Leniwe pierogiLeniwe pierogi to kluchy z dodatkiem białego sera. Leniwe – bo bez mozolnego zagniatania i lepienia – błyskawiczne. Niezapomniany smak z dzieciństwa. Najczęściej jadane z masłem, cukrem, cynamonem i truskawkami lub z jagodami i serkiem homogenizowanym – w wersji na słodko. Kto chciałby powrócić do tamtych czasów i zjeść leniwe jak u babci powinien pamiętać o tym, aby zaopatrzyć się w dobry twaróg. Najlepiej taki na wagę, prawdziwy. Można też pokusić się o zrobienie domowego. Wtedy wyjdą najpyszniejsze leniwe na świecie – a nam się zrobi błogo. A czy w Waszych rodzinnych domach gotowało się leniwe pierogi?

Leniwe pierogi (4 niewielkie porcje):

  • 500 g półtłustego lub tłustego twarogu
  • 2 duże, ekologiczne jajka
  • ok. 3/4 szklanki mąki (używam pszennej lub jasnej orkiszowej)
  • 1 czubata łyżka cukru z wanilią lub ksylitolu z dodatkiem ziarenek wanilii
  • dodatki: truskawki, roztopione masełko, cynamon / jagody, serek homogenizowany lub śmietana

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Twaróg bardzo dokładnie rozcieramy widelcem wraz z cukrem i żółtkami (można też zblendować). Dodajemy mąkę. Gdy ją wymieszamy z twarogiem dodajemy pianę z białek i łączymy. Ciasto może się lepić – nie dosypujemy mąki, wystarczy podsypać później blat. Nie zagniatamy ciasta długo – tylko do połączenia składników. Blat i dłonie podsypujemy mąką. Otwartą dłonią toczymy wałeczek, a następnie spłaszczamy. Nożem odcinamy kawałki pod ukosem. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujmy ok. 1 minutę od wypłynięcia. Tradycyjnie podaje je się polane stopionym masłem – posypane cukrem i cynamonem z dodatkiem truskawek lub z serkiem homogenizowanym/śmietaną i jagodami. U mnie tym razem w tej drugiej wersji.

Leniwe pierogi

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych