Pasta z bobu i awokadoNa koniec czerwca i na początku lipca wcinam bób. Jako że kilogramowy woreczek to trochę za dużo, aby zjeść na przekąskę, to staram się wykorzystywać go także do innych dań np.: sałatek. Ostatnio zrobiłam hummus z bobu – jednak nie podpasował mi tak bardzo jak ten tradycyjny. Potem zdecydowałam się na pastę z bobu i awokado inspirowaną przepisem Yotama Ottolenghiego. Przepis zmodyfikowałam i smarowidło wyszło cudowne. Awokado nadało delikatnej tekstury, cytryna odświeżającego smaku, a szalotki nutę słodyczy. Grzanki z taką pastą smakują po prostu wyśmienicie.

Pasta z bobu i awokado:

  • 250 g ugotowanego i wyłuskanego bobu (1 czubaty kubek)
  • 1 dojrzałe awokado (użyłam odmiany hass)
  • 2 średnie cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 1,5 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/3 łyżeczki soli morskiej

Cytrynę przelewamy wrzątkiem.  Ścieramy skórkę z połowy. Ok. 50 g bobu zostawiamy do dekoracji. Pozostałe 200 g miksujemy w malakserze lub blenderze wraz z obranym i wydrążonym awokado, sokiem z cytryny, dwoma łyżkami oliwy z oliwek oraz solą na gładką pastę. Szalotki obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek także drobno siekamy lub wyciskamy. Na małej patelni podsmażamy na pozostałej oliwie szalotki wraz z czosnkiem i skórką z cytryny. Gdy cebulki będą szkliste, dodajemy zawartość patelni do pasty i dokładnie mieszamy. Przekładamy do miseczki. Na wierzchu układamy odłożony bób. Pastę można skropić oliwą z oliwek. Ja dodatkowo udekorowałam swoją kiełkami jarmużu. Pasta z bobu i awokado świetnie smakuje na chrupkim pieczywie lub na grzankach.

Pasta z bobu i awokado

FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych