z łososia bez skóry
  • 2 łyżki masła
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 150 ml śmietany 30%
  • 2 łyżeczki musztardy dijon
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Rybę solimy, pieprzymy i nacieramy skórką otartą z cytryny. Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy rybę z dwóch stron (najlepiej pod przykryciem). Usmażonego łososia zdejmujemy z patelni i odkładamy na papierowy ręcznik do odsączenia. Z patelni odlewamy nadmiar tłuszczu i bez jej mycia – wsypujemy kapary – odsączone z zalewy i przepłukane. Podsmażamy przez 30 sekund i wlewamy śmietankę. Dodajemy do niej musztardę, koperek i łyżeczkę soku z cytryny, który zagęści całość. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką. Gdy zagotuje się od razu wyłączamy ogień i wkładamy łososia. Trzymamy go w sosie przez 1-2 minuty i podajemy.

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
205 kcal 2278 kcal
Węglowodany
1 g 12 g
w tym cukry
0 g 3 g
Tłuszcz
16 g 179 g
w tym kwasy tł. natłuszczone
1 g 17 g
Białko
14 g 150 g
Sól
0 g 2 g
Błonnik
0 g 2 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!