Orientalne rurki z ciasta filo

Orientalne rurki z ciasta filo z pistacjami i miodemDla odmiany prosty deser z kuchni nawiązującej do Bliskiego Wschodu. Chrupiące rurki z orzechami w słodkim, miodowym syropie. Ich smak jest zupełnie niepodobny do tego co znamy na co dzień. Jedząc je poczułam się jak na wakacjach w krajach Orientu. Za sprawą miodu deser jest bardzo słodki – mimo to (choć zasłodzenie osiągnięto) – chce się sięgnąć po następną. Przepis pochodzi z książki Wypieki – zmniejszyłam jednak proporcje i ilość cukru.

Składniki:

  • 1 szklanka orzechów włoskich (ja użyłam mieszanki orzechów)
  • 1/2 szklanki niesolonych pistacji
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżka drobnego cukru
  • 70-80 g masła
  • 1 łyżka oleju
  • 8 arkuszy ciasta filo
  • posiekane orzechy – do posypania

Syrop:

  • 1/2 szklanki miodu
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 6 goździków

Orzechy, pistacje, cukier i cynamon mielimy dosyć grubo w blenderze lub maszynce do mielenia kawy. Masło rozpuszczamy i łączymy z olejem. Delikatnie rozkładamy pierwszy płat ciasta filo i dokładnie smarujemy za pomocą pędzelka masłem. Przykrywamy następnym płatem. Potem znów smarujemy masłem – czynność powtarzamy aż zlepimy 4 płaty ciasta (na wierzchu musi być warstwa masła).  Posypujemy całość połową orzechów. Płat kroimy nożem na 12 części (najpierw na pół, a następnie każdą cześć na 6 równych prostokątów). Zaczynając zwijanie od krótszego boku zwijamy każdy prostokąt w ciasny rulonik i odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Czynność powtarzamy z pozostałymi płatami ciasta. Wyjdzie razem 24 rurki – wkładamy je do nagrzanego do 180ºC piekarnika na 15-20 minut.

W czasie gdy się pieką przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki rozpuszczamy i gotujemy w rondelku przez  ok. 5-7 minut. Po wyjęciu rurek, studzimy je przez 5 minut i polewamy częścią syropu. Przed podaniem skrapiamy rurki z ciasta filo pozostałym syropem i posypujemy posiekanymi lub zblendowanymi orzechami.

Orientalne rurki z ciasta filo z pistacjami i miodem

Zobacz także:

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

26 Odpowiedzi na Orientalne rurki z ciasta filo

  1. Natalia - Poezja Smaku Dzikowiec napisał/a:

    Wyglądają wspaniale! Nietypowa słodkość, coś dla mnie.

  2. Natalia - Poezja Smaku magda napisał/a:

    Ciekawi mnie to ciasto filo, nigdy jeszcze nie miałam okazji spróbować 🙂 Te rurki prezentują się pysznie! Uwielbiam takie orzechowe smaki 🙂

  3. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Niech no ja tylko upoluję w końcu to filo… Wyglądają rewelacyjnie 🙂

  4. Natalia - Poezja Smaku Pastelle napisał/a:

    Ja piszę do Ciebie, a Ty do mnie w tym samym czasie.Telepatia? 😉

  5. Natalia - Poezja Smaku Patyska napisał/a:

    Mniamuśne! A gdzie kupujesz filo?

  6. Natalia - Poezja Smaku Magda napisał/a:

    Smakowicie to wygląda!

  7. Natalia - Poezja Smaku lutka40 napisał/a:

    Bardzo ,ale to bardzo apetycznie wyglądają

  8. Natalia - Poezja Smaku Samantha napisał/a:

    Wyborne i bardzo egzotyczne muszą smakować rewelacyjnie ! 🙂

  9. Natalia - Poezja Smaku 3 cytryny napisał/a:

    Tylko raz miałam okazję próbować podobnych słodyczy. Wtedy mnie nie zachwyciły, ale Twoje zdjęcia wyglądają tak smakowicie, że dała bym chętnie im jeszcze jedną szansę!

    • Natalia - Poezja Smaku Natalia napisał/a:

      Dzięki ciastu filo są chrupiące i smakują lepiej niż “słodkie ulepy” charakterystyczne dla krajów Arabskich – ale mimo to znacznie zmniejszyłam ilość cukru w porównaniu do oryginału 😉

  10. Natalia - Poezja Smaku BabaLuca napisał/a:

    w tych rurkach jest wszystko to co uwielbiam – muszą być więcej niż pyszne

  11. Natalia - Poezja Smaku wiosenka27 napisał/a:

    Żebym tylko mogła gdzieś dostać ciasto filo na pewno bym zrobiła takie rurki:)

  12. Natalia - Poezja Smaku Łasuch w kuchni napisał/a:

    W smaku te cudeńka pewnie przypominają baklavę. Prawda…? Uwielbiam te smaki i przyznam szczerze, że ja na pewno bym nie zmniejszała ilości cukru;-)

  13. Natalia - Poezja Smaku veggyandhunter napisał/a:

    Miałam okazje próbować czegoś podobnego, a absolutnie nie pochodziło to ze wschodu. Raczej z Włoch, takie orzechowe paluchy, były rewelacyjne! Przy czym jadło się i lecące kalorie same migały przed oczami 😀

  14. Natalia - Poezja Smaku Majana napisał/a:

    Ale cudne! Muszą smakować wspaniale. Mniam.
    Pozdrowienia 🙂

  15. Natalia - Poezja Smaku ugotujmyto.pl napisał/a:

    Smakowicie wyglądają….to ja wpadam na kawkę 😉

  16. niezwykłe! aż chce się pobiec na poszukiwanie ciasta filo 🙂

  17. Natalia - Poezja Smaku Anja napisał/a:

    Sa przepyszne! O wiele lepsze niz tradycyjna baklava do ktorej jest bardzo podobna, ale ma w sobie to cos ze chce sie siegnac po nastepna rurke.. 🙂 ja dodalam solone pistacje i 1 lyzke wiecej cukru.. tez super! Dzieki za swietny przepis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz załączyć zdjęcie (tylko JPEG)