Lemoniada limonkowaLemoniada limonkowa to napój, który przede wszystkim przygotowuje się bardzo prosto. Wyjątkowo orzeźwia i ma pyszny, słodko-cytrusowy smak. Przepis podejrzała moja mama w programie “Łatwe przepisy na wielki apetyt”, gdzie w innych proporcjach napój przedstawiony był jako bezalkoholowy drink. Po zmianach tak polubiliśmy lemoniadę limonkową, że teraz przygotowujemy ją bardzo często w upalne dni. Woda z miodem i limonką ma świetne działanie profilaktyczne na przeziębienia – taka mieszanka wzmacnia odporność i ma właściwości bakteriobójcze. Aby miód nie był gryzący, warto go odstawić zmieszany z wodą na noc – lemoniada będzie wyjątkowo delikatna.

Lemoniada limonkowa:

  • 3-4 limonki (najlepiej ekologiczne, niewoskowane)
  • ok. 1,5 l lekko gazowanej wody mineralnej (niskonasyconej)
  • ½ szklanki naturalnego miodu
  • kostki lodu

Miód rozpuszczamy w ok. szklance wody i odstawiamy na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do namoczenia w temperaturze pokojowej. Po tym czasie limonki sparzamy wrzątkiem i turlamy otwartą dłonią po blacie (będą wtedy bardziej soczyste). Przekrawamy na pół i wyciskamy z nich sok – powinno go być ok. pół szklanki. Do dzbanka wrzucamy wyciśnięte skórki po limonkach oraz wlewamy namoczony miód i sok z limonek. Uzupełniamy pozostałą wodą. Chowamy napój do lodówki. Przed podaniem wrzucamy kilka kostek lodu. Smak napoju można wzbogacić dodając np. maliny, truskawki czy miętę.

Lemoniada limonkowa

Wartości odżywcze 100 g Razem
Kalorie
24 kcal 440 kcal
Węglowodany
6 g 118 g
w tym cukry
6 g 106 g
Tłuszcz
0 g 0 g
w tym kwasy tł. nasycone
0 g 0 g
Białko
0 g 2 g
Sól
0 g 0 g
Błonnik
0 g 6 g
FavoriteLoadingDodaj przepis do ulubionych

Pamiętaj, aby pochwalić się swoimi potrawami i wypiekami wg przepisów z bloga, wstawiając zdjęcie w komentarzu poniżej. Będzie mi też bardzo miło jak zaobserwujesz mojego bloga na Instagramie i na Facebooku - każde polubienie sprawia mi radość i motywuje do dalszej pracy!