Leniwe pierogi to kluchy z dodatkiem białego sera. Leniwe – bo bez mozolnego zagniatania i lepienia – błyskawiczne. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najczęściej jadane z masłem, cukrem, cynamonem i truskawkami lub z jagodami i serkiem homogenizowanym – w wersji na słodko. Kto chciałby powrócić do tamtych czasów i zjeść leniwe jak u babci powinien pamiętać o tym, aby zaopatrzyć się w dobry twaróg. Najlepiej taki na wagę, prawdziwy. Można też pokusić się o zrobienie domowego. Wtedy wyjdą najpyszniejsze leniwe na świecie – a nam się zrobi błogo. A czy w Waszych rodzinnych domach gotowało się leniwe pierogi?
Leniwe pierogi (4 niewielkie porcje):
- 500 g półtłustego lub tłustego twarogu
- 2 duże, ekologiczne jajka
- ok. 3/4 szklanki mąki (używam pszennej lub jasnej orkiszowej)
- 1 czubata łyżka cukru z wanilią lub ksylitolu z dodatkiem ziarenek wanilii
- dodatki: truskawki, roztopione masełko, cynamon / jagody, serek homogenizowany lub śmietana
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Twaróg bardzo dokładnie rozcieramy widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się lepić – nie dosypujemy mąki, wystarczy podsypać później blat. Nie zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie spłaszczamy. Nożem odcinamy kawałki pod ukosem. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujmy ok. 1 minutę od wypłynięcia. Tradycyjnie podaje je się polane stopionym masłem – posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem truskawek lub z serkiem homogenizowanym/śmietaną i jagodami. U mnie tym razem w tej drugiej wersji.
Właśnie mam dziś w planie leniwe, choć na wytrawnie 🙂
A dziękuję za przypomnienie, wiem co robię na obiad dzisiaj 🙂
nie jadłam ich całe wieki, pycha! 🙂
Super przepis na pewno wypróbuje na dniach 😉 Nie mogę się już doczekać 😉
Dobrze, że Mama zapowiedziała je na jutro ;d
Bo takiego smaku narobił mi ten wpis,
Pozdrawiam.
Wypróbowałam dzisiaj przepis, wyszło wybornie 🙂